416
|

You ‘ve got mail

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 4 Μαρτίου 2015, 00:21

You ‘ve got mail

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 4 Μαρτίου 2015, 00:21

Δεν είναι εύκολο, ίσως, για έναν πολιτικό καριέρας ν' αδιαφορήσει για την επανεκλογή του και να εγκαταλείψει τα προνόμια που του παρέχει η άσκηση της εξουσίας – ακόμα κι αν γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βοηθήσει τη χώρα.

Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί, είτε ανήκουν στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να γίνει η χώρα ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Το πρόβλημα είναι ότι μένουν στα λόγια και δεν αποφασίζουν να επιβάλουν τις απαραίτητες αλλαγές.

Προφανώς φοβούνται ότι αλλάζοντας τον αναποτελεσματικό ή και διεφθαρμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση, οι παροχές Υγείας και η δημόσια Παιδεία θα κακοκαρδίσουν ορισμένες συντεχνίες, κινδυνεύοντας έτσι να χάσουν τη λαοφιλία τους και κατά συνέπεια τη θέση τους στα βουλευτικά έδρανα.

Ως εκ τούτου, δεν είναι περίεργο ότι η σύγκριση των emails του Χαρδούβελη προς την «τρόικα» και του Βαρουφάκη προς τους «τρεις θεσμούς», αναδεικνύει τις οφθαλμοφανείς ομοιότητες των μεταρρυθμιστικών μέτρων σε επτά, τουλάχιστον, βασικά σημεία: την εργατική νομοθεσία, τη ρύθμιση του ΦΠΑ, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεν χρειάζεται, επίσης, να αναρωτηθούμε γιατί σ' ένα κείμενο που αποστέλλεται τον Φεβρουάριο του 2015 βρίσκονται ανακοινώσεις μέτρων που είχαν υποτίθεται εκκινήσει τον Ιούλιο του 2014 – και τα οποία εκκρεμούσαν ήδη στην εφαρμογή τους από προηγούμενες ενδιάμεσες συμφωνίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Εφαρμόζοντας επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και πέντε χρόνια, ώστε να τηρηθούν οι όροι της δανειακής σύμβασης και σταδιακά να έρθει η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία, οι Έλληνες πολιτικοί χάνουν αυτόματα τη δυνατότητα να τάζουν στους ψηφοφόρους διορισμούς καθώς και να τους δωροδοκούν με πρόωρες συντάξεις και αυξήσεις.

Με άλλα λόγια, το μέλλον της χώρας σε όλα τα επίπεδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν τα κόμματα σταματήσουν να υποδαυλίζουν συστηματικά φαντασιώσεις και εθνικιστικές εμμονές που θέλουν τη χώρα μας να κινδυνεύει όχι από δική μας κυρίως υπαιτιότητα -πολιτικών και ψηφοφόρων- αλλά εξαιτίας σκοτεινών δυνάμεων που θέλουν να μας υποδουλώσουν. Και αυτό με την σειρά του θα εξαρτηθεί από την απόφαση των πολιτικών να ρισκάρουν τις θέσεις τους και όλα τα προνόμια που αυτές τους διασφαλίζουν.

Απομένει να δούμε ως ποιο σημείο, και με ποιο τρόπο, τα μέτρα που εμφανίζονται και στα δύο ηλετρονικά μηνύματα, και τα οποία δεν έγινε εφικτό να εφαρμοσθούν τους προηγούμενους οκτώ μήνες, θα εφαρμοσθούν στους επόμενους τέσσερις – εκτός εάν οι μήνες κυλήσουν απλώς με την ανταλλαγή κι άλλων emails.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News