647
|

Από τον Lubitz στη Βίκυ. Τζάμπα κόπος…

Γιούλα Ράπτη Γιούλα Ράπτη 2 Απριλίου 2015, 13:03

Από τον Lubitz στη Βίκυ. Τζάμπα κόπος…

Γιούλα Ράπτη Γιούλα Ράπτη 2 Απριλίου 2015, 13:03

Η Βίκυ Σταμάτη εντοπίστηκε σε εκκλησία στο Χαϊδάρι και αναμένεται να επιστρέψει στο ψυχιατρείο.

Αποφάσισαν τελικά οι τηλε-αναλυτές αν ήταν καταθλιπτικός που ήθελε να αυτοκτονήσει ο 28άχρονος Lubitz, που κάρφωσε το αεροπλάνο στις Άλπεις, παίρνοντας μαζί τους κι άλλους 149; Επειδή η ψυχανάλυση, σε αντίθεση με την τηλεψυχανάλυση, είναι σοβαρό και χρονοβόρο σπορ, τους έχω φρέσκα νέα: δραπέτευσε από το Δρομοκαΐτειο η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος Άκη Τσοχατζόπουλου. Ιδού νέο πεδίο δόξης λαμπρό για κλασικά και social media: πέστε να τη φάτε.

Μπορεί από την εποχή του «τρελού του χωριού» να εκμοντερνιστήκαμε αλλά ο φόβος για την άβυσσο της ψυχής και το «τρελός είμαι να πάω στον ψυχίατρο;» συνεχίζουν να μας βασανίζουν, αν και πολλοί πλέον έχουμε χτυπήσει ώρες με «ψι» – χαϊδευτικό των κάθε είδους θεραπευτών της ψυχικής υγείας.

Τα «ψυχολογικά» προβλήματα που δίνουν και παίρνουν στον δημοσιογραφικό λόγο, είναι η πιο λάθος έκφραση, αφού διαθέτοντας όλοι έναν κάποιο ψυχικό κόσμο κατά καιρούς θα έχουμε και αντίστοιχα προβλήματα. Άλλωστε και το δημοφιλές στρες δεν είναι παρά ψυχολογικό άλγος. Τα ψυχικά, όμως, νοσήματα, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, σε όποιο όνομα κι αν ορκίζεσαι: του Φρόιντ, του Γιουνγκ, του Λακάν ή των νεότερων προφητών περί της ψυχής.

Κι επειδή κάποιες εποχές της ζωής μου, η κατάθλιψη μου χτύπησε την πόρτα και 'γω έτρεξα και της άνοιξα (όπως, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάνει 1 στους 3 ενήλικες, μετά τα 30, σε κάποια φάση της ζωής του), αυτό που κυρίως σου συμβαίνει είναι ότι θες να τελειώσει η ζωή που εμφανίζεται ανυπόφορη και χωρίς να έχει νόημα το οτιδήποτε, αλλά δεν πιστεύεις και ότι ο θάνατος είναι λύση. Αρκετοί καταθλιπτικοί, βέβαια, φλερτάρουν με την αυτοχειρία και κάποιοι δεν σταματάνε στο φλερτ.

Πόσο όμως μπορούμε να ονομάσουμε αυτο-κτονία μια κίνηση που αφορά και άλλους, και μάλιστα τόσο πολλούς; Η λέξη χάνει το νόημα, αφού από την αυτο-καταστροφή περνάς στην εγκληματική ενέργεια. Το τι συνέβαινε στο μυαλό του συγκυβερνήτη, είναι αδύνατον να το ξέρουμε. Ακόμη και οι ψυχίατροι θέλουν πιο πολλά στοιχεία και συνεχή παρακολούθηση για να βγάλουν συμπέρασμα. Φαίνεται μάλλον σίγουρο, πάντως, ότι ήθελε μαζί με τον χαμό του να περάσει στην ιστορία, να μιλήσει γι' αυτόν ο κόσμος όλος.

Ούτε στο μυαλό της Βίκυς Σταμάτη ξέρω τι συμβαίνει. Αν παριστάνει την ψυχασθενή, αν φωτογραφίζεται σαλεμένη με ένα αρκουδάκι αγκαλιά στον θάλαμό της για να κερδίσει την αποφυλάκισή της και να είναι κοντά στο παιδί της. Αλλά είναι σαν να διαβάζω κιόλας διαγνώσεις και χλευασμούς στα φεϊσμπουκικά «ιατρεία» και δραματοποιημένα ρεπορτάζ στα κανάλια των τηλεψυχαναλυτών.

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, που έχει μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με την κατάθλιψη, έγραψε στο facebook:

«Θερμή παράκληση: προσπεράστε αδιάφορα τους αλαλαγμούς των αμαθών γραφιάδων που γυρεύουν αφορμή σε κάθε τραγωδία για να ξεδιπλώσουν τη χυδαιότητά τους. 'Ψυχοπαθείς' και 'διαταραγμένοι' είναι οι άνθρωποι της διπλανής σας πόρτας. Ζούμε μαζί σας, πλάι σας – είμαστε ο γείτονας που σας καλημερίζει στο σούπερ μάρκετ, ο φίλος που σας συναντάει για καφέ, ο αδελφός κι ο σύντροφος που σας περιβάλλει με την αγάπη του. Είμαστε οι γονείς και τα παιδιά σας, ανθρώπινα όντα σαν εσάς, που αξίζουμε τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αποδοχή όπως και κάθε ασθενής που αγωνίζεται για μιαν αξιοπρεπή, ευτυχισμένη ζωή.

Θα γυρίζατε την πλάτη σ' έναν διαβητικό; Σ' έναν πάσχοντα από μεσογειακή αναιμία ή σκλήρυνση κατά πλάκας;

Δεν είμαστε επικίνδυνοι, δεν είμαστε δολοφόνοι. Μόνο συνάνθρωποι και συνοδοιπόροι».

Να προσθέσω μόνο ότι είναι κρίμα. Τζάμπα κόπος εδώ και χρόνια ψυχιάτρων, ψυχαναλυτών, κοινωνιολόγων, ειδικών, των ίδιων των καταθλιπτικών για να φύγει το στίγμα, η ντροπή κι ο φόβος και να μη συνδέεται η κατάθλιψη με την τρέλα.

Με δυο-τρεις παρουσιαστές στην ελληνική τιβί, που είναι φυσικά ΚΑΙ ερασιτέχνες πιλότοι, ΚΑΙ ψυχομετρητές, ΚΑΙ εμπειρογνώμονες δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακία, την ξαναχτίζεις την Ελλάδα της ημιμάθειας που εκδίδει για όλα διάγνωση. Αν και στην περίπτωση του Lubitz είχαν συναγωνισμό και με τους συναδέλφους από το εξωτερικό.

Μέχρι να βρεθεί, ελπίζω, σώα και αβλαβής η Βίκυ Σταμάτη, ας μην προτρέξουμε όλοι να υποδυθούμε τους γιατρούς και τους δικαστές. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News