612
| CreativeProtagon

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είναι ο… Μάικλ Ντάγκλας

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 12:31
|CreativeProtagon

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είναι ο… Μάικλ Ντάγκλας

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 12:31

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706-1790) υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών πατέρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το δέκατο πέμπτο παιδί, από δέκα επτά συνολικά, ενός κηροποιού και παρασκευαστή σαπουνιών ήταν ένας πραγματικά «self made man», ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, καθώς κατάφερε να καταστεί κορυφαίος συγγραφέας, επιστήμονας, εφευρέτης (του αλεξικέραυνου μεταξύ άλλων), πολιτικός, δημοσιογράφος, τυπογράφος, εκδότης και πολιτικός στοχαστής ενώ συμμετείχε στη σύνταξη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ότι το πρόσωπό του κοσμεί το χαρτονόμισμα των εκατό δολαρίων είναι ενδεικτικό της σημασίας που εξακολουθεί να έχει η κληρονομιά του για τους Αμερικανούς.

Υπάρχει, όμως, ένα εξαιρετικά κρίσιμο μεν αλλά ευρέως άγνωστο, ακόμη και μεταξύ των Αμερικανών, κεφάλαιο της ζωής του: τον Δεκέμβριο του 1776 ηγήθηκε μιας μυστικής αποστολής στη Γαλλία (όπου παρέμεινε, τελικά, έως το 1785) για να οργανώσει μια γαλλοαμερικανική συμμαχία που συνάφθηκε εν τέλει το 1778. Χωρίς τον Βενιαμίν Φραγκλίνο στο Παρίσι, οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να νικήσουν τους Βρετανούς.

«Οταν ήταν 70 ετών, μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, αναχώρησε για τη Γαλλία για να πείσει τους Γάλλους να στηρίξουν τους Αμερικανούς στον πόλεμο κατά της Αγγλίας, καθώς εξαντλούνταν τα χρήματα. Το τόλμημα αυτού του Αμερικανού να πάει στην καρδιά μιας τόσο σημαντικής μοναρχίας για να ζητήσει υποστήριξη για τη νεοσύστατη Δημοκρατία των ΗΠΑ ήταν πραγματικά τρέλα», ανέφερε σχετικά ο…. Μάικλ Ντάγκλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Τι σχέση έχει, όμως, ο διάσημος και βραβευμένος με δύο Οσκαρ αμερικανός ηθοποιός με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο; Τον υποδύεται στη σειρά «Franklin» της Apple TV+ η οποία θα αρχίσει να προβάλλεται την Παρασκευή 12η Απριλίου.

«Μελετώντας αυτά τα γεγονότα συνειδητοποίησα πόσο εύθραυστη ήταν η κατάσταση της αμερικανικής Δημοκρατίας στην αρχή της. Εάν ο Φραγκλίνος είχε αποτύχει στη Γαλλία, η Αμερική θα είχε παραμείνει αγγλική αποικία», πρόσθεσε ο 80χρονος (τον Σεπτέμβριο) ηθοποιός, ο οποίος πέρα από πρωταγωνιστής είναι επίσης εκτελεστικός παραγωγός της σειράς.  

Εγκαταλείποντας την εποχή του Φραγκλίνου και εστιάζοντας στο παρόν, ο Μάικλ Ντάγκλας σημείωσε πως «έπειτα από 247 χρόνια τα γεγονότα αυτά μου υπενθύμισαν πως η δημοκρατία είναι μια εύθραυστη έννοια, την οποία πρέπει να προστατεύουμε και να καλλιεργούμε. Σε αυτήν την περίοδο εκλογών στη χώρα μου αυτό είναι κάτι που πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο στους ανθρώπους, ξέρω ότι είναι ένα θέμα που αφορά και άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλές απολυταρχίες στον κόσμο και για εμάς, που πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα σήμερα, φοβόμαστε μην τη χάσουμε».

Ερωτηθείς για τον Τζο Μπάιντεν, ο Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος κατά την πολυετή καριέρα του μεταξύ των πάμπολλων ρόλων που ερμήνευσε, έχει υποδυθεί και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε πως «ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πολλές από τις ιδιότητες του Φραγκλίνου: είναι πολύ ταπεινός, με καλή αίσθηση του χιούμορ, είναι ένας γοητευτικός, φιλόξενος τύπος. Αλλά κυρίως είναι κάποιος που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, που μπορεί να κρατήσει τη χώρα ενωμένη αντί να τη διχάσει».

Σημειώνοντας η ιταλίδα δημοσιογράφος πως πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας «Κυνηγώντας το Πράσινο Διαμάντι» στην οποία ο Μάικλ Ντάγκλας πρωταγωνιστεί μαζί με την Κάθλιν Τέρνερ, ο ηθοποιός αποκάλυψε πως «ήταν μια δύσκολη ταινία. Εκείνη την εποχή ρομαντική κωμωδία και ταινία δράσης μαζί ήταν κάτι που δεν γινόταν, μας έλεγαν πως δεν θα λειτουργούσε. Είναι αστείο το πόσο αβίαστα φαίνεται να το κάνουμε γιατί για εμάς ήταν πολύ δύσκολο».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του ο Μάικλ Ντάγκλας αναφέρθηκε στον θρυλικό Κερκ Ντάγκλας, έναν από τους αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ και πατέρα του. «Η οικογένεια διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Ο Κερκ έζησε 103 χρόνια και, παρά τις διαφορές που είχαμε, ειδικά όταν ήμουν νέος με όλες εκείνες τις ταινίες που γύριζε, ακόμα και πέντε τον χρόνο, στο τελευταίο στάδιο της ζωής του ήρθαμε πολύ κοντά. Και τώρα βρίσκομαι σε μια κατάσταση που είχε βρεθεί και εκείνος, με τα τρία παιδιά μου να θέλουν να γίνουν ηθοποιοί», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...