1062
Μακέτα του κτιρίου που προβλεπόταν να ανεγερθεί επί της οδού Μισαραλιώτου | Κώστας Διβέρης

Ενας αντίλογος για τα πολυώροφα της Ακρόπολης

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 12:04
Μακέτα του κτιρίου που προβλεπόταν να ανεγερθεί επί της οδού Μισαραλιώτου
|Κώστας Διβέρης

Ενας αντίλογος για τα πολυώροφα της Ακρόπολης

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 12:04

Η συλλογή υπογραφών των κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη, που μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στις 25.480, και οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα κτίρια μαμούθ δίπλα στην Ακρόπολη είχε τελικά αποτέλεσμα. Με τη χθεσινή συνεδρίασή του το ΚΑΣ τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της ανάκλησης της γνωμοδότησής του τον περασμένο Σεπτέμβριο για την ανέγερση εννεαώροφου κτιρίου επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου στο Κουκάκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 4 Μαρτίου τα μέλη του ΚΑΣ πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή, όπου διαπιστώθηκε ότι η ανέγερση του κτιρίου θα προκαλέσει οπτική βλάβη στην Ακρόπολη, λόγω του όγκου και του ύψους του. Επίσης τονίζεται ότι συντρέχει και λόγος δημοσίου συμφέροντος γιατί εκτός από σποραδική κεραμική στο οικόπεδο βρέθηκαν και άλλες αρχαιότητες όπως τμήμα αρχαίου τείχους και οδοστρώματος. Ετσι, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εκετεταμένες ανασκαφικές έρευνες, στο οικόπεδο ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα καθορίσει τους ειδικούς όρους δόμησης για το διώροφο διατηρητέο κτίριο που ήδη υπάρχει.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της αρχιτέκτονος πολεοδόμου και κατοίκου της περιοχής Ειρήνης Φρεζάδου, το θέμα έφθασε μάλιστα και στον βρετανικό Guardian που δημοσίευσε ένα σχετικό άρθρο με τίτλο «“Δεν είναι όλα προς πώληση”: Οι Έλληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία κρύβουν τη θέα της Ακρόπολης».

Το εννεαώροφο ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής αφού είχε ανεγερθεί

Ενοχλημένος από το «μονόπλευρο δημοσίευμα», όπως χαρακτηρίζει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας ο Κώστας Διβέρης μάς έστειλε ένα κείμενο με τίτλο «Ενας αντίλογος για τα πολυώροφα της Ακρόπολης». Να σημειωθεί ότι ο κ. Διβέρης είναι επίσης κάτοικος της περιοχής και ένας από τους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το εννεαώροφο ξενοδοχείο επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου κατά της ανέγερσης του οποίου τάχθηκε το συμβούλιο του ΚΑΣ στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Και ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει την κινητοποίηση της κυρίας Φρεζάδου στο γεγονός ότι θίγεται προσωπικό της συμφέρον: αν χτιστεί το οικόπεδο θα χάσει η ίδια τη θέα στην Ακρόπολη από το διαμέρισμά της που βρίσκεται στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας όμορης του υπό ανέγερση οικοπέδου.

Με την κυρία Φρεζάδου δεν καταφέραμε μέχρι στιγμής να επικοινωνήσουμε.

Ενας αντίλογος για τα πολυώροφα της Ακρόπολης  

Επειδή υπάρχει μια μονόπλευρη και καταιγιστική δημοσιότητα γύρω από ένα θέμα που και ευαίσθητο είναι και ευλόγως συγκινεί χωρίς μέχρι τώρα αντίλογο. Και επειδή η παραπληροφόρηση έχει ξεπεράσει όχι μόνο τα επιτρεπτά όρια αλλά και τα όρια της χώρας είναι σκόπιμο να ειπωθούν και μερικές αλήθειες.

Κτίρια που «κρύβουν» τη θέα στον Ιερό Βράχο από τη βεράντα του Μουσείου της Ακρόπολης

Η φωτογραφία που υπήρξε το δόλωμα για την συλλογή υπογραφών δεν αποτελεί μια πραγματική θέα από κάποιο σημείο της περιοχής, αλλά είναι παρμένη με συγκεκριμένη γωνία και κατά πάσα πιθανότητα με drone ή από κάποια ταράτσα της Λ. Συγγρού. Ενδεικτικά παραθέτω κατάλληλα παρμένες φωτογραφίες από τυχαία ακίνητα που «κρύβουν» την θέα του Ιερού Βράχου.

Το δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου που απεικονίζεται, χτίζεται ορατό σε όλους εδώ και δυο χρόνια και δεν υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις των «ευαισθητοποιημένων» πολιτών.

Η ευαισθητοποίηση άρχισε όταν διέρρευσε η ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ που αναρτήθηκε με την υπογραφή της κ.Μυρσίνης Ζορμπά στη Διαύγεια, η οποία ενέκρινε την μελέτη ανέγερσης ξενοδοχείου επί της οδού Μισαραλιώτου.

Δεν είναι λίγες οι πολυκατοικίες της περιοχής που κρύβουν τη θέα της Ακρόπολης

Στο σημείο εκείνο η οδός Μισαραλιώτου είναι χαρακτηρισμένη ως τοπικό κέντρο πράγμα που επιτρέπει την ανέγερση ξενοδοχείων χωρίς περιορισμούς ως προς το μέγεθος. Παράλληλα η μελέτη του εν λόγω ξενοδοχείου δεν εξαντλεί το επιτρεπόμενο στην περιοχή ύψος και βρίσκεται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο που ήδη περιβάλλεται απο ψηλά κτίρια (Τσάμη Καρατάσου 5, 34,80μ, Μισαραλιώτου και Μητσαίων, 27,80 μ, Παρθενώνος ξενοδοχείο Διβανη, 27,00μ) η δε πλειοψηφία των κτιρίων αποτελείται από πολυκατοικίες των δεκαετιών της αντιπαροχής (1960 και 1970) με ύψος τα 24,00μ. Ετσι σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ «η κατασκευή εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον της εν λόγω περιοχής και δεν προκαλείται οπτική ενόχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης».

Ομως το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει ένα σοβαρό ελάττωμα. Εφάπτεται στο πίσω του όριο με την επταώροφη (+ δώμα συνολικού ύψους 24,0 μ.) πολυκατοικία επί της οδού Τσάμη Καρατάσου 6 στον πέμπτο όροφο της οποίας διαμένει η κ.Φρεζάδου (η οποία επί δυο χρόνια δεν έτυχε να αντιληφθεί το δεκαώροφο της οδού Φαλήρου) και η οποία κινδυνεύει να χάσει την θέα που της προσφέρει το οικόπεδο επί της Μισαραλιώτου όσο αυτό παραμένει αδόμητο. Μάλιστα προκειμένου να μεγιστοποιήσουν αυτό το «προνόμιο» έχουν ανοίξει αυθαιρέτως παράθυρα επί της τυφλής μεσοτοιχίας πράγμα το οποίο απαγορεύεται απολύτως (και δεν νομιμοποιείται όπως οι λοιπές τυχόν αυθαιρεσίες της εν λόγω πολυκατοικίας).

Η πολυκατοικία στην οποία διαμένει η Ειρήνη Φρεζάδου συνορεύει με το επίμαχο οικόπεδο της οδού Μισαραλιώτου

Δεδομένου ότι το εν λόγω οικόπεδο είναι πρακτικά το τελευταίο αδόμητο οικόπεδο στην περιοχή και δεν ενοχλεί κανέναν πέρα από τους ενοίκους της πολυκατοικίας επί της Τσάμη Καρατάσου (πάντα μια οικοδομή ενοχλεί κάποιους γείτονες) προκαλεί πραγματική απορία η σπουδή του κ. Σταθάκη να σπεύσει να ικανοποιήσει την κ. Φρεζάδου και να εξαγγείλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτίρια με ύψος πάνω από τα 17,50 μ. (στα οποία μάλιστα κατά παρέκκλιση όλων των μέχρι σήμερα πολεοδομικών νόμων περιλαμβάνονται και οι απολήξεις του δώματος).

Το αναφερόμενο ύψος των 17,50 μ. δεν έχει υπάρξει ποτέ στην περιοχή και αν εφαρμοστεί θα αποτελεί «φωτογραφική» διάταξη αποκλειστικά και μόνο για το συγκεκριμένο οικόπεδο και με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση της θέας της «ευαίσθητης» κ. Φρεζάδου.

Για την ικανοποίηση εντελώς ιδιοτελών συμφερόντων τίθεται σε κίνδυνο μια σημαντική επένδυση καθ’ όλα νόμιμη τη στιγμή που υποτίθεται ότι είναι εθνικό ζητούμενο η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Κώστας Διβέρης, αρχιτέκτων

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε απάντηση των παραπάνω, ο κύριος Πέτρος Πικρός, μηχανικός και επίσης κάτοικος της περιοχής μας έστειλε e-mail στο οποίο γράφει τα εξής:  «…στην επιστολή του κ. Κώστα Διβέρη σχετικά με την ανέγερση εννεαώροφου ξενοδοχείου στο Κουκάκι αναφέρει ψευδώς ότι “Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της αρχιτέκτονος πολεοδόμου και κατοίκου της περιοχής Ειρήνης Φρεζάδου ” στο γεγονός ότι θίγεται προσωπικό της συμφέρον. Σας γνωρίζω λοιπόν ότι οι δικαστικές ενέργειες για ένα αντίστοιχο τερατούργημα στην οδό Φαλήρου 5 έχουν αρχίσει από το 2017 όταν άρχισε να χτίζεται 10 όροφο ξενοδοχείο κατά πλήρη παράβαση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και να μπορεί να συνεχίζεται με σκανδαλώδεις δικαστικές αποφάσεις. Ολα τα στοιχεία είναι στην διάθεσή σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...