421
Στην τουρκική πλευρά των συνόρων: Μετανάστες μεταφέρουν σε μια κουβέρτα έναν τραυματία. | REUTERS/Huseyin Aldemir

Ενώ η κυβέρνηση φοβάται προβοκάτσια, το Channel 4 κάνει λόγο για νεκρό στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 10:49
Στην τουρκική πλευρά των συνόρων: Μετανάστες μεταφέρουν σε μια κουβέρτα έναν τραυματία.
|REUTERS/Huseyin Aldemir

Ενώ η κυβέρνηση φοβάται προβοκάτσια, το Channel 4 κάνει λόγο για νεκρό στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 10:49

«Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν είναι αδιαμφισβήτητο. Το ερώτημα όμως είναι ποιος τους πυροβόλησε».

Ο Πάρεκ Ο’ Μπράιαν, ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Channel 4 στον Εβρο, στην τουρκική πλευρά, ανέφερε ότι έξι μετανάστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ανδριανούπολης με τραύματα από σφαίρες –ένας μάλιστα ήταν νεκρός. Το ερευνητικό Forensic Architecture κατονόμασε τον νεκρό ως τον Μοχάμεντ αλ Αραμπ, δημοσιεύοντας και σκληρά πλάνα. Στο ρεπορτάζ του Channel 4  υπάρχουν οι καταθέσεις των τραυματιών και των γιατρών (μεταξύ αυτών και του δρoς Μουσταφά Μπουράκ Σαϊχάν), όπως και η ξεκάθαρη δήλωση διάψευσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για πυροβολισμούς από έλληνες αστυνομικούς –πρόκειται για fake news της Τουρκίας, ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

Επίσης, στο ρεπορτάζ δεν υπάρχει η απάντηση ως προς το ποιος πυροβόλησε, παρά μόνο υπαινιγμοί για τον ρόλο των ελληνικών δυνάμεων που υπερασπίζονται τα σύνορα. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική αστυνομία έχει εντολή να μην πυροβολήσει, αλλά επισημαίνει την παρουσία ομάδων σε στυλ «αυτόκλητων τιμωρών» που επιχειρούν στην περιοχή των συνόρων.

Η παρουσία και η δράση μιας ιδιότυπης και ενδεχομένως ανεξέλεγκτης «πολιτοφυλακής» αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, την ίδια ώρα που από τη Γερμανία –από το Die Linke– υπάρχουν καταγγελίες για «κάθοδο» νεοναζί στον Εβρο, προκειμένου «να πάρουν μέρος στην αντίσταση εναντίον των μεταναστών».

Aπό την κυβέρνηση εκφράζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία 24ωρα φόβοι για προβοκάτσια των Τούρκων, καθώς ο ρόλος τους στην όλη κρίση είναι πολυπλόκαμος –από τη συντονισμένη μετακίνηση χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων στα σύνορα, μέχρι τις στρατηγικές «επιθέσεις» των ανθρώπων αυτών προς τα ελληνικά φυλάκια (έμειναν ήρεμοι την Τρίτη όσο ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Εβρο και άρχισαν εκ νέου προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα όταν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναχώρησαν).

Το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας στην περιοχή του Εβρου δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς τέσσερις παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό επεσήμανε στα «Νέα» ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Κωνσταντίνος Φίλης. Ο πρώτος, σημειώνει, είναι «η παρατεταμένη παραμονή εκατοντάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Ο δεύτερος είναι η δημιουργία αυτοσχέδιων καταυλισμών τύπου Ειδομένης και ο τρίτος η παρείσφρηση στις ομάδες των μεταναστών «στοιχείων τα οποία είναι κατευθυνόμενα και υποκινούμενα από την Αγκυρα». Επιπλέον, επισημαίνει ότι ένας τέταρτος παράγοντας είναι η εχθρότητα που καλλιεργεί συνεχώς η Τουρκία στους μετανάστες για την Ελλάδα –υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας είναι το μοναδικό εμπόδιό τους για να φτάσουν στην Ευρώπη– οικοδομώντας έτσι συνθήκες διαρκούς έντασης. Ολοι αυτοί οι λόγοι, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Φίλης, δημιουργούν μία εν δυνάμει κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να συμβεί μια προβοκάτσια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...