512
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' εκφωνεί τον Λόγο του Θρόνου | REUTERS

Ελισάβετ: Το Brexit αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 16:42
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' εκφωνεί τον Λόγο του Θρόνου
|REUTERS

Ελισάβετ: Το Brexit αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 16:42

Τελικά τα κατάφερε ο Μπόρις Τζόνσον, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, της κοινής γνώμης αλλά και μελών του κόμματός του και κράτησε κλειστό το Κοινοβούλιο από τα μέσα Σεπτεμβρίου και για πέντε εβδομάδες, ώστε να εμποδίσει τα σχέδια αποτροπής ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Με μία μεγαλοπρεπή καθαρά βρετανική τελετή, η Βουλή άνοιξε ξανά τις πόρτες της τη Δευτέρα, με την παραδοσιακή ομιλία της Βασίλισσας για λογαριασμό της… κυβέρνησης, στην οποία παρουσίασε όλα τα νομοσχέδια που ο Τζόνσον θέλει να φέρει προς ψήφιση την ερχόμενη χρονιά.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ συνοδευόμενη από τον πρίγκηπα Κάρολο, αποχωρεί από τη μεγαλοπρεπή αίθουσα της Βουλής των Λόρδων στα Ανάκτορα του Γουεστμίνστερ μετά την ομιλία της

Η ομιλία συντάσσεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται από τη βασίλισσα.

Ετσι, ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε διά στόματος Ελισάβετ, πως η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου αποτελεί την «προτεραιότητα» της κυβέρνησής του, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Η Ελισάβετ και ο Κάρολος ενώπιον όλων των βρετανών βουλευτών και υπουργών

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας», δήλωσε η 93χρονη βασίλισσα, η οποία έγινε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού όπως το θέλει η παράδοση κατά την έναρξη της συνόδου του κοινοβουλίου.

Δεν έλειψαν όμως και οι αντιδράσεις από τα αντίπαλα κόμματα, που τόνισαν ότι ο Τζόνσον παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα της βασίλισσας καθώς της ζητεί να παρουσιάσει την προεκλογική του ατζέντα.

Η Ελισάβετ κατευθύνεται στην αίθουσα της τελετής

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν πως η βασίλισσα χρησιμοποιείται για την προώθηση του εκλογικού μανιφέστου του Συντηρητικού Κόμματος.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως τα παρουσίασε η Ελισάβετ, περιλαμβάνεται το περίγραμμα του προτεινόμενου από τον Τζόνσον συστήματος μετανάστευσης που θα ισχύσει μετά το Brexit, μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη, αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και μια υπόσχεση να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις με κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Η βασίλισσα συνομιλεί με δύο μέλη των ενόπλων δυνάμεων

Ωστόσο το πολιτικό μέλλον του Τζόνσον και η ικανότητά του να εφαρμόσει οτιδήποτε από το πρόγραμμά του είναι πολύ αβέβαια. Ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και από τον Ιούλιο, που πήρε την εξουσία, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Μπόρις Τζόνσον κατευθύνονται στην αίθουσα της τελετής

Στο μεταξύ, όλα τα κόμματα θέλουν πρόωρες εκλογές, όμως διαφωνούν στον χρόνο διεξαγωγής τους.

Στη συνέχεια, η ομιλία θα συζητηθεί στη Βουλή για μερικές ημέρες και θα διεξαχθούν ψηφοφορίες για την έγκρισή της. Χωρίς να πρόκειται για επίσημη ψήφο εμπιστοσύνης, οι ψηφοφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποσταθεροποιηθεί και άλλο η θέση του Τζόνσον.