397
Θερισμός σιταριού στην περιοχή Ζαπορίζια στην Ουκρανία | REUTERS/Alexander Ermochenko

«Πανέτοιμο» δηλώνει το Κίεβο για τις εξαγωγές σιτηρών

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2022, 16:19
Θερισμός σιταριού στην περιοχή Ζαπορίζια στην Ουκρανία
|REUTERS/Alexander Ermochenko

«Πανέτοιμο» δηλώνει το Κίεβο για τις εξαγωγές σιτηρών

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2022, 16:19

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να κάνει τις πρώτες εξαγωγές σιτηρών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής από αυτήν την εβδομάδα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης από το Κίεβο και την Μόσχα και παρά τον βομβαρδισμό του λιμανιού της Οδησσού από τον ρωσικό στρατό, το περασμένο Σάββατο.

«Περιμένουμε ότι η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις προσεχείς ημέρες και προβλέπουμε ότι ένα συντονιστικό κέντρο θα εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες. Ετοιμάζουμε τα πάντα για να ξεκινήσουμε από αυτήν κιόλας την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ουκρανός υπουργός κάλεσε τους εγγυητές της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ουκρανικών φορτίων. «Αν οι πλευρές δεν εγγυηθούν την ασφάλεια, δεν θα λειτουργήσει», προειδοποίησε.

Οι εξαγωγές εμποδίζονται από την παρουσία θαλάσσιων ναρκών, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αποτρέψουν αμφίβιες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό, η αποναρκοθέτηση δεν θα πραγματοποιηθεί «παρά μόνο στον θαλάσσιο διάδρομο που θα είναι αναγκαίος για τις εξαγωγές». Ουκρανικά πλοία θα συνοδεύουν τις φάλαγγες, οι οποίες θα μεταφέρουν όχι μόνο σιτηρά, αλλά και λιπάσματα, διευκρίνισε.

Ο ουκρανός υφυπουργός Υποδομών Γιούρι Βασκόφ εξήγησε ότι το λιμάνι του Τσορνομόρσκ στη νοτιοδυτική Ουκρανία θα είναι το πρώτο από το οποίο θα γίνουν εξαγωγές και θα ακολουθήσει η Οδησσός και το Πίβντενι. «Κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες θα είμαστε τεχνικά έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια», είπε.

Οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, εκ των οποίων έως και 25 εκατομμύρια τόνοι είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου είναι κρίσιμες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Τουρκία σε Ουκρανία: Είναι σημαντικό η πρώτη αποστολή σιτηρών να γίνει σύντομα

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στον ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεκσάντερ Κουμπράκοφ ότι είναι σημαντικό η πρώτη αποστολή σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ο Ακάρ χαιρέτισε τη δήλωση ότι το Κίεβο ελπίζει να αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ελπίζει να κάνει ό,τι πρέπει στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο Ακάρ, που συζήτησε για τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν νωρίτερα, δήλωσε επίσης ότι το έργο στο κοινό συντονιστικό κέντρο, στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζεται εντατικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...