391
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν λειτουργούν πλέον μπορούν να ανακυκλώνονται αποτελεσματικά και να μην καταλήγουν στις χωματερές, μολύνοντας το περιβάλλον | Shutterstock

Επαναστατική μέθοδος ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 13:06
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν λειτουργούν πλέον μπορούν να ανακυκλώνονται αποτελεσματικά και να μην καταλήγουν στις χωματερές, μολύνοντας το περιβάλλον
|Shutterstock

Επαναστατική μέθοδος ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 13:06

Η χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και εγκαταστάσεων κάθε είδους μετρά πλέον μερικές δεκαετίες και επιπλέον η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξάνεται συνεχώς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο όγκος των φωτοβολταϊκών συστημάτων που ολοκληρώνουν τον χρόνο λειτουργίας τους και πρέπει να… αποσυρθούν, χωρίς να προστεθούν στον όγκο των σκουπιδιών που μολύνουν το περιβάλλον.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία προτείνει μια νέα μέθοδο ανακύκλωσης ηλιακών κυψελών, η οποία είναι αποτελεσματική και επιπλέον χαμηλού κόστους, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη χρήση της σε ευρεία κλίμακα και στην ανακύκλωση όσο το δυνατόν περισσότερων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, προτείνουν έναν νέο τρόπο εξαγωγής και επεξεργασίας των ηλιακών κυψελών. Αφού οι κυψέλες βγουν από το πλαίσιο αλουμινίου στο οποίο είναι τοποθετημένες, θα θρυμματίζονται και με ηλεκτροστατικό διαχωρισμό θα συλλέγονται τα πιο πολύτιμα υλικά τους, όπως ο άργυρος και ο χαλκός.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτός των άλλων, θα μειώνεται και το βάρος των ηλιακών κυψελών και ό,τι απομένει από αυτές θα κατευθύνεται προς ειδική επεξεργασία εξευγενισμού των μετάλλων και άλλων υλικών τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια μικρή μονάδα ανακύκλωσης μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία 1.000 τόνους ηλιακών κυψελών ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 50.000 ηλιακά πάνελ τον χρόνο ή περίπου 4.000 τον μήνα.

«Πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, και δεν απαιτεί τη χρήση χημικών υλικών, ενώ δεν προκαλεί κανενός είδους ρύπους ή μόλυνση στο περιβάλλον. Παράγεται σκόνη από τον θρυμματισμό των κυψελών, αλλά υπάρχουν συστήματα συλλογής της, ώστε να μη διαρρέει στην ατμόσφαιρα», αναφέρει ο δρ Πάμπλο Ντίαζ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση για αυτή τη νέα μέθοδο έρχεται από την Αυστραλία, αφού είναι από τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στην ανακύκλωση ηλιακών κυψελών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται στη νησιωτική ήπειρο ολοένα και περισσότερα και μεγαλύτερα σε μέγεθος πάρκα παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 η Αυστραλία θα παράγει ετησίως 145.000 τόνους ηλιακών κυψελών, που θα αποτελούν πλέον ηλεκτρονικά απόβλητα, με τις ΗΠΑ να παράγουν ετησίως τα επόμενα χρόνια περίπου 1 εκατ. τόνους ηλιακών κυψελών που προορίζονται για τα σκουπίδια και την Κίνα να παράγει ετησίως 1,5 εκατ. τόνους.

Αναζητούνται, όπως είναι ευνόητο, λύσεις για μια ακόμη πηγή δημιουργίας ηλεκτρονικών αποβλήτων, η οποία, όπως φαίνεται, μεγαλώνει επικίνδυνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...