586
Ως πρωταθλήτρια στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η Γκρέτα προτιμά μια ενεργειακή πηγή που δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. | CreativeProtagon

Ρεαλίστρια η Γκρέτα, τώρα λέει «ναι» στην πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 20:02
Ως πρωταθλήτρια στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η Γκρέτα προτιμά μια ενεργειακή πηγή που δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.
|CreativeProtagon

Ρεαλίστρια η Γκρέτα, τώρα λέει «ναι» στην πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 20:02

Η είδηση προβλήθηκε από διάφορα διεθνή Μέσα ως σοκαριστική: «Ακόμη και η Γκρέτα υπερασπίζεται την πυρηνική ενέργεια!» Ομως ο Λούκα Αντζελίνι της Corriere della Sera έγραψε ότι δεν έπρεπε να εκπλαγούν όσοι στήριξαν την Γκρέτα Τούνμπεργκ τόσα χρόνια ως προβληματισμένη περί την κλιματική αλλαγή μαθήτρια και όσοι έφηβοι την ακολούθησαν στον κλιματικό αγώνα διοργανώνοντας τα εβδομαδιαία συλλαλητήρια «Παρασκευές για το μέλλον».

Τι περίμεναν, αναρωτήθηκε ο συντάκτης της Corriere. Η Γκρέτα είναι πρωταθλήτρια στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συνεπώς προτίμησε μια ενεργειακή πηγή που δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. Λογικό δεν είναι; Εξάλλου, έχει επίγνωση και η ίδια η 19χρονη Σουηδέζα ότι το θέμα που ανέκυψε στη Γηραιά Ηπειρο, η ενεργειακή επάρκεια δηλαδή, «προκαλεί έντονη συζήτηση», στη Γερμανία ιδίως, εκεί όπου συγκυβερνούν οι Πράσινοι.

Πάντως, η πρώην πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Σιμόνε Πέτερ, η οποία σήμερα εργάζεται στη Γερμανική Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σχολίασε ότι η απόφανση της Γκρέτας περί σχετικής καταλληλότητας των πυρηνικών εργοστασίων «δεν έχει νόημα» για τη Γερμανία, αφού οι γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί περιήλθαν σε αχρησία, μιας και κατανάλωναν ρωσικό ουράνιο. Ωστόσο, η οικολογικών ευαισθησιών «γενιά της Γκρέτα» δείχνει να προσανατολίζεται σε μία ηπιότερη θέση γενικότερα, εκτίμησε το άρθρο, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές των περιβαλλοντολόγων και των ακτιβιστών τύπου Γερμανών Πρασίνων. Το Τσερνόμπιλ και η Φουκουσίμα είναι, βέβαια, γεγονότα απαράγραπτα.

Λοιπόν, έκανε «γαργάρα» η Γκρέτα τους πυρηνικούς σταθμούς; Κάποια Μέσα εκτίμησαν ότι ναι, αυτό ακριβώς έκανε: «Το 2019 είχε εκφράσει τη διαφωνία της με τη θέση του ΟΗΕ περί πυρηνικής ενέργειας, θέση η οποία άφηνε μισάνοιχτο παράθυρο για τη χρήση της, με το επιχείρημα των μηδενικών εκπομπών άνθρακα». Αλλοι, όμως, θυμήθηκαν ότι το 2021 η Γκρέτα είχε κάνει ένα γενναίο βλήμα: δεν απέρριψε την πυρηνική ενέργεια, και αυτό το επιβεβαιώνει ο τότε σύμβουλος του Μάριο Ντράγκι, Σάντρο Ιακομέτι, που την είχε συναντήσει και είχαν συζητήσει. Αρα, η μεταστροφή της Γκρέτα έχει παρελθόν ενός έτους, και αποσιωποιήθηκε από τους φανατικούς περιβαλλοντολόγους.

Οχι άλλο κάρβουνο!

Την αποστροφή της στο κάρβουνο η Γκρέτα την εξέφρασε και πολύ πρόσφατα, την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο Ard. Είπε ότι εφόσον υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια εν λειτουργία, είναι κακή η ιδέα να εστιάσουμε στον άνθρακα. Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε αν πρέπει να κλείσουν οι πυρηνικοί σταθμοί το συντομότερο δυνατόν ή τέλος πάντων μόλις ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση, η Γκρέτα απάντησε αυθορμήτως και μάλλον σοφά: «Εξαρτάται, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί κατόπιν»…

Ετσι, η Corriere κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση η Γκρέτα δεν έκανε γαργάρα τα πυρηνικά εργοστάσια και τα απόβλητά τους, αλλά επέλεξε το μικρότερο από τα δύο κακά. Εξάλλου, η σουηδέζα οικολόγος διατυμπανίζει ότι δεν πρέπει να επιβραδυνθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ συγχρόνως στέλνει μήνυμα στην Κομισιόν ότι η «πράσινη ανάπτυξη» δεν συμβαδίζει με ημίμετρα.

Αρκετοί γερμανοί πολιτικοί, όπως ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, στήριξαν την Γκρέτα όσον αφορά την απόφασή της ότι τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν και να παράγουν ηλεκτρισμό. Ορισμένοι Χριστιανοδημοκράτες, με αφορμή τις δηλώσεις της «προστάτιδος αγίας των Πρασίνων», όπως ειρωνεύτηκαν βαυαρικά, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον «ερασιτέχνη υπουργό» του Ολαφ Σολτς Ρόμπερτ Χάμπεκ, όλως διόλου Πράσινο βέβαια.

Φυσικά, απαιτούνται πολλές υποσημειώσεις σε αυτό που είπε η Γκρέτα, ήταν η κατακλείδα του κειμένου του Αντζελίνι: «Η πυρηνική απειλή του Πούτιν και οι [συμβατικές] βόμβες που πέφτουν γύρω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια κινδυνεύουν να αναβιώσουν το εξαρτημένο αντανακλαστικό της συσχέτισης πυρηνικών βομβών και πυρηνικών σταθμών. Ομως το μήνυμα μιας μετάβασης από την καταστροφολογία στον ρεαλισμό πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο». Ή, όπως είπε η ίδια η Γκρέτα, «είμαι ρεαλίστρια, πρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...