681
Στιγμιότυπο από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στον Παύλο Τσίμα | SKAI/WebTV

«Οχι» στον διάλογο με ΣΥΡΙΖΑ και από τον Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 12:20
Στιγμιότυπο από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στον Παύλο Τσίμα
|SKAI/WebTV

«Οχι» στον διάλογο με ΣΥΡΙΖΑ και από τον Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 12:20

Σαφείς αποστάσεις και αιχμές για τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ την περίοδο Σαμαρά, πήρε το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου. Ωστόσο πολιτικά πιο ισχυρό ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά της όποιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας ένα φρένο στην παραφιλολογία διαλόγου του με το κυβερνών κόμμα. Μια ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή, και ο Κώστας Λαλιώτης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε κόψει τους δεσμούς του με τον ΣΥΡΙΖΑ (εδώ).

«Αυτοί που μας έλεγαν παλαιοτέρα γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα. Διέψευσε δε κατηγορηματικά τις φήμες ότι του πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει Επίτροπος, σημειώνοντας ότι θίγεται μόνο που ακούει ότι του έγινε πρόταση, γιατί ο ίδιος δεν θα διαπραγματευόταν ποτέ τις θέσεις του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι επί της αρχής είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο αλλά παρατήρησε ότι η προσέγγιση που επιχειρεί να κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «ψηφοθηρική προσπάθεια». «Ας κάνει την αυτοκριτική του, ας αξιολογηθεί μετά την εκλογική περιπέτεια που θα έχει, διότι θα χάσει τις εκλογές, και ας αξιολογήσει την πορεία του» πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπανδρέου, ως προϋπόθεση να γίνει ο διάλογος για το πού πάει η χώρα.

Ο αρχηγός του ΚΙΔΗΣΟ φαίνεται να υιοθετεί το δόγμα περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται ότι κλείνει οριστικά το παράθυρο που είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα -κυρίως μέσω των «μεταγραφών» πρώην συνεργατών του (βλέπε υπουργοποιήσεις Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα)- ανάμεσα σε αυτόν και το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

Για τον κ. Μωραΐτη και τον κ. Τόλκα απάντησε πως αν τον ρωτούσαν θα τους έλεγε πως ήταν λάθος αυτό που έκαναν, να πάνε στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Τσίπρα να αναρωτηθεί «πώς φτάσαμε στην κρίση» και «γιατί συγκάλυψε τον καραμανλισμό», που έχει ευθύνη για την καταστροφή της οικονομίας. Σημείωσε ότι τόσο η συνεργασία της κυβέρνησης με στελέχη του Κώστα Καραμανλή όσο και με τον Πάνο Καμμένο είναι αποδεικτικά της σχέσης του κ. Τσίπρα και του καραμανλικού περιβάλλοντος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα την πρωτοβουλία του να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Σημείωσε εξάλλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ότι είναι ένας συντηρητικός χώρος, που συμμάχησε με ένα ακροδεξιό κομμάτι.

Για τη ΝΔ δήλωσε ότι δεν βλέπει να έχουν αναγνωρίσει τα λάθη τους, προσπαθούν να προστατέψουν τον πρώην αρχηγό τους και ο ίδιος δεν τους έχει καμία εμπιστοσύνη γιατί δεν έχει τη θετική εμπειρία από τη διακυβέρνηση Σαμαρά. «Το ερώτημα για μένα, αφού δεν έχουν καν αναγνωρίσει τα λάθη τους και το διπλασιασμό του χρέους, του ελλείμματος και ακόμη κυνηγάνε τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, όταν θέλουν να προστατεύσουν τον πρώην ηγέτη τους (τον κ. Καραμανλή), είναι: έχουν αλλάξει ή απλώς θέλουν πάλι την εξουσία για να κάνουν τα ίδια;», είπε.

Το λάθος με το δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στο παρελθόν και στο επιχειρούμενο δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2011 που τελικά τον οδήγησε εκτός πρωθυπουργίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πάγια θέση του ότι αυτό ήταν το μεγάλο του λάθος. Επέμεινε ότι «αν το είχα χειριστεί διαφορετικά και δημοψήφισμα θα γινόταν και γρηγορότερα θα είχαμε βγει από την κρίση».

Αφησε και αιχμές για τη στάση μερίδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «είχαμε και αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο με ανάγκασαν να πάρω μια απόφαση να δω αν γίνεται ευρύτερη συναίνεση για το μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους παγκοσμίως», εννοώντας τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Επέρριψε εκ νέου ευθύνες για την κρίση και τα μνημόνια στην πενταετία Καραμανλή, αλλά και στην ΕΕ που «θα μπορούσε να είχε βάλει τέρμα στη σπατάλη της κυβέρνησης Καραμανλή».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αν ήταν πιο βοηθητικοί οι Ευρωπαίοι και μας έδιναν χρόνο και στήριζαν τα ελληνικά ομόλογα για να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αν ο Τρισέ το 2010 είχε κάνει ό,τι ο Ντράγκι το 2012, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε τα μνημόνια».

Κατά τα άλλα και σε μια κίνηση που ίσως να προκαλέσει τριβές στη Χαριλάου Τρικούπη, ανακοίνωσε πως στις εκλογές θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα. «Στις εκλογές κατεβαίνω στην Αχαΐα εγώ. Είναι ο χώρος που ξέρω να εκπροσωπήσω και θα το παλέψω να βοηθήσω την περιφέρειά μου», είπε χαρακτηριστικά, μολονότι κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...