284
Φιαλίδιο με εμβόλιο του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

ΕΜΑ: Ασφαλής και αποτελεσματική η τρίτη δόση στους τρεις μήνες

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 18:57
Φιαλίδιο με εμβόλιο του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

ΕΜΑ: Ασφαλής και αποτελεσματική η τρίτη δόση στους τρεις μήνες

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 18:57

Τα διαθέσιμα δεδομένα συνηγορούν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, με την παρέλευση τριών μηνών από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τον Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της Εμβολιαστικής Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία για τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, ο κ. Καβαλέρι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιασθεί θέματα ασφαλείας.

Ως προς την παραλλαγή Ομικρον, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα της νόσου.

«Τα περιστατικά παρουσιάζονται στην πλειονότητά τους ελαφρά, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε εάν το φάσμα της σοβαρότητας της νόσου που προκαλεί η Ομικρον είναι διαφορετικό από το φάσμα των άλλων παραλλαγών που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, σε αυτό το στάδιο, για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Ομικρον στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων, εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΜΑ αναφερόμενος στη στρατηγική για τα εμβόλια.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που εμπορεύονται τα εμβόλια της Covid-19 υποχρεούνται να υποβάλουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών τους για τον προσδιορισμό του επιπέδου εξουδετέρωσης της παραλλαγής Ομικρον. Ωστόσο, «είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η σύνθεση του εμβολίου θα χρειαστεί να αλλάξει. Ο χρόνος θα δείξει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καβαλέρι ανέφερε επίσης ότι η EMA ενδέχεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για το εμβόλιο της Novavax για τον κορονοϊό πριν από το τέλος του έτους. «Οταν εγκριθεί, θα είναι το πέμπτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της Covid-19 στην ΕΕ και θα παρέχει μια νέα επιλογή στους πολίτες για τον εμβολιασμό», εξήγησε.

Τέλος, επανέλαβε το κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και προς όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...