1076
Ο Ρόμπερτ Κένεντι αιμόφυρτος στο πάτωμα της κουζίνας του ξενοδοχείου «Αμπάσαντορ» | Getty Images

Είναι ο Σιρχάν Σιρχάν ο δολοφόνος του Ρόμπερτ Κένεντι;

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2021, 14:00
Ο Ρόμπερτ Κένεντι αιμόφυρτος στο πάτωμα της κουζίνας του ξενοδοχείου «Αμπάσαντορ»
|Getty Images

Είναι ο Σιρχάν Σιρχάν ο δολοφόνος του Ρόμπερτ Κένεντι;

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2021, 14:00

Στις 5 Ιουνίου του 1968, δύο μήνες μετά την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα συντάραξε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλαξε τον ρου της αμερικανικής ιστορίας: Η δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι (γνωστού και ως RFK) στο Λος Αντζελες, το βράδυ που όλα έδειχναν πως είχε εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Για τη δολοφονία συνελήφθη επιτόπου και καταδικάστηκε σε θάνατο ο 24χρονος χριστιανός Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν, που υποστήριξε ότι έδρασε μόνος και κίνητρό του ήταν η στήριξη του Κένεντι στο Ισραήλ. Αργότερα, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θυμόταν την πράξη του.

Οταν η Καλιφόρνια κατήργησε τη θανατική ποινή, το 1972, η καταδίκη του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι 15 αιτήσεις του 77χρονου σήμερα Σιρχάν για αποφυλάκιση με όρους, δεν είχαν καμία τύχη, όπως υπενθύμισε η Washington Post.

Ωστόσο η 16η, που εξετάστηκε την Παρασκευή, έγινε αποδεκτή, αν και από μόνη της η απόφαση δεν αρκεί για να αφεθεί ελεύθερος, σημείωσε το Associated Press. Μέσα στις επόμενες 90 ημέρες θα κρίνει την αίτηση το αρμόδιο συμβούλιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Έπειτα θα αποσταλεί στο γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας, ο οποίος έχει άλλες 30 ημέρες για να εγκρίνει την απόφαση αποφυλάκισης ή να την απορρίψει ή ακόμη και να τροποποιήσει την απόφαση.

Ο λόγος για τον οποίο οδηγηθήκαμε στην απόφαση αποφυλάκισης είναι η αλλαγή πολιτικής του εισαγγελέα της κομητείας του Λος Αντζελες, ο οποίος είναι πιο προοδευτικός από τους προκατόχους του, αλλά και οι καιροί που άλλαξαν. Σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ, και ειδικά στην Καλιφόρνια, προοδευτικοί εισαγγελείς υποστηρίζουν την αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν ήδη παραμείνει πολλά χρόνια στη φυλακή –ο Σιρχάν είναι 53 χρόνια στο κελί του– έχουν μετανιώσει ειλικρινά για την πράξη τους και είναι πλέον ακίνδυνοι για την κοινωνία. Το σκεπτικό είναι ότι οι κρατούμενοι αυτοί έχουν τιμωρηθεί αρκετά και επίσης, απολύοντάς τους, η πολιτεία θα γλυτώσει χρήματα για την περίθαλψή τους στα γεράματα.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 20.000 κρατούμενοι στην Καλιφόρνια, οι υποθέσεις των οποίων επανεξετάζονται τους τελευταίους μήνες.

Ο Σιρχάν πληροί όλες τις προϋποθέσεις και για αυτό, το γραφείο του εισαγγελέα δεν έστειλε καν αντιπρόσωπο στην ακροαματική διαδικασία. Η καινούργια δικηγόρος που προσέλαβε, πίστευε και αυτή ότι ο εντολέας της έχει μεγάλες πιθανότητες να αποφυλακιστεί. Τη δεκαετία του ’80, ο Σιρχάν είχε δηλώσει ότι αισθάνεται μεγάλη ντροπή και έχει τύψεις για την πράξη του και ότι συναισθάνεται τον πόνο των Κένεντι για αυτό που πέρασαν.

Η πολυπληθής οικογένεια Κένεντι δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρευρεθεί στη διαδικασία και να επιχειρηματολογήσει για την απόρριψη του αιτήματος, όπως έχει το δικαίωμα. Ο Ρόμπερτ Κένεντι είχε 11 παιδιά, από τα οποία ζουν τα εννέα, όπως και η σύζυγός του, Εθελ. Τα περισσότερα παιδιά δεν απάντησαν σε ερώτηση της εφημερίδας, εκτός από τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος συμμερίζεται την άποψη ορισμένων ότι ο Σιρχάν Σιρχάν μπορεί μεν να πυροβόλησε τον πατέρα του αλλά δεν είναι αυτός που τον σκότωσε. Μάλιστα, ο γιος του RFK είχε επισκεφτεί ο ίδιος τον Σιρχάν στη φυλακή και του είπε την γνώμη του.

 

O Σιρχάν Σιρχάν στα χέρια των αστυνομικών αμέσως μετά τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι (Getty Images)
Ποιος σκότωσε τον «Μπομπι» Κένεντι;

Κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών, τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα που βρίσκονταν γύρω του, στο ξενοδοχείο Αμπάσαντορ του Λος Αντζελες. Ενας από αυτούς ήταν ο βοηθός και φίλος του Κένεντι, Πολ Σρέιντ.

Ο Σρέιντ, 96 ετών σήμερα, είναι υπέρμαχος της θεωρίας ότι υπήρχε και δεύτερος εκτελεστής, από τις σφαίρες του οποίου σκοτώθηκε ο RFK. Ηταν μάλιστα στην τελευταία ακροαματική διαδικασία, υποστηρίζοντας την αποφυλάκιση του Σιρχάν.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου του 1968, πέντε χρόνια μετά την δολοφονία του αδελφού του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας, ο 42χρονος Κένεντι ανακηρύχθηκε νικητής των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια και ήταν η νέα μεγάλη ελπίδα του κόμματος για την προεδρία. Εβγαλε έναν σύντομο λόγο στην κατάμεστη από υποστηρικτές του μεγάλη αίθουσα χορού του ξενοδοχείου Αμπάσαντορ και περπάτησε με την κουστωδία του προς την αίθουσα όπου τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι για τη συνέντευξη Τύπου, διασχίζοντας τον διάδρομο πίσω από την κουζίνα.

Εκεί, μπήκε ξαφνικά μπροστά του ο Σιρχάν πυροβολώντας τον και τραυματίζοντας άλλους πέντε, προκαλώντας πανδαιμόνιο. Μία σφαίρα βρήκε τον Κένεντι στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να πεθάνει 26 ώρες αργότερα, στο νοσοκομείο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών. Ο Σιρχάν συνελήφθη επί τόπου και καταδικάστηκε από σώμα ενόρκων το 1969. Ολες οι εφέσεις του απορρίφθηκαν.

Ομως, τα ερωτήματα είναι πολλά: Ο Κένεντι πυροβολήθηκε τέσσερις φορές εξ επαφής στην πλάτη, ενώ ο Σιρχάν ήταν μπροστά του. Η θανατηφόρα σφαίρα τον βρήκε από τόσο κοντά στο κεφάλι, που στα μαλλιά του υπήρχαν ίχνη πυρίτιδας, όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής Τόμας Νογκούτσι.

Υπήρχε δεύτερος εκτελεστής;

Παράλληλα, βρέθηκαν πολλές τρύπες από σφαίρες στο ταβάνι και τις κάσες στις γύρω πόρτες, πολύ περισσότερες από οκτώ που χωρούσε το περίστροφο του Σιρχάν. Οι εισαγγελείς στη δίκη και κάποιοι ειδικοί, είπαν ότι ο Κένεντι φαίνεται να γύρισε την πλάτη του στον Σιρχάν προσπαθώντας να διαφύγει και έτσι τον βρήκαν οι σφαίρες και επίσης ότι οι τρύπες στους τοίχους δεν ήταν από σφαίρες…

Ο Σρέιντ είπε ότι αυτός και οι υπόλοιποι που στέκονταν πίσω από τον Κένεντι, πυροβολήθηκαν από τον Σιρχάν, αλλά ότι ένας δεύτερος εκτελεστής σκότωσε τον Κένεντι. Είπε επίσης ότι ο επικεφαλής ερευνητής της αστυνομίας, είπε ψέμματα όταν κατέθεσε στη δίκη ότι δοκίμασε το όπλο του Σιρχάν και οι σφαίρες ήταν ίδιες με αυτές που είχαν χτυπήσει τον Κένεντι και άλλους δύο. Περαιτέρω έρευνα κατέδειξε ότι οι σφαίρες δεν ήταν οι ίδιες και ότι τάχα επρόκειτο για λάθος κάποιου υπαλλήλου στην υπηρεσία. Ο επικεφαλής της έρευνας αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε παραποιήσει στοιχεία και σε άλλες σημαντικές υποθέσεις.

«Δεν είναι αυτός ο ένοχος», επιμένει ο Σρέιντ. «Το σημαντικό είναι να τον βγάλουμε από τη φυλακή και μετά να βρούμε τον δεύτερο εκτελεστή». Τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία του Λος Αντζελες δεν απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υπόθεση της δολοφονίας του Ρόμπερτ Κένεντι.

Λόγω ηλικίας, ο Σρέιντ έστειλε εκπρόσωπο στην ακροαματική διαδικασία για να στηρίξει την αποφυλάκιση του Σιρχάν.

Ο αδελφός του…

Τον Σιρχάν περιμένει ο αδελφός του, Μουνίρ, ο οποίος εξακολουθεί να ζει στο ίδιο σπίτι στην Πασαντίνα, όπου μεγάλωσαν τα αδέλφια όταν ήρθαν πρόσφυγες από το Ισραήλ. «Το σπίτι του τον περιμένει», είπε στην Post, ενώ γείτονές του έχουν γράψει επιστολές συμπαράστασης στον Παλαιστίνιο, ο οποίος αν βγει, κινδυνεύει με απέλαση, καθώς δεν πήρε ποτέ την αμερικανική υπηκοότητα. Εχει πει μάλιστα ότι δεν τον πειράζει να φύγει από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές χώρες στον αραβικό κόσμο που έχουν δηλώσει έτοιμες να τον υποδεχθούν, είπε ο αδελφός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...