540
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17-18/10 παραπέπονται οι όποιες αποφάσεις για την Τουρκία | Reuters

Η ώρα των Ευρωπαίων απέναντι στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 10:35
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17-18/10 παραπέπονται οι όποιες αποφάσεις για την Τουρκία
|Reuters

Η ώρα των Ευρωπαίων απέναντι στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 10:35

Την ώρα που τα στρατεύματα του Ασαντ παρατάσσονται στο πλευρό των Κούρδων σε κομβικές πόλεις της βόρειας Συρίας, απέναντι στα τουρκικά, στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν ποια θα είναι τελικά η ευρωπαϊκή αντίδραση στην τουρκική εισβολή στο συριακό έδαφος, με ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής συγκεκριμένων κυρώσεων, έως και ολικού εμπάργκο όπλων.

Ηδη το Βερολίνο ανέστειλε τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία για να ακολουθήσουν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία με αντίστοιχες αποφάσεις.

Σε επικοινωνία της με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η καγκελάριος Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της  τουρκικής επιχείρησης, χωρίς πάντως αποτέλεσμα -όπως ήταν επόμενο. Αργότερα ακολούθησε γεύμα της Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο «γαλλογερμανικός άξονας» απέναντι στη δράση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία.

Η Στοκχόλμη προτείνει από την πλευρά της να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Στο Συμβούλιο Γενικών  Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, καθώς αυτές παραπέμπονται για τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας (17-18/10).

Παρών στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπ. Εξωτερικών θα είναι και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν (κάτω η δήλωση από την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι εν όψει της συνεδρίασης).

Στην ατζέντα του Συμβουλίου, οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν και  συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.

Στο θέμα της τουρκική εισβολής στη Συρία, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίζονται σε τρία «στρατόπεδα».

Στο πρώτο, ανήκουν τα κράτη που ζητούν σκληρή στάση κατά της Τουρκίας, όπως η Γαλλία.

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν τα κράτη – μέλη, τα οποία επιθυμούν μία πιο «προσεκτική» στάση απέναντι στην Τουρκία.,

Και στο τρίτο «στρατόπεδο» οι χώρες που αρνούνται να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, καθώς θεωρούνται σύμμαχες, όπως είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν.

Στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας -για το θέμα της παραβατικής της συμπεριφοράς στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου- αναμένεται να σταθεί στη Σύνοδο Κορυφή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης – στην πρώτη παρουσία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ- αναμένεται να θέσει τις επιπτώσεις της τουρκικής συμπεριφοράς συνολικά στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων/μεταναστών λόγω ακριβώς του αιματοκυλίσματος στη βόρεια Συρία.

Ο καβγάς Μέρκελ – Ερντογάν

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι το τηλεφώνημα της καγκελαρίου με τον «Σουλτάνο» κατέληξε σε καβγά.

«Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης» δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του περιέγραψε τη δική του αντίδραση. «Είναι περίεργη η γερμανική στάση… Υποστηρίζει η Μέρκελ την τρομοκρατική οργάνωση; (PKK)»

«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται με ένα κράτος – τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...