254
Ειδυλλιακό, ιστορικό, αλλά άβατο για τις γυναίκες το νησί Οκινοσίμα | japantimes.co.jp

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το «Άγιον Ορος» της Ιαπωνίας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 14:06
Ειδυλλιακό, ιστορικό, αλλά άβατο για τις γυναίκες το νησί Οκινοσίμα
|japantimes.co.jp

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το «Άγιον Ορος» της Ιαπωνίας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 14:06

Η περίπτωση του μικροσκοπικού νησιού Οκινοσίμα στην Ιαπωνία θυμίζει το Αγιον Ορος. Στο νησί υπάρχει ένα ιερό που εδώ και αιώνες επιτρέπεται να το επισκεφτούν μόνο άνδρες.

Με απόφαση της Unesco το νησί -και κάποιοι παρακείμενοι ύφαλοι- είναι πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χώρος δηλαδή που προστατεύεται για την μεγάλη ιστορική του αξία.

Οπως γράφει ο Guardian στο παρελθόν υπήρξε χώρος όπου γίνονταν θρησκευτικές τελετές για την ασφάλεια των ναυτικών, αλλά για πολλούς αιώνες πολιτιστική «γέφυρα» με την Ιαπωνία και την Κορέα. Στο νησί έχουν βρεθεί μάλιστα δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα που δείχνουν αυτές τις πολιτισμικές ανταλλαγές με τις χώρες τις περιοχής, ακόμη και με την Περσία.

Το νησί, που έχει έκταση μόλις 970 στρέμματα, και βρίσκεται νοτιοδυτικά του Κιουσού, του μεγαλύτερου από τα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, προς της πλευρά της κορεατικής χερσονήσου.

Κάθε χρόνο επιτρέπεται να το προσεγγίσουν μόνο 200 άνδρες σε συγκεκριμένη ημέρα, στις 27 Μαΐου, την επέτειο ναυμαχίας του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου του 1904-5.

Οι άνδρες επισκέπτες πρέπει να γδυθούν και να περάσουν από ειδική τελετή εξαγνισμού στη θάλασσα. Φεύγοντας δεν επιτρέπεται να πάρουν το παραμικρό από το νησί.

Ο λόγος της απαγόρευσης των γυναικών δεν έχει διευκρινιστεί ποτέ, αν και μάλλον σχετίζεται με το ότι στο σιντοϊσμό το αίμα της περιόδου θεωρείται ακάθαρτο.

Εχουν εκφραστεί πάντως ανησυχίες ότι η απόφαση της Unesco θα βάλει σε κίνδυνο το νησί λόγω του τουρισμού, κάτοικοι μάλιστα της περιοχής υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση για τις γυναίκες και για τους τουρίστες πρέπει να διατηρηθεί. «Ούτε από περιέργεια δεν θα πρέπει να επισκέπτονται οι τουρίστες τον χώρο», λένε οι πιο πιστοί στην παράδοση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...