363
| .

Η επιστροφή του ανθρώπου που έκλεβε τρένα και λεωφορεία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2016, 19:05

Η επιστροφή του ανθρώπου που έκλεβε τρένα και λεωφορεία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2016, 19:05

Ξεκίνησε την «καριέρα» του το 1980 σε ηλικία μόλις 15 ετών, οπότε έκλεψε ένα συρμό του μετρό από τους 34 δρόμους και τον οδήγησε με ασφάλεια μέχρι το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Τα επόμενα 35 χρόνια ο Ντάριους ΜακΚόλουμ συνελήφθη 29 ακόμη φορές (!) για κλοπές αστικών λεωφορείων, τρένων του προαστιακού σιδηροδρόμου και οποιουδήποτε άλλου μέσου μαζικής μεταφοράς μπορείτε να φανταστείτε, επισύροντας πλήθος καταδίκες αλλά και δημιουργώντας γύρω από το πρόσωπό του το μύθο ενός λαϊκού ήρωα που η ομολογουμένως αντισυμβατική συμπεριφορά του ενέπνευσε θεατρικά έργα, ντοκιμαντέρ και πολλές ακόμη μορφές τέχνης.

Oπως επισημαίνει ο Τζιμ Κνίπφελ στο ozy.com, ο ΜακΚόλουμ μπορεί να έχει διαγνωσθεί με την ψυχική νόσο Ασπεργκερ, όμως είναι το αλατοπίπερο των Νεοϋορκέζων που παρακολουθούν με πάθος τις περιπέτειές του οι οποίες τους βγάζουν από την πεζή καθημερινότητά τους, χαρίζοντας στα χείλη τους ένα σαρδόνιο και ειρωνικό χαμόγελο.

Γιατί αυτός ο σύγχρονος και «απροσάρμοστος» Ρομπέν των Δασών αγαπάει παθολογικά δύο πράγματα: την ελευθερία και τα τρένα!

Το εντελώς ξεχωριστό στην περίπτωσή του είναι ο… αψεγάδιαστος επαγγελματισμός του. Ποτέ δεν έχει προκαλέσει ατύχημα, πάντα σταματούσε στις στάσεις που έπρεπε ώστε να αποβιβαστούν και να επιβιβαστούν οι επιβάτες, πάντοτε είχε έναν καλό λόγο και ένα ευγενικό χαμόγελο για όλους, κάτι για το οποίο ελάχιστοι υπάλληλοι των αστικών συγκοινωνιών της πόλης θα μπορούσαν να καυχηθούν.

Οταν το 2005 διαδόθηκε πως ο ΜακΚόλουμ ακολουθούσε ψυχιατρική αγωγή ώστε να απαλλαχθεί από το «χόμπι» του να κλέβει τρένα, επισημαίνει ο Κνίπφελ, οι Νεοϋορκέζοι πτοήθηκαν και απογοητεύτηκαν. Γιατί αυτός ο ευγενικός και ακίνδυνος λαϊκός ήρωας, αυτός ο μειλίχιος επαναστάτης που είχε πληρώσει τα παραπτώματά του περνώντας συνολικά 18 χρόνια στη φυλακή, φαίνεται πως τελικά υπέκυψε και υποτάχθηκε σε μια τάξη πραγμάτων που δεν συμμεριζόταν το τρελό και υπέροχο όραμά του.

Αναθάρρησαν όμως και ενθουσιάστηκαν με τα πρόσφατα νέα, πως λίγο καιρό πριν ο ΜακΚόλουμ εθεάθη να μπαίνει φορώντας ένα ψεύτικο σήμα στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Χομπόκεν του Νιού Τζέρσι, να κάθεται στο τιμόνι ενός πούλμαν Γκρέιχαουντ και να εξαφανίζεται με δαιμονισμένη ταχύτητα προς άγνωστη κατεύθυνση. Λίγες ώρες αργότερα, οι εμβρόντητοι αστυνομικοί που τον σταμάτησαν κάπου στο Μπρούκλιν τον άκουσαν να τους ανακοινώνει: «Την επόμενη φορά, κύριοι, θα κλέψω αεροπλάνο». Ευτυχώς, λένε εν χορώ οι κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης, ο τρελός… τρελάθηκε!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...