253
O Ρόμπερτ Χάμπεκ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην καγκελαρία, την Τετάρτη | REUTERS/Lisi Niesner

«Στροφή» των Πρασίνων: Πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν σε λειτουργία είπε ο Χάμπεκ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 13:22
O Ρόμπερτ Χάμπεκ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην καγκελαρία, την Τετάρτη
|REUTERS/Lisi Niesner

«Στροφή» των Πρασίνων: Πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν σε λειτουργία είπε ο Χάμπεκ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 13:22

Είναι η στιγμή που η σκληρή πραγματικότητα συγκρούεται με τα ιδεώδη. Και νικάει. Σε μια υπαναχώρηση από τις θεμελιώδεις πολιτικές –αυτές της κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας– υποχρεώθηκαν οι Πράσινοι της Γερμανίας, οι οποίοι συγκυβερνούν στην τρικομματική κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και το FDP και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διαχείριση μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης εν όψει του χειμώνα.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και εκ των ηγετών των Πρασίνων, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως οι πυρηνικοί σταθμοί Isar 2 και Neckarwerstheim 2 πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και μετά το τέλος του έτους, το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου.

Πολλά πυρηνικά εργοστάσια στη γειτονική Γαλλία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, λόγω εργασιών συντήρησης και θα υπάρξει κενό στην παραγωγή, εξήγησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή νομίζω είναι απαραίτητο» να παραμείνουν σε λειτουργία οι δύο πυρηνικοί σταθμοί μας, λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

«Τα στοιχεία από τη Γαλλία δείχνουν ότι θα καλέσουμε την εφεδρεία», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι θα τηρηθούν αυστηρά οι ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Η Γερμανία διαθέτει υψηλού επιπέδου ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομίας, αλλά επισήμανε και ότι η κατάσταση πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται «σε συνδυασμό» με τους ευρωπαίους γείτονες.

Η Γερμανία διατηρεί σε λειτουργία τρία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με πυρηνική ενέργεια, τα οποία ως στρατηγική απόφαση δεκαετίας είχε οριστεί ότι θα έκλειναν στο τέλος του τρέχοντος έτος. Ομως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε άλλα σχέδια και έτσι η εξαρτώμενη από το ρωσικό φυσικό αέριο –ελέω πολιτικών αποφάσεων της Ανγκελα Μέρκελ– Γερμανία αναγκάζεται να επιστρέψει στη λύση της πυρηνικής ενέργειας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...