495
|

Απόδραση στην προσηλιακή Μάνη

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 29 Απριλίου 2014, 00:24

Απόδραση στην προσηλιακή Μάνη

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 29 Απριλίου 2014, 00:24

Γκρίζος ουρανός, βράχοι, ξερολιθιές, ελιές, φραγκοσυκιές, γυμνά βουνά, η γκριζοπράσινη θάλασσα έξω από το αριστερό παράθυρο του αυτοκινήτου και στο CD player το «Children of Sun» των Dead Can Dance. Μόλις αφήσαμε πίσω μας το Γύθειο και κατευθυνόμαστε προς την προσηλιακή ή Ανατολική Μάνη – στον αντίποδα της πιο γνωστής Δυτικής ή Αποσκιερής ή Αποσκιαδερής Μάνης. Περνάμε έξω από το τουριστικά υπεραναπτυγμένο Μαυροβούνι, αφήνουμε πίσω μας τον απάνεμο κόλπο στο Βαθύ και κατευθυνόμαστε στο Σκουτάρι. Εδώ, στα κουκλίστικα σπιτάκια της «Χαράς», βρίσκεται το ησυχαστήριό μας για ατέλειωτες ώρες διαβάσματος ή κολυμπιού -για τους τολμηρούς και αθλητικούς- αλλά και το ορμητήριό μας για εξερευνήσεις στη γύρω περιοχή.

Τη «Χαρά» την ανακαλύψαμε τυχαία το καλοκαίρι, όταν ψάχναμε για κατάλυμα στην περιοχή λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ενθουσιαστήκαμε τόσο με την ομορφιά του φυσικού τοπίου, όσο και με τη χαλαρή διαμονή που εξασφαλίζει το συγκεκριμένο ενδιαίτημα. Πρόκειται για έξι αυτόνομες κατοικίες, καλόγουστα διακοσμημένες, που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 7 άτομα, καθώς η κάθε μία από αυτές διαθέτει τρεις κρεβατοκάμαρες και έναν χτιστό καναπέ-κρεβάτι στο καθιστικό, δύο μπάνια και μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Χτισμένες στην άκρη του κόλπου του Σκουταρίου και κυριολεκτικά πέντε βήματα από τη θάλασσα, μέσα σε έναν ειδυλλιακό κήπο, εξασφαλίζουν στον επισκέπτη ονειρεμένες χαλαρές διακοπές. Η δε φιλοξενία των ιδιοκτητών, Χαράς Βαδάκογλου και Σάββα Βελισσάρη, καθώς και του υπεύθυνου του χώρου Ιβάν, υποδειγματική. Το πρωί μας έφερναν καλούδια από τον μπαξέ τους, ενώ συχνά-πυκνά υπήρχε και κάποιο ρεγάλο από την κουζίνα της Χαράς ή του Ιβάν. Η ωραιότερη στιγμή, βέβαια, της ημέρας ήταν νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν ξυπνούσαμε ή κοιμόμασταν με τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας. Το απόλυτο ζεν. 

Από το Σκουτάρι, εξερευνήσαμε και τη γύρω περιοχή. Μια ωραία διαδρομή είναι προς τον Κότρωνα, το Νύμφιο, την εντυπωσιακή Λάγια, το Μαρμάρι και την καστροπολιτεία της Βάθειας, με προορισμό το Ακροταίναρο, τη μυθολογική Πύλη του Άδη, ή αλλιώς την εσχατιά της ηπειρωτικής Ευρώπης. Από κει, μπορεί να συνεχίσει κανείς προς τον Γερολιμένα και να ανακαλύψει ένα συναρπαστικό τοπίο στην Οχιά, πάνω από τον Γερολιμένα, όπου ένας πανύψηλος επίπεδος βράχος δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα και θυμίζει «Ανεμοδαρμένα ύψη». Μια άλλη εκδρομή από το Σκουτάρι είναι δυτικά, προς την Αρεόπολη (όπου θα αγοράσετε και θα φάτε αυθεντικό σύγκλινο, καγιανά και λουκάνικα Μάνης με πορτοκάλι), το Λιμένι και το Οίτυλο με τις ξακουστές ταβέρνες του «Τάκη» (στο Λιμένι, πανάκριβο αλλά πολύ καλό ψάρι) και του «Μαύρου Πειρατή» (στο Οίτυλο, εξίσου καλή ποιότητα με τον «Τάκη» αλλά σε λογικές τιμές, καθώς τα καλούδια που σερβίρονται τα αλιεύει η δική τους τράτα). Γενικά, όπου και να φάτε στη Μάνη, το φαγητό είναι τίμιο και οι τιμές «λακωνικές». Από την Αρεόπολη, στην αντίθετη κατεύθυνση από το Λιμένι και το Οίτυλο, αξίζει να επισκεφτείτε το εντυπωσιακό Σπήλαιο του Δυρού. Α, και φεύγοντας από την περιοχή, μην ξεχάσετε να αγοράσετε το φημισμένο λάδι και μέλι της περιοχής, καθώς και βότανα του βουνού.

INFO

“Chara”: Κρατήσεις: 6976-118.476 και στο Facebook: https://www.facebook.com/charaotb.vell?fref=ts

«Μαύρος Πειρατής», Νέο Οίτυλο, τηλέφωνα 2733059363, 6972304702

«Τάκης», Λιμένι, τηλέφωνα 2733051327, 6970022796

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News