376
Eκτίμηση του Πρωθυπουργού ήταν ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν | TT News Agency/Jonas Ekstromer/via REUTERS

Ο Τσίπρας μας λέει τώρα ότι «το QE δεν είναι και τόσο κρίσιμο πια»!

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 11:46
Eκτίμηση του Πρωθυπουργού ήταν ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν
|TT News Agency/Jonas Ekstromer/via REUTERS

Ο Τσίπρας μας λέει τώρα ότι «το QE δεν είναι και τόσο κρίσιμο πια»!

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 11:46

Ηταν Σεπτέμβριος του 2016 όταν σε εκείνη την περίφημη συνέντευξη-φωτογράφιση από το Reuters στη Νέα Υόρκη, ο Αλέξης Τσίπρας έθετε τους στόχους της κυβέρνησής του για την έξοδο από την κρίση: άμεσο κλείσιμο β’ αξιολόγησης, ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και βεβαίως ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αφού λοιπόν έχασε τα πρώτα δύο (η β’ αξιολόγηση έκλεισε με δραματική καθυστέρηση το καλοκαίρι του 2017 και η ανάπτυξη περιορίστηκε δυστυχώς στο 1,6%), φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός δεν περίμενε να δει το QE να χάνεται οριστικά και αυτό.

Ετσι το χαρακτήρισε «μη κρίσιμο» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αδειάζοντας φυσικά τους πάντες στην κυβέρνησή του που επί μήνες ορκίζονταν στην αναγκαιότητα ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ακόμα και θεολογικές αναφορές τον Μάιο μιλώντας για τις βουλές του Μάριο Ντράγκι.

Σε μία στροφή 180 μοιρών, ο Πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο CNBC πως δεν πιστεύει πια ότι η «ένεση» ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Θεωρώ, είπε, ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς όπως πιστεύαμε προηγουμένως. Ακόμη μία αυταπάτη; Αλλαγή δεδομένων; Ή λέμε πάλι ό,τι μας συμφέρει;

Ο,τι κι αν συμβαίνει, ο Πρωθυπουργός βγήκε να πει ότι δεν πιστεύει πλέον ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αν και στο παρελθόν εκτιμούσε ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην  Ελλάδα, και ως εκ τούτου να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Οι εκτιμήσεις μας πριν από τη β’ αξιολόγηση ήταν πως το QE ήταν κλειδί, προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές», παραδέχθηκε, αλλά τελικά -όπως διαπίστωσε- δεν ήταν αλήθεια. «Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι αυτό δεν ήταν προϋπόθεση», υποστήριξε και ενημέρωσε ότι δεν πια στόχος της κυβέρνησής του η πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του προγράμματος.

Στο σχόλιό του το CNBC σημειώνει ότι η ΕΚΤ δείχνει να αρχίζει σταδιακά να μειώνει το μέγεθος των μηνιαίων αγορών και πλέον μένει να φανεί εάν η Ελλάδα θα καταλήξει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Για την ώρα η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως το πρόγραμμά της θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...