475
|

Ετοιμάζουν τώρα και ρύθμιση-εμπαιγμό για την ψήφο των αποδήμων

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 15:05

Ετοιμάζουν τώρα και ρύθμιση-εμπαιγμό για την ψήφο των αποδήμων

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 15:05

Ρύθμιση -κοροϊδία για την ψήφο των αποδήμων ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποίο υπογράφει η Αριστοτελία Πελώνη, βάσει της κυβερνητικής πρότασης η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος και θα μετρά μόνο για την εκλογή των τριών «βουλευτών των αποδήμων».

Εάν επιβεβαιωθεί το περιεχόμενο της πρότασης, η κυβέρνηση θα δίνει μεν το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (θα μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία του εξωτερικού),  αλλά η ψήφος τους θα έχει σχεδόν ανύπαρκτη επιρροή στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, ο  υπουργός Αλέξης Χαρίτσης υποσχέθηκε μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Οι πρώτες πληροφορίες όμως για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων αναδεικνύεται το οξύμωρο της υπόθεσης ο ίδιος ψηφοφόρος, αν πάει σε κάποιοιο προξενείο στο εξωτερικό να ψηφίσει, να μπορεί να ορίσει μόνο ποιοι από τους τρεις βουλευτές αποδήμων θα εκλεγούν, ενώ αν έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει, η ψήφος του να προσμετράται για τη συνολική εικόνα της Βουλής!

ΝΔ: «Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας»

Πρόταση της ΝΔ είναι η  ψήφος των αποδήμων να προσμετράται κανονικά στη συνολική δύναμη των κομμάτων και να έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με την αυτή των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα.

Οσο για το τεχνικό πρόβλημα που ενδεχομένως προκύψει με τους σταυρούς προτίμησης, προτείνεται να ψηφίζουν μόνο το κόμμα που επιλέγουν και να μην μπορούν να «σταυρώσουν» βουλευτή.

«Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου», τόνισε σε ανακοίνωσή της για το θέμα η Νέα Δημοκρατία.

Όπως υπενθυμίζει, μέχρι σήμερα έχει φέρει τρεις φορές τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους.

Και δεν θα διστάσει να καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση η οποία, όπως σημειώνεται, μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Η κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς, «αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι βάσει της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001 (άρθρο 51§4) που προβλέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας, ο σχετικός εκτελεστικός νόμος θα πρέπει να αποσπάσει πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των βουλευτών στη Βουλή. Και υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες αυτό θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...