951
Το πρώτο κτίριο που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι το δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου | Facebook

Δεν θα γίνει το εννιαώροφο κτίριο μπροστά στην Ακρόπολη – Ανακάλεσε την άδεια το ΚΑΣ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 12:44
Το πρώτο κτίριο που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι το δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
|Facebook

Δεν θα γίνει το εννιαώροφο κτίριο μπροστά στην Ακρόπολη – Ανακάλεσε την άδεια το ΚΑΣ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 12:44

Ανακάλεσε ομόφωνα την έγκριση που είχε δώσει για την ανέγερση εννιαώροφου κτιρίου κοντά στην Ακρόπολη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έπειτα από τον σάλο που δημιουργήθηκε από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Την απόφαση υπέρ της ανέγερσης του κτιρίου, στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση, στο Κουκάκι, είχε πάρει το ΚΑΣ, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2018.

Η νέα γνωμοδότηση πάρθηκε μετά την αυτοψία της ολομέλειας του ΚΑΣ, που διενεργήθηκε στις 4 Μαρτίου στο οικόπεδο, κατά την οποία, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), διαπιστώθηκε ότι το κτίριο (ύψους περίπου 32 μ.), θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, οπτική βλάβη στο μνημείο της Ακρόπολης, ενώ δεν θα «δένει» αρμονικά στο ευρύτερο δομημένο περιβάλλον.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εκτός από ένα ακίνητο που κτίστηκε το 1989 επί της οδού Τ. Καρατάση, το εν λόγω εννιαώροφο κτίριο θα έχει το μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με τις όμορες οικοδομές. «Θεωρούμε ότι συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή προστασίας του πολιτισμικού αγαθού της Ακρόπολης και προτείνουμε να γίνει αποδεκτή η αίτηση θεραπείας», είπε στα μέλη του ΚΑΣ κατά την εισήγησή της η διευθύντρια της ΔΙΠΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανακινήθηκε μετά από τη δημοσιότητα που πήραν οι κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την ανέγερση υψηλών κτιρίων γύρω από τον Ιερό Βράχο, τα οποία κλείνουν την οπτική πρόσβαση στην Ακρόπολη.

Η κινητοποίηση των κατοίκων ξεκίνησε όταν πλέον βρέθηκε σε προχωρημένη φάση κατασκευής κτίριο επί της οδού Φαλήρου (παράλληλος της λεωφόρου Συγγρού) και έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κτίριο, που προορίζεται για ξενοδοχείο, σχεδόν αποπερατωμένο σήμερα, έχει φθάσει τους 10 ορόφους (33 μέτρα ύψος) και καταλαμβάνει έκταση 2.700 τ.μ.

Ακολούθησε αίτηση «θεραπείας» κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη, η οποία συζητήθηκε την Τετάρτη στο ΚΑΣ. Η αίτηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ανέγερση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (31,7 μ. ύψος σε μια περιοχή με τη συμπαγή πολεοδομική μάζα να μην υπερβαίνει τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός «τείχους» δεκαόροφων κτιρίων προς τον Ιερό Βράχο.

Επίσης, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας από τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που θα επανεξετάσει τους όρους δόμησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Ακρόπολη -και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι- ενώ έχει ανασταλεί για ένα έτος, με απόφαση του ΥΠΕΝ, η έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιοχή νότια της Ακρόπολης για την ανέγερση νέων κτιρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτίρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, συζητήθηκε και το θέμα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο οικόπεδο. «Τον Σεπτέμβριο είχε λεχθεί ότι στο οικόπεδο έγιναν δοκιμαστικές τομές που έφεραν μόνο σποραδική κεραμική. Κατά την αυτοψία διαπιστώσαμε ότι βρέθηκαν και αρχαιότητες (σ.σ. τμήμα αρχαίου τείχους και τμήμα πιθανότατα οδοστρώματος). Ηταν απορία μου πώς δεν αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, εκτός από κεραμική, όταν το ακίνητο βρίσκεται μέσα στην τειχισμένη αρχαία πόλη. Γι’ αυτό είναι καλό να γίνει εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα η οποία να έχει ολοκληρωθεί πριν την υποβολή νέας μελέτης», δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σχετικής ομάδας εργασίας που θα θέσει γενικούς κανόνες για το ΚΑΣ σχετικά με το ευρύτερο περιβάλλον της Ακρόπολης από πλευράς αρχαιολογικού νόμου ώστε να μην υπάρχει άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο, αλλά και αποσπασματική αντιμετώπιση στην περιοχή.

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σημειώθηκε ότι είναι πάγια τακτική της Εφορείας να μην διενεργεί δοκιμαστικές τομές στην περιοχή, όπως έκανε στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου μετά τις τομές βρίσκονταν αρχαία και οι υποψήφιοι αγοραστές εγκατέλειπαν το ανασκαμμένο οικόπεδο, ενώ τα αρχαία έμεναν απροστάτευτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έγινε εξαίρεση διότι ζητήθηκε να γίνουν γεωλογικές διατρήσεις για να εκπονηθεί στατική μελέτη και οι δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των διατρήσεων.

Το θέμα δημιούργησε κάποιες συζητήσεις, όπως ότι δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται τομές και τα αρχαία να ανακαλύπτονται εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Η πρακτική είναι πρώτα τομές και ανάλογα με το αν είναι σημαντικά τα αρχαία προχωράμε σε ανασκαφή και κατόπιν αξιολογείται αν μπορεί να χτίσει ο ενδιαφερόμενος, τονίστηκε από μέλος του συμβουλίου.

Πάντως, η επισήμανση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών ήταν ότι το θέμα εισήχθη στο ΚΑΣ τον Σεπτέμβριο, όχι για τις αρχαιότητες αλλά για το ύψος του εννιαώροφου κτιρίου, που αρχικά είχε 10 ορόφους και με παρέμβαση της Εφορείας μειώθηκε κατά έναν. Δηλαδή, για να υπάρχει εγκυρότερη έγκριση ή οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση ως προς τη μελέτη ανέγερσης του κτιρίου.

«Ισως ήταν μια λάθος εκτίμηση, γιατί εδώ στο συμβούλιο ό,τι έχουμε φέρει ως σήμερα έχει σχέση με τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί και με το κατά πόσο μπορούν να οικοδομήσουν ή όχι οι ενδιαφερόμενοι», τόνισε η κ. Βλαζάκη.

Πάντως, απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις, η νομική σύμβουλος του ΚΑΣ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να μην ελέγχονται τα ύψη από το συμβούλιο, όταν υπάρχει μνημείο και ειδικά η Ακρόπολη, σε κάποια απόσταση. Ο αρχαιολογικός νόμος δεν βάζει περιορισμούς, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, κάτι που δεν αφορά μόνο τα ύψη αλλά και το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα (π.χ. πούλμαν), τα καυσαέρια κ.α., ενώ σε επισήμανση μέλους ότι η καταστροφή -ως προς τα ύψη- έχει συντελεστεί εδώ και δεκαετίες, τόσο η γγ όσο και η νομική σύμβουλος παρατήρησαν ότι «αξίζει να παλέψουμε να κερδίσουμε έστω και το λίγο. Επειδή έγινε το κακό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει. Πρέπει να βάλουμε ένα φρένο: όχι δεκαώροφα, όχι εννιαώροφα». Γιατί, όπως υπογραμμίστηκε, οπτική βλάβη είναι και η συνολική εικόνα του περιβάλλοντος γύρω από τον ιερό βράχο, που υποβαθμίζει το μνημείο όταν υπάρχουν τριγύρω κτίρια τέτοιου ύψους.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, στο ακίνητο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα και να υπάρξουν ειδικοί όροι δόμησης με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το διατηρητέο που βρίσκεται στο οικόπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News