242
Ο βρετανός υπουργός Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ (αριστερά) και ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες | Francisco Seco/Pool via REUTERS

Brexit: υπάρχει φως στο παρά πέντε;

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 17:48
Ο βρετανός υπουργός Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ (αριστερά) και ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες
|Francisco Seco/Pool via REUTERS

Brexit: υπάρχει φως στο παρά πέντε;

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 17:48

H Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία «συμφώνησαν να εντείνουν τις μεταξύ τους συζητήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες» όσον αφορά την έξοδο της δεύτερης από την πρώτη.

Αυτή η είδηση προέκυψε ύστερα από τη συνάντηση του βρετανού υπουργού αρμοδίου για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ και του ειδικού διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και τις μεταξύ τους συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Και οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τη συζήτησή τους «εποικοδομητική». Επιπλέον ο κ. Μπαρνιέ χαρακτήρισε «τεχνική» τη φύση των θεμάτων που εθίγησαν, ενώ συνέστησε «υπομονή» στους δημοσιογράφους  που τον ρώτησαν σχετικώς.

Και πρόσθεσε: «Το Brexit είναι σαν να ανεβαίνουμε ένα βουνό. Χρειαζόμαστε επαγρύπνηση, αποφασιστικότητα και υπομονή».

Ως γνωστόν η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Ετσι η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί ένα «deal εξόδου» προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αν και δεν μετακινείται από τη θέση του ότι η χώρα του θα εξέλθει οπωσδήποτε από την ΕΕ την προβλεπόμενη ημερομηνία με συμφωνία ή και χωρίς συμφωνία, έχει προτείνει στους Ευρωπαίους για συζήτηση και για αμοιβαία έγκριση ένα σχέδιο με αναθεωρημένες προτάσεις που εστιάζουν στο βορειοϊρλανδικό συνοριακό πρόβλημα.

Πάντως, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αρκετές υψηλόβαθμες προσωπικότητες της Ενωσης απέρριψαν την πιθανότητα μίας συμφωνίας για το Brexit μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Από πλευράς του ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, συνέστησε και αυτός υπομονή: «Ας περιμένουμε τις επόμενες ώρες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...