390
|

Επιστολική ψήφος: Τελευταία εβδομάδα για την αποστολή των ψηφοδελτίων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2024, 10:32

Επιστολική ψήφος: Τελευταία εβδομάδα για την αποστολή των ψηφοδελτίων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2024, 10:32

Αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα εντός της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το υλικό της επιστολικής ψήφου έχει ήδη αποσταλεί στο 96% των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο και οι οποίοι είναι συνολικά 202.516 εντός Ελλάδας και σε πάνω από 120 χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, έως τώρα η Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου έχει παραλάβει περισσότερα από 60.000 ψηφοδέλτια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμη αποστείλει την ψήφο τους δύο στους τρεις ψηφοφόρους.

Για τους κατοίκους εξωτερικού, η προθεσμία αποστολής της επιστολικής ψήφου λήγει την Τρίτη 28 Μαΐου, ενώ οι όσοι ζουν στην Ελλάδα έχουν περιθώριο έως τις 3 Ιουνίου ή έως τις 4 Ιουνίου εφόσον παραδώσουν οι ίδιοι τον φάκελο στην εταιρεία ταχυμεταφορών μέσω της οποίας τον παρέλαβαν.

Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου δεν επιτρέπεται να μπει σε απλά γραμματοκιβώτια ούτε να αποσταλεί με άλλον τρόπο πλην εκείνου με τον οποίο παραλήφθηκε από τον ψηφοφόρο.

Για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν φτάσει στην αρμόδια υπηρεσία έως την παραμονή των Ευρωεκλογών και συγκεκριμένα έως το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00.

Αν για οποιοδήποτε λόγο ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως ή δεν αποσταλεί καθόλου, οι εκλογείς θα ειδοποιηθούν ώστε να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας οι χώροι φυλάσσονται από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ώρο.

Τους φακέλους παραλαμβάνει ειδική επιτροπή και αφού τους καταγράψει τους φυλάσσει σε ειδικές κάλπες. Την ημέρα των ευρωεκλογών, οι κάλπες αυτές θα παραδοθούν στις εφορευτικές επιτροπές διαλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας. Στις 19:00, που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, οι κάλπες θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

Η ομαλή διεκπεραίωση της δυσκολότερης φάσης του νέου εγχειρήματος γεννά αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καθώς μετά τις ευρωκάλπες θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχουν προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...