641
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε ενημέρωση των ΜΜΕ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Είκοσι ένα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ηλεία από το πούλμαν των εκδρομέων

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:30
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε ενημέρωση των ΜΜΕ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Είκοσι ένα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ηλεία από το πούλμαν των εκδρομέων

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:30

O Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, είπε στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ότι επρόκειτο για μία αναμενόμενη εξέλιξη: ο 66χρονος συνταξιούχος, ο οποίος υπήρξε το Νο 9 κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας, βρισκόταν σε ένα «κλειστό περιβάλλον», ένα πούλμαν, με τους υπόλοιπους 53 συνταξιδιώτες του, άρα ήταν φυσιολογικό να έχουν προσβληθεί και άλλοι από τον ιό Covid-19. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σοκαριστική είδηση: 21 από τους 24 επιβάτες του πούλμαν που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Και εκκρεμεί ο έλεγχος στους υπόλοιπους…

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι όταν το πούλμαν με τους εκδρομείς επέστρεψε στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όπου είχαν ταξιδέψει οι εκδρομείς, δεν ανήκαν στον κατάλογο των πληττόμενων χωρών, άρα δεν ενεργοποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Το πούλμαν επέστρεψε πριν από μία εβδομάδα, στις 27 Φεβρουαρίου, και όπως γίνεται κατανοητό οι επιβάτες ήρθαν σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, βοηθώντας στην εξάπλωση του ιού, ιδίως σε Αχαΐα και Ηλεία.

Μία εβδομάδα μετά και αφού ο 66χρονος συνταξιούχος ασθένησε και εισήχθη σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου –την Κυριακή είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας όπου διαμένει–, ιχνηλατήθηκαν τουλάχιστον 400 επαφές των εκδρομέων.

Το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού εντοπίζεται στην Αμαλιάδα, τόπο κατοικίας του 66χρονου. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η Αμαλιάδα βρίσκεται σε «φάση 2», δηλαδή σε κατάσταση «διασποράς στην κοινότητα». Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έσπευσαν από το βράδυ της Τετάρτης στην Αμαλιάδα με ελικόπτερο. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, 19 άτομα που εργάζονται στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο (εδώ) είναι προς το παρόν επαρκή.

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας ανήλθαν στα 31. Οι 23 είναι οι επιβάτες του πούλμαν. Από τα 21 νέα κρούσματα, πέραν δηλαδή του συνταξιούχου και της συζύγου του (Νο 9 και Νο 10), οι εννέα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου, οι τρεις σε σχετικά σοβαρή κατάσταση και οι έξι σε ήπια. Οι υπόλοιποι 12 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προειδοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ τόνισε ότι «όπως σε όλες τις επιδημίες, η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία. Να μη σπείρουμε επιδημία πανικού». Σημείωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου είναι υψηλός, ενώ ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Κάτι που συμβαίνει και στη χώρα μας και ειδικότερα στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε την εικόνα που υπάρχει διεθνώς, λέγοντας ότι ο κορονοϊός υπάρχει ήδη σε περισσότερες από 80 χώρες και ότι τα κρούσματα ξεπερνούν τις 96.000. «Είναι εκατοντάδες φορές παραπάνω στην αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά. Στην Ευρώπη ο κορονοϊός είναι σε επιδημική φάση όπως είπε, με την Ιταλία να έχει πάνω από 3.000 κρούσματα. «Σε αυτή τη φάση η μείωση και πρόληψη της διασποράς θα μειώσει την ένταση των περιπτώσεων. Στόχος να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική επικράτεια.

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι «το σύστημα Υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι παράγοντες της Υγείας είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό έγινε και χθες στην Αχαΐα. Οπου αναγνωρίστηκε το κρούσμα, σε μια ομάδα εκδρομέων στο Ορος Σινά και τους Αγίους Τόπους. Η ομάδα αυτή επέστρεψε από το Ισραήλ. Η μετάδοση δείχνει τη δυναμική του ιού».

Δεν έχει δύο μεταλλάξεις

O ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο ιός «δεν έχει δύο μορφές, ούτε δύο μεταλλάξεις, μεταδίδεται και από ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα ή δεν το γνωρίζουν» και υπογράμμισε ότι τα κύρια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τη νόσο είναι η υγιεινή των χεριών και η απομόνωση στο σπίτι. Ωστε να μη μεταδοθεί, και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι κινδυνεύουν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...