294
Από το μνημείο θυμάτων στον Νέο Βουτζά | INTIMEnews

Εικόνες ντροπής στη δίκη για το Μάτι – Σφοδρές αντιδράσεις για τη δικαστική αίθουσα που επελέγη

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 10:42
Από το μνημείο θυμάτων στον Νέο Βουτζά
|INTIMEnews

Εικόνες ντροπής στη δίκη για το Μάτι – Σφοδρές αντιδράσεις για τη δικαστική αίθουσα που επελέγη

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 10:42

Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα –εν μέσω έντονων διαμαρτυριών για την προφανή και συνάμα εξοργιστική ακαταλληλότητά της– ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας η πολυαναμενόμενη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Δεκάδες άνθρωποι που έζησαν τον εφιάλτη της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, δικηγόροι, εκ των οποίων κάποιοι στέκονταν –σύμφωνα με την περιγραφή του ΑΠΕ-ΜΠΕ– στο παράθυρο εκτός της αίθουσας, μάρτυρες και δημοσιογράφοι βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που θα δικάσει την υπόθεση.

Στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων, τα θύματα της τραγωδίας έχουν τοποθετήσει ένα πανό που γράφει «104 νεκροί ουρλιάζουν: “γιατί;” – Ζητούν δικαίωση».

Με το που αντίκρισαν τον χώρο που διατέθηκε για τη δίκη στο κτίριο 9 της Ευελπίδων, μάρτυρες –ανάμεσά τους και εγκαυματίες– φώναζαν «ντροπή».

Οπως έλεγαν, περίμεναν ότι η Πολιτεία θα είχε λάβει εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της συγκεκριμένης δίκης.

Στην αίθουσα που επελέγη, όμως, δεν χωρούσαν ούτε καν οι 21 κατηγορούμενοι. Και όπως ειπώθηκε από πολλούς δικηγόρους που δεν κατάφεραν καν να μπουν στην αίθουσα, η εικόνα αυτή «τραυματίζει» την αρχή της δημοσιότητας της δίκης. Χαρακτηριστική της κατάστασης, η φράση ενός των δικηγόρων που δήλωσε: «Παρίσταμαι εκτός αιθούσης».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας στο (όρθιο) ακροατήριο ότι τη Δευτέρα θα γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Παράλληλα, το δικαστήριο, εν Συμβουλίω, θα εξετάσει την αίτηση αποχής που δήλωσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα, συγγενείς των θυμάτων, για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, θα ξεκινήσει η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι επόμενες συνεδριάσεις, όπως είπε η πρόεδρος, θα διεξαχθούν σε μεγαλύτερη αίθουσα του Πρωτοδικείου με πρώτη τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

Οι επόμενες δικάσιμοι που έδωσε η πρόεδρος είναι για τις 8, 11 και 14 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...