204
Το άγαλμα του Μουσείου Getty που αποδίδεται στον Λύσιππο |

Ελληνικό άγαλμα -του Λυσίππου;- καταλήγει στην Ιταλία μέσω Λος Αντζελες

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 19:15
Το άγαλμα του Μουσείου Getty που αποδίδεται στον Λύσιππο
|

Ελληνικό άγαλμα -του Λυσίππου;- καταλήγει στην Ιταλία μέσω Λος Αντζελες

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 19:15

Ενα ελληνικό άγαλμα του 4ου π.Χ. αιώνα, το οποίο αποδίδεται στον γλύπτη Λύσιππο και αναπαριστά έναν αθλητή, «ανήκει στην Ιταλία» κατόπιν αποφάσεως ανωτάτου δικαστηρίου της γειτονικής χώρας η οποία μάλιστα απαιτεί την παράδοσή του από το Μουσείο Getty, του Λος Αντζελες, το οποίο και το κατέχει.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε ανώτατο βαθμό έπειτα από την προσφυγή του αμερικανικού μουσείου εναντίον μίας εντολής ιταλού δικαστή περί δήμευσης του χάλκινου αγάλματος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ιταλική Δικαιοσύνη απεφάνθη οριστικά ότι ο «Λύσιππος» πρέπει να επιστρέψει στην Ιταλία, ύστερα από νομική μάχη διαρκείας 11 ετών μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην αρχές των ΗΠΑ εναπόκειται πλέον η αποστολή του αγάλματος στην Ιταλία.

Το άγαλμα αλιεύτηκε από τα ιταλικά θαλάσσια ύδατα το 1964 και αγοράστηκε από το Getty στην τιμή των 4 εκατ. δολαρίων, το 1977, από έναν γερμανό έμπορο τέχνης ονόματι Χέρμαν Χάιντς Χέρζερ.

Η πάγια ιταλική θέση για την υπόθεση του αγάλματος είναι ότι πρόκειται για ένα παρανόμως αποκτηθέν από το αμερικανικό μουσείο τεχνούργημα, αποτέλεσμα λαθρεμπορίας.

Ως δικαστική διαμάχη η υπόθεση ήταν εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, που αφορούσε διάφορους τομείς δικαίου, πάνω από όλα το ποινικό δίκαιο, το ιταλικό και το αμερικανικό νομικό σύστημα. Η τελική απόφαση καθιστά τώρα αμετάκλητη την κατάσχεση του γλυπτού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...