552
Ο ρόλος του μεσολαβητή μπορεί να είναι κολακευτικός για τον έλληνα πρωθυπουργό αναβαθμίζοντας τη θέση του στην Ευρώπη, ωστόσο στην Αθήνα δεν απουσιάζει και η νευρικότητα για την επίσκεψη Ερντογάν, σχολιάζουν οι Γερμανοί | PrimeministerGR / Twitter

Γερμανικός Τύπος: Γι’ αυτό επισκέπτεται ο Ερντογάν την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 10:44
Ο ρόλος του μεσολαβητή μπορεί να είναι κολακευτικός για τον έλληνα πρωθυπουργό αναβαθμίζοντας τη θέση του στην Ευρώπη, ωστόσο στην Αθήνα δεν απουσιάζει και η νευρικότητα για την επίσκεψη Ερντογάν, σχολιάζουν οι Γερμανοί
|PrimeministerGR / Twitter

Γερμανικός Τύπος: Γι’ αυτό επισκέπτεται ο Ερντογάν την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 10:44

Εκτενής είναι η αναφορά του γερμανικού Τύπου στη διήμερη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Σε ανταποκρίσεις τους στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις, Hannoversche Allgemeine Zeitung και Neue Presse του Ανοβέρου, αλλά και στην ιστοσελίδα της Dresdner Neueste Nachrichten, αναφέρεται ότι ο τούρκος πρόεδρος επιχειρεί με την επίσκεψή του να επαναπροσεγγίσει την ΕΕ, με την Ελλάδα να λειτουργεί ως συνδετικό κρίκο (δείτε εδώ τι έγραφε το Protagon στα τέλη Οκτωβρίου για την επικείμενη επίσκεψη).

«Με τα σκληρά μέτρα που έλαβε κατά των επικριτών του ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση –πλέον δεν γίνεται λόγος για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Ερντογάν επιχειρεί τώρα να χτίσει γέφυρες», αναφέρεται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενώ σημειώνεται με νόημα ότι ο τούρκος πρόεδρος ξεκινά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη από «έναν παλιό αντίπαλο».

Αφου επισημαίνει το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα από το 1952, ο γερμανός ανταποκριτής διαπιστώνει ότι «οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών απέχουν ακόμη πολύ από την ομαλότητα».

Κάνοντας πάντως λόγο για αισθητή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων  το τελευταίο διάστημα, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «τα διμερή προβλήματα, όπως η αντιπαράθεση για τις οικονομικές ζώνες (σ.σ. ΑΟΖ) και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (…) παραμένουν άλυτα. Και στη διαμάχη για τη Κύπρο, που είναι διχοτομημένη από την τουρκική εισβολή του 1974, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 έδωσε νέα τροφή για αντιπαράθεση. Περίπου 1.000 Τούρκοι διέφυγαν ήδη στην Ελλάδα εξαιτίας των “εκκαθαρίσεων” του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος ζητά την έκδοση των δήθεν πραξικοπηματιών. Η Αθήνα απαντά παραπέμποντας στις αποφάσεις για χορήγηση ασύλου που λαμβάνει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη».

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησή του είναι ότι η σημασία της επίσκεψης Ερντογάν «υπερβαίνει κατά πολύ το διμερές επίπεδο».

«Πολιτικοί παρατηρητές», σημειώνει, «θεωρούν ότι ο Ερντογάν θέλει με αυτό το ταξίδι να προσπαθήσει να χτίσει νέες γέφυρες προς την ΕΕ προκειμένου να βγει από τη διεθνή απομόνωση. Από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι και μια απάντηση στη νέα πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ξεκινά τη διπλωματική οικοδόμηση γεφυρών στην Ακρόπολη δεν είναι σύμπτωση: Η Ελλάδα είναι σταθερά ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πίσω από αυτή τη στήριξη κρύβεται η ελπίδα να “τιθασευθεί” ο πανίσχυρος και συνάμα επιθετικός γείτονας διά της ενσωμάτωσής του στην ΕΕ. Αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ σήμερα δεδομένης της προσφυγικής κρίσης».

Κατά την εκτίμηση των Γερμανών, ο τούρκος πρόεδρος έχει μάλλον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια πλήρη ρήξη με την Ευρώπη από οικονομική σκοπιά και ότι «πρέπει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει «σημαντικό μεσολαβητή για τον τούρκο πρόεδρο». Σύμφωνα με τον γερμανό ανταποκριτή, ο ρόλος αυτός μπορεί να είναι κολακευτικός για τον έλληνα πρωθυπουργό αναβαθμίζοντας τη θέση του στην Ευρώπη, ωστόσο στην Αθήνα δεν απουσιάζει και η «νευρικότητα» ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται «απρόβλεπτος».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «προβληματική επίσκεψη στη δυτική Θράκη», με έμφαση στις πολιτικές πτυχές της παρουσίας του τούρκου προέδρου την Παρασκευή στην περιοχή που αριθμεί περί τις 100.000 Έλληνες μουσουλμάνους. Ο ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θεωρεί τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα και εμφανίζεται ως «προστάτιδα δύναμη – ένας ρόλος που ως γνωστόν ο Ερντογάν αρέσκεται ιδιαίτερα να παίζει για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News