240
Χριστουγεννιάτικα φώτα και διακοσμητικά στο κέντρο της Λισαβόνας τον Νοέμβριο του 2021 | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Ενεργειακή κρίση: Η Πορτογαλία «σβήνει» τα χριστουγεννιάτικα φώτα

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 18:06
Χριστουγεννιάτικα φώτα και διακοσμητικά στο κέντρο της Λισαβόνας τον Νοέμβριο του 2021
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Ενεργειακή κρίση: Η Πορτογαλία «σβήνει» τα χριστουγεννιάτικα φώτα

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 18:06

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρόκειται να περιορίσει τον διακοσμητικό φωτισμό τα φετινά Χριστούγεννα στο διάστημα από τις 6 μ.μ. και έως τα μεσάνυχτα, την περίοδο 6 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, σύμφωνα με το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας 2022-2023 της χώρας, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργεθας που θα εφαρμόσει η Λισαβόνα τους επόμενους μήνες, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη χρήση των κλιματιστικών, του φωτισμού κατά την περίοδο των γιορτών, και όχι μόνο, κ.α., ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες έλαβαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το Politico, το πορτογαλικό σχέδιο ζητά, μεταξύ άλλων, περισσότερη χρήση φυσικού φωτός και απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού, κάθε φορά που ο χώρος δεν χρησιμοποιείται, μείωση του φωτισμού τις περιόδους των γιορτών, καθώς και τη ρύθμιση των κλιματιστικών «σε μέγιστη θερμοκρασία 18°C το χειμώνα και ελάχιστη θερμοκρασία 25°C το καλοκαίρι».

Τα παραπάνω αποτελούν συστάσεις για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, ωστόσο θα είναι σε μεγάλο βαθμό υποχρεωτικά για τα κυβερνητικά κτίρια.

Ορισμένες συστάσεις ανακοινώθηκαν και για τους ιδιώτες, κατά την ίδια πηγή. Από τους πολίτες ζητείται, ανάμεσα σε άλλα, να μειώσουν «τον χρόνο τρεχούμενου νερού των λουτρών και των ντους» και «να ελαχιστοποιήσουν τις χρήσεις του πλυντηρίου ρούχων και του πλυντηρίου πιάτων, χρησιμοποιώντας τη μέγιστη χωρητικότητά τους».

Η πορτογαλική κυβέρνηση προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση περαιτέρω πίεσης, το σχέδιο θα μπορούσε να «καταστεί υποχρεωτικό» και να επεκταθεί με «έκτακτα μέτρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...