595
Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης σε μία από τις συσκέψεις της ομάδας διαπραγμάτευσης τον μακρινό Μάιο του 2015 | Nick Paleologos / SOOC

ΝΔ: «Πιο αναγκαία από ποτέ η Εξεταστική για το σχέδιο Βαρουφάκη»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 16:47
Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης σε μία από τις συσκέψεις της ομάδας διαπραγμάτευσης τον μακρινό Μάιο του 2015
|Nick Paleologos / SOOC

ΝΔ: «Πιο αναγκαία από ποτέ η Εξεταστική για το σχέδιο Βαρουφάκη»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 16:47

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να παρουσιάζει, περήφανος, λεπτομέρειες για το «Plan B» που είχε σχεδιάσει για τη συγκρότηση ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών και να υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε για το σχέδιο από τον Νοέμβριο του 2014, αλλά η ΝΔ ζητεί επίσημα στοιχεία και έγγραφα από την κυβέρνηση. Θέλει να το ακούσει από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα: «Εγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για “παράλληλο σύστημα πληρωμών”, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού κυβερνητικού οργάνου;».

Με ερώτησή τους στη Βουλή, εννέα βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να κατατεθούν έγγραφα σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα σχέδια του Βαρουφάκη.

Παράλληλα, η ΝΔ ζητά τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία, όπως σχολίασε σε ανακοίνωσή της, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, «είναι πιο αναγκαία από ποτέ».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο κ. Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει το σχέδιο για το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU) σε υπουργικό συμβούλιο. «Ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, «το σχέδιο είχε παρουσιαστεί στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το Μάρτιο του 2015 στην παρουσίαση του νομοσχέδιου για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και ότι το είχε παρουσιάσει στο σπίτι του στην Κυψέλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία των Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εννέα βουλευτές της ΝΔ ζητούν «να δοθεί αντίγραφο της σχετικής εισήγησης και των ημερήσιων διατάξεων των σχετικών συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2015 των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και να δοθούν τα ονόματα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν, καθώς και εκείνων που τυχόν έλαβαν το λόγο, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου και ο ελληνικός λαός εάν ο πρώην υπουργός κ. Βαρουφάκης ψεύδεται ή εάν όντως έγινε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για “παράλληλο σύστημα πληρωμών” στο υπουργικό συμβούλιο».

Τα ερωτήματα που θέτουν προς τον Πρωθυπουργό είναι τα εξής:

«Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015;

Εγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην yπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για “παράλληλο σύστημα πληρωμών”, σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου ή άλλου συλλογικού Κυβερνητικού Οργάνου;».

Το ΠΑΣΟΚ για τη σιωπή του Τσίπρα

«Ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο κ. Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. «Οσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν τη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από τη Δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και “θα είναι ντάλα μεσημέρι”!» τόνισε ειρωνικά.

Ποτάμι: «Οι πολίτες να αντιληφθούν από τι γλύτωσαν»

Στο θέμα αναφέρθηκε Το Ποτάμι δια του εκπροσώπου του Δημήτρη Τσιόδρα. «Ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο υπουργικό συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα. Ο κ. Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα» ανέφερε.

Απάντηση του Γιάννη Τσιρώνη

Για κινδυνολογίες έκανε από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης καταγγέλλοντας ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα». Ο ίδιος τόνισε: «Ολες και όλοι γνωρίζουν ότι το “σύστημα παράλληλων πληρωμών” (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα. Οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη προγραμματικής αντιπρότασης και τον εγκλωβισμό της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...