2206
| SOOC

Εχασε τη μάχη η Φώφη Γεννηματά

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 12:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/10/2021, 14:22
|SOOC

Εχασε τη μάχη η Φώφη Γεννηματά

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 12:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/10/2021, 14:22

Δεκατρείς ημέρες μετά την εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό», η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και προσωπικότητα της κεντρικής πολιτικής ζωής της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, έχασε τη μάχη. Απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών, νικημένη από τον καρκίνο. Αφησε πίσω της τρία παιδιά που πρέπει να είναι υπερήφανα για τη μητέρα τους –η πορεία και η υστεροφημία της Φώφης είναι κληρονομιά του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Το θλιβερό νέο ανακοίνωσε με 37 λέξεις το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»:

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μ.μ. στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Εχοντας να αντιμετωπίσει ξανά τον καρκίνο –τη νόσο που η ίδια είχε πολεμήσει από το 2008, αλλά επανήλθε το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερη δριμύτητα, αναγκάζοντας την να αποσυρθεί ξαφνικά από την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ–, η Γεννηματά έδωσε επί ημέρες μια πολύ σκληρή μάχη στον 10ο όροφο του «Ευαγγελισμού». Ομως η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε το βράδυ της Κυριακής –λίγες ώρες αργότερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα άφηνε την τελευταία της πνοή.

Η Φώφη έδωσε για πολλά χρόνια γενναία μάχη με τον καρκίνο, ο οποίος είχε πάρει και τους δύο γονείς της –ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 55 ετων, η Κάκια Γεννηματά είχε πεθάνει στα 54 της. Η πρώτη κακή διάγνωση ήρθε το 2008, η Φώφη το πάλεψε και όχι μόνο. Βγήκε νικήτρια, μεγάλωσε την οικογένειά της, έγινε υπουργός και πολιτικός αρχηγός, καταφέρνοντας να ανατάξει την κλονισμένη παράταξή της. H ίδια μιλούσε με εντυπωσιακή γενναιότητα για αυτή την πολυετή μάχη της με μια αρρώστια που όλο και επέστρεφε.

Στο τελευταίο κεφάλαιο αυτής της μάχης, ο καρκίνος τη χτύπησε ξανά, και αυτή τη φορά ανελέητα: η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία τη νύχτα της Κυριακής, η Φώφη έπεσε σε ηπατικό κώμα και το πρωί της Δευτέρας είχαν ήδη ενημερωθεί σχετικά με το προδιαγραφόμενο τέλος οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, κάτι που αποτελούσε και επιθυμία της.

«Δεν βρίσκω λέξεις να εκφράσω τον σπαραγμό μου. Αντίο Φώφη μας!», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Παύλος Γερουλάνος είπε: «Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια της φίλης και συντρόφισσας Φώφης Γεννηματά. Αυτή τη στιγμή η σκέψη μου, η σκέψη όλων μας, είναι με την οικογένειά της. Αναστέλλω την προεκλογική μου εκστρατεία..».

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα λόγια δεν έχουν νόημα. Ησουν το φωτεινό χαμόγελο που ακούμπησε την ψυχή μας, ο οδηγός μας στα δύσκολα, ο φάρος μας στα σκοτάδια, ο άνθρωπός μας. Σ’ ευχαριστώ για όλα όσα περάσαμε, για τα γέλια και τα ταξίδια μας. Ενα κομμάτι της καρδιάς μου φεύγει σημερα», ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης. «Αδυνατώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι έφυγε από κοντά μας», σημείωσε ο Χάρης Καστανίδης. «Δεν έχω λόγια, είμαι συντετριμμένος που έφυγε η Φώφη μας, δίνοντας μια μάχη πραγματικά παλικαρίσια», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου από το περιστύλιο της Βουλής. «Η Φώφη Γεννηματά πέρασε στην ιστορία. Αφήνοντας πίσω της μεγάλη προσφορά και μια σπουδαία παρακαταθήκη για το Κίνημά μας, αλλά και μια δημιουργική, αξιοπρεπή και γεμάτη ήθος πορεία στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Ειδικά, για όλους εμάς που συμπορευτήκαμε μαζί της τα πιο δύσκολα χρόνια της Παράταξης, είναι μια ημέρα ανείπωτης θλίψης. Την αποχαιρετούμε με αγάπη» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα γίνει την Τετάρτη. Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύχθηκε εθνικό πένθος για τη συγκεκριμένα ημέρα.

Μητσοτάκης: Σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες

Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά βύθισε σε πένθος όχι μόνο τον χώρο της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, αλλά ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

«Αποχαιρετάμε την Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τον χαμό της Φώφης Γεννηματά εν πτήσει προς το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη. Οταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο έγινε γνωστό ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του στην Αθήνα και θα ακυρώσει την προγραμματισμένη για την Τετάρτη περιοδεία του στα Δωδεκάνησα. Λίγο μετά δήλωσε:

«Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη.

Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες.

“Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός”, έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά.

Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου».

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε αναβάλει το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών και έκανε ένα λιτό σχόλιο για την απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. «Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους. Ήταν μια σπουδαία πολιτικός, ήταν μια σπουδαία γυναίκα με πίστη στην δημοκρατία, που πάλεψε με πίστη στην δημοκρατία, που πάλεψε με γενναιότητα για τις αξίες και τα πιστεύω της. Εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους, στην οικογένειά της και στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Πρωθυπουργός προσγειώνεται σε λίγα λεπτά στη Σαουδική Αραβία. Εχει ήδη ενημερωθεί για αυτή την τραγική εξέλιξη και αναμένεται η τοποθέτησή του».

Αναστολή των εργασιών της Βουλής

Στη Βουλή επρόκειτο τη Δευτέρα να συζητηθεί το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, ωστόσο ανακοινώθηκε η αναστολή των εργασιών για όλη την εβδομάδα και συμμετοχή του Σώματος στο δημόσιο πένθος για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Σε μια υψηλού πολιτικού πολιτισμού παρέμβαση προς την Εθνική Αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανακοίνωσε το πάγωμα του νομοθετικού έργου για αυτήν την εβδομάδα ύστερα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και το πάγωμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε συνεννόηση με τα κόμματα.

«Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινάει και τελειώνει υπό την καταθλιπτική σκιά της εκδημίας της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΚΙΝΑΛ και διακεκριμένης κοινοβουλευτικού. Η θλίψη και η συντριβή που όλες και όλοι νιώθουμε, αντιπροσωπεύοντας στη θλίψη και τη συντριβή πιστά, είμαι βέβαιος, σύσσωμο τον ελληνικό λαό, μας επιβάλλει να αποφασίσουμε στοιχειωδώς τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για αυτή την εβδομάδα, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη της και στο νομοθετικό και στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

»Συνομίλησα με τον Πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε να παγώσει το νομοθετικό έργο αυτή την εβδομάδα και μετα λοιπά κόμματα συμφωνήσαμε επίσης ομοφώνως να παγώσει το έργο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θα συνεννοηθούμε για την επόμενη εβδομάδα. Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα γίνεται κοινωνός του τραγικού νέου. Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας θα αφιερωθούμε όλοι ώστα να τιμήσουμε τη μνήμη μιας σημαντικής πολιτικού, μιας άξιας γυναίκας, μιας αφοσιωμένης μητέρας, μιας αγαπητής συναδέλφου. Μιας πολιτικού που παρά την τεράστια δοκιμασία υγείας που αντιμετώπιζε, μιας πολιτικού που μέχρι την τελευταία στιγμή στα μάτια όλων –και αυτό δεν είναι οξύμωρο– ήταν φέρελπις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε:

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε σε ανάρτησή του στα social media.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, σημείωσε: «Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε αυτή την μεγάλη μάχη με θάρρος και αξιοπρέπεια μέχρι την ύστατη στιγμή. Θα την θυμόμαστε με σεβασμό».

Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση: «Η Φώφη Γεννηματά έχασε τη Μεγάλη Μάχη, μια μάχη που την έδωσε γενναία. Το ΜέΡΑ25 την αποχαιρετά με σεβασμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος».

«Ολοι στον χώρο μας αισθάνονται προσωπικά και πολιτικά μεγάλη θλίψη για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. «Εφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα, όπως κι ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς. H παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα και προσφορά».

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε: «Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νοιώθεις. Το να αποχαιρετήσω την Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισα κι άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια! Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλληπητήρια. Ήταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματα. Αιωνία της η μνήμη!».

«Αποχαιρετούμε τη Φώφη Γεννηματά με σεβασμό στη συνεπή πορεία της, στην αξιοπρεπή πολιτική της διαδρομή, στη γενναιότητα με την οποία έδωσε την πιο δύσκολη μάχη της. Στην οικογένειά της εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, προκάτοχός της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της στην οποία εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Καλό της ταξίδι».

«Μια αληθινή αγωνίστρια της ζωής, μια γυναίκα που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στις δυσκολίες, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή και παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας, γενναιότητας, δύναμης και ήθους», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, για να προσθέσει:

«Όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την πολιτική της διαδρομή, που διήνυσε, ταυτόχρονα, με ακλόνητη πίστη σε αρχές και αξίες και στις ιδέες της για μια πιο δίκαιη, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία. Το αποτύπωμά της θα παραμείνει ανεξίτηλο στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να χαρίζει παρηγορία στους οικείους της».

Οι σταθμοί στην πολιτική πορεία της

Κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964.

Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όταν και ανέλαβε υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006.

Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Οκτωβρίου 2009. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012, παραιτήθηκε από το αξίωμα της υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ και τον Ιανουάριο του 2015 βουλευτής Β΄ Αθηνών (επανεξελέγη και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015).

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά, ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών (επανεξελέγη και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015).

Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75%.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του νέου φορέα, ΚίνημαΑλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.

Στις εκλογές του 2019, επανεξελέγη βουλευτής, στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αναδείχθηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη ύστερα από χρόνια καθίζησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...