360
| REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Μέρκελ απαντάει στον Νετανιάχου: «Εμείς οι Γερμανοί ευθυνόμαστε για το Ολοκαύτωμα»

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2015, 12:23

Η Μέρκελ απαντάει στον Νετανιάχου: «Εμείς οι Γερμανοί ευθυνόμαστε για το Ολοκαύτωμα»

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2015, 12:23

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οφείλεται στις πολιτικές της ναζιστικής Γερμανίας, επιμένει η Γερμανία, μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ο παλαιστίνιος μουφτής της Ιερουσαλήμ παρακίνησε το 1941 τον Χίτλερ «να κάψει τους Εβραίους».

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε την Τετάρτη ότι για τους Γερμανούς είναι πολύ σαφές ότι για το Ολοκαύτωμα ευθύνονται πλήρως οι Ναζί και ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει την οπτική της για την ιστορία.

«Το Ολοκαύτωμα ήταν ένα γεγονός κατάλυσης του πολιτισμού, η γνώση του οποίου θα πρέπει να περάσει από γενιά σε γενιά μέσα από τα σχολεία», είπε η καγκελάριος ενώπιον του Νετανιάχου που βρίσκεται στη Γερμανία. Στο ίδιο πλαίσιο είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφαν Ζάιμπερτ.

Την Τρίτη, σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε υποστηρίξει ότι ο μουφτής της Ιερουσαλήμ, Χατζ Αμίν αλ-Χουσεϊνί, ήταν αυτός που έπεισε τον Αδόλφο Χίτλερ να εξοντώσει τους Εβραίους. Ο Χίτλερ, είπε ο Νετανιάχου, είχε αποφασίσει να διώξει τους Εβραίους από την Ευρώπη και το είχε αναφέρει σε συνάντησή του με τον μουφτή. Ο Αλ-Χουσεϊνί διαμαρτυρήθηκε ότι σε αυτήν περίπτωση θα έρθουν στην Παλαιστίνη (στην οποία τότε ζούσαν λίγοι σχετικά Εβραίοι) και, όταν ο Χίτλερ τον ρώτησε τι να κάνει, ο μουφτής, κατά τον Νετανιάχου, του είπε «Καψ’τους».

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τις δηλώσεις του ο Νετανιάχου είπε την Τετάρτη, σύμφωνα με τους New York Times, ότι δεν είχε πρόθεση να απαλλάξει τον Χίτλερ από τις ευθύνες του για το Ολοκαύτωμα αλλά να επισημάνει ότι θα ήταν παράλογο να μην επισημανθούν και οι ευθύνες του μουφτή, «ενός εγκληματία πολέμου», για την ενθάρρυνση του Χίτλερ. Απέρριψε δε τα όσα ειπώθηκαν για τις δηλώσεις του σαν παράλογα.

Η ερμηνεία Νετανιάχου είναι μια περιθωριακή εκδοχή των γεγονότων την οποία απορρίπτουν πλήρως οι ιστορικοί του Ολοκαυτώματος. Η συνάντηση του Χίτλερ με τον μουφτή όντως έγινε τον Νοέμβριο του 1941 στο Βερολίνο. Ομως μολονότι είναι γνωστό πως ο μουφτής είχε διασυνδέσεις με ναζιστές, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός επηρέασε τον Χίτλερ. Η εξόντωση των Εβραίων ήταν εξάλλου κεντρική πολιτική των Ναζί πριν ακόμη τον πόλεμο.

Σκληρή κριτική άσκησε η αντιπολίτευση στο Ισραήλ, όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή γιατί οι δηλώσεις απαλύνουν τον ρόλο του Χίτλερ στην εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...