262
Οι τρεις βραβευθέντες: από αριστερά ο Αμπιτζίτ Μπανερτζί, η Εστέρ Ντιφλό και ο Μάικλ Κρέμερ | nobelprize.org

Νομπέλ Οικονομικών στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 13:21
Οι τρεις βραβευθέντες: από αριστερά ο Αμπιτζίτ Μπανερτζί, η Εστέρ Ντιφλό και ο Μάικλ Κρέμερ
|nobelprize.org

Νομπέλ Οικονομικών στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 13:21

Τρεις οικονομολόγοι που εργάζονται για την καταπολέμηση της φτώχειας βραβεύτηκαν με το Νομπέλ Οικονομικών για το 2019.

Πρόκειται για τον Αμπιτζίτ Μπανερτζί, την Εστέρ Ντιφλό και τον Μάικλ Κρέμερ που μοιράζονται το βραβείο «για την πειραματική προσέγγιση στην ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας».

Μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες η προσέγγιση και των τριών μεταμόρφωσε τα οικονομικά της ανάπτυξης, σε βαθμό που σήμερα είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο, εξηγεί το σκεπτικό της βράβευσης.

Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί τα 700 εκατ. άνθρωποι) επιβιώνουν με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ πέντε εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους, πολλές φορές από ασθένειες που εύκολα προλαμβάνονται.

Οι τρεις βραβευθέντες, αναφέρεται στο σκεπτικό, εισήγαγαν μία νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική  καταπολέμηση της φτώχειας, την λογική του μοιράσματος του προβλήματος σε πολλά μικρότερα για ευκολότερη καταπολέμηση.

Ετσι από τη δεκαετία του ’90 ο Κρέμερ κατέδειξε τη σπουδαιότητα της πειραματικής προσέγγισης και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τις σχολικές επιδόσεις στην Κένυα. Η Ντιφλό και ο Μπανερτζί (που είναι ανδρόγυνο), συχνά και με τον Κρέμερ, επέκτειναν την έρευνα και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ινδία.

Το αποτέλεσμα: πάνω από 5 εκατ. παιδιά έχουν ωφεληθεί από τις μεθόδους των τριών οικονομολόγων, ένα πρώτο – μικρό ίσως – αλλά καθοριστικό βήμα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Το βραβείο δίνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας και καταχρηστικά και μόνο λέγεται και αυτό Νομπέλ, γιατί δεν προβλεπόταν στη διαθήκη του Αλφρεντ Νόμπελ που θέσπισε τα πέντε βραβεία (φυσική, χημεία, ιατρική, λογοτεχνία και ειρήνη).

Από το 1973 ως σήμερα μόνο μία γυναίκα, η σπουδαία οικονομολόγος Ελινορ Οστρομ, είχε τιμηθεί με το βραβείο το 2009.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...