353
Διορία μέχρι την Τρίτη 21/4/2020, έχουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής | ΙΝΤΙΜΕnews

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε θα δουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τα πρώτα τριχίλιαρα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 11:12
Διορία μέχρι την Τρίτη 21/4/2020, έχουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε θα δουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τα πρώτα τριχίλιαρα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 11:12

Εκπνέει σήμερα Τρίτη, 21 Απριλίου, η προθεσμία για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να ενταχθούν στο σχήμα της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η κατανομή των επιδοτήσεων του 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις θα γίνει τυποποιημένα, βάσει ειδικού αλγόριθμου που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η εκταμίευση των ποσών θα πραγματοποιηθεί τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπως έχουν δηλωθεί στο TAXIS.

Οι αιτούντες θα λάβουν ειδοποίηση με την οποία θα ενημερώνονται για τους όρους αποπληρωμής (εξού και ο όρος «επιστρεπτέα), η οποία μέσα σε διάστημα πέντε ετών, με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος και με χαμηλό επιτόκιο.

Το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα βεβαιωθεί ως οφειλή εφόσον την αποδεχθεί. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ, είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

Βασική προϋπόθεση είναι η εταιρεία να μην προχωρήσει σε απολύσεις.

Συμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στις επόμενες 5 με 10 μέρες θα έχουν επιλεγεί οι πρώτες 120.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν άμεσα προκαταβολές 2.000 ή έως 3.000 ευρώ έκαστη.

Με τον ίδιο τρόπο αναμένεται τέλος να διατεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο (η β’ φάση της επιστρεπτέας θα αφορά όσους δεν εντάχθηκαν ή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν τον Απρίλιο, καθώς επίσης  όσους θα ήθελαν και μία επιπλέον δόση ρευστότητας).

Εως την Παρασκευή οι αιτήσεις για τα €800 των επιχειρήσεων

Μέχρι την Παρασκευή 24 Απριλίου έχουν περιθώριο οι επαγγελματίες που πλήττονται να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) προκειμένου να εισπράξουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι επαγγελματίες (βάσει ΚΑΔ) των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, εφόσον απασχολούν έως 5 άτομα ή είναι αυταπασχολούμενοι.

Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει διάστημα 45 ημερών και συγκεκριμένα από την 17η Μαρτίου έως την 30η Απριλίου.

Το ποσό (αφορολόγητο, ακατάσχετα και μη συμψηφιζόμενο με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο) θα καταβληθεί από την ΑΑΔΕ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ των δικαιούχων όπως δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση TAXISnet.

Με τροπολογία διευρύνεται μάλιστα ο αριθμός των επιχειρήσεων που δικαιούνται τα 800 ευρώ καθώς αίτηση θα μπορούν να υποβάλλουν το επόμενο διάστημα και όσες επιχειρήσεις απασχολούν από 6 έως 20 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...