429
Εικονική εσωτερική άποψη του Floating Glass Museum, το οποίο σχεδιάστηκε από μια διεθνή ομάδα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης | Luca Curci Architects

Ενα πλωτό και γυάλινο μουσείο-πρεσβευτής της Γης

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 13:20
Εικονική εσωτερική άποψη του Floating Glass Museum, το οποίο σχεδιάστηκε από μια διεθνή ομάδα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
|Luca Curci Architects

Ενα πλωτό και γυάλινο μουσείο-πρεσβευτής της Γης

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 13:20

H Luca Curci Architects χρησιμοποιεί ένα από τα πιο εύθραυστα υλικά στον κόσμο για να κάνει μια δήλωση σχετικά με το κλίμα. Το ιταλικό στούντιο,που ιδρύθηκε από τον Λούκα Κούρτσι το 2006, αποκάλυψε τα σχέδια για ένα πρωτοποριακό γυάλινο μουσείο που θα επιπλέει στο νερό, με σκοπό να ενθαρρύνει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Το Floating Glass Museum σχεδιάστηκε από μια διεθνή ομάδα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών με τη χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης. Εμπνευσμένη από την πλούσια ιστορία της παραγωγής γυαλιού της Βενετίας, η κατασκευή συνδυάζει περίτεχνα την παραδοσιακή ιταλική δεξιοτεχνία με την καινοτόμο τεχνολογία και τον σχεδιασμό αιχμής. Οπως το θέτει το στούντιο, «το μουσείο θα είναι ένα καταφύγιο όπου η ιστορία του γυαλιού συναντά τον σύγχρονο πειραματισμό».

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Robb Report, η ομάδα ερεύνησε σχολαστικά διάφορα υλικά για να εξασφαλίσει ότι το μουσείο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Πραγματοποίησαν επίσης περιβαλλοντικές μελέτες για να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση του κτιρίου στο ωκεάνιο περιβάλλον. Εκτός από τον αειφόρο σχεδιασμό, το μουσείο θα λειτουργεί όπως το Met ή το MoMA.

Σε έναν χώρο 353 τ.μ. το μουσείο θα φιλοξενεί έργα τέχνης που θέλουν να προκαλέσουν τον στοχασμό, τον προβληματισμό και την ανακάλυψη. Θα επισημαίνει επίσης σημαντικές περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Το γυάλινο μουσείο θα επιπλέει στο νερό και θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις που επηρεάζονται αρνητικά από την κλιματική αλλαγή (Luca Curci Architects)

Το μουσείο θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις που επηρεάζονται αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, όπως το Ντουμπάι, η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη. Η κλιματική αλλαγή, φυσικά, επηρεάζει κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο. Τα καιρικά μοτίβα αλλάζουν, οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο ακραίες και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Οι ωκεανοί απορροφούν το 90% της θερμότητας που παγιδεύεται από τις εκπομπές ρύπων, γεγονός που προκαλεί το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου και των παγετώνων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Μέχρι το 2100 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί έως και 2,5 μ.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών επηρεάζει επίσης τα θαλάσσια είδη και τα οικοσυστήματα, οδηγώντας σε λεύκανση των κοραλλιών και εξάλειψη των χώρων αναπαραγωγής. Βυθίζοντας τους λάτρεις της τέχνης στον ωκεανό, το μουσείο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει περισσότερο την κλιματική κρίση.

(Luca Curci Architects)

Το στούντιο Curci ανακοίνωσε έναν μάλλον ιδιαίτερα φιλόδοξο χρόνο υλοποίησης του μουσείου: μόλις ένα έτος. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, σύντομα θα δούμε μια έκθεση σε αυτόν τον ιδιαίτερο από κάθε άποψη χώρο πολιτισμού και αρχιτεκτονικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...