794
O Μασκ γράφει tweets και μετά τα σβήνει. Αλλά οι (αρνητικές) εντυπώσεις για το πώς αντιλαμβάνεται την αλήθεια μένουν | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Μασκ στο Twitter: Απάντησε στη Χίλαρι Κλίντον με θεωρία συνωμοσίας!

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 09:49
O Μασκ γράφει tweets και μετά τα σβήνει. Αλλά οι (αρνητικές) εντυπώσεις για το πώς αντιλαμβάνεται την αλήθεια μένουν
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Μασκ στο Twitter: Απάντησε στη Χίλαρι Κλίντον με θεωρία συνωμοσίας!

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 09:49

Οσοι ήλπιζαν ότι ο Ελον Μασκ, ο εκκεντρικός μεγιστάνας που εξαγόρασε έναντι 44 δισ. δολαρίων το Twitter, θα υπερασπιζόταν την όποια ακεραιότητα και αντικειμενικότητα του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, διαψεύδονται. Σε ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής ως ιδιοκτήτης πλέον της Twitter Inc, ο 51χρονος επιχειρηματίας έσπευσε να υιοθετήσει –και να αναρτήσει– μια θεωρία συνωμοσίας σχετικά με την επίθεση κατά του συζύγου της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων βουλευτής, Νάνσι Πελόζι –και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όπου θα καθοριστεί η νέα κομματική ισορροπία στο Κογκρέσο.

«Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα φαινόμενα να απατούν»: αυτό έσπευσε να γράψει στο Twitter ο Μασκ, αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση στον Πολ Πελόζι, αναρτώντας παράλληλα έναν σύνδεσμο από τον ακροδεξιό ιστότοπο Santa Monica Observer –κατά τα πλέον έγκυρα αμερικανικά Μέσα, όπως οι New York Times, οι Los Angeles Times κ.ά., ο εν λόγω ιστότοπος είναι γνωστός για θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Πολ Πελόζι δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του την Παρασκευή από έναν άνδρα με σφυρί, ο οποίος στην πραγματικότητα αναζητούσε τη σύζυγό του, κορυφαία πολιτικό του Δημοκρατικού Κόμματος και προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο 82χρονος Πολ Πελόζι διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για κάταγμα που υπέστη στο κρανίο, ενώ τραυματίστηκε επίσης στο δεξί του χέρι. Οι γιατροί ανέφεραν πως αναμένεται να αναρρώσει πλήρως.

Ο Μασκ αντιδρούσε σε ένα tweet της πρώην υποψήφιας των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, η οποία στηλίτευε τις θεωρίες συνωμοσίας που προωθούνται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κυρίως το δίκτυο QAnon, τις τρελές θέσεις του οποίου ασπαζόταν, σύμφωνα με τους LA Times, ο Ντέβιντ ΝτεΠαπ, ο 42χρονος δράστης της επίθεσης κατά του ζεύγoυς Πελόζι.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι εκπρόσωποί του τώρα προπαγανδίζουν τακτικά ρητορική μίσους και εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας», επέκρινε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Είναι σοκαριστικό, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη, και η βία είναι το αποτέλεσμα».

Οπως έγραψαν οι New York Times, o Μασκ θεώρησε πρέπον να απαντήσει στη Χίλαρι Κλίντον, παραπέμποντας μάλιστα σε άρθρο του Santa Monica Observer που ισχυριζόταν ότι πίσω από την επίθεση στον Πολ Πελόζι ήταν το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο είχε συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος. Οντως ο 82χρονος είχε συλληφθεί μεθυσμένος, αλλά πώς διάολο συνδέεται η επίθεση στο σπίτι του με αυτό το αδίκημα; Ακόμα και ο Μασκ, λίγη ώρα αργότερα έσβησε το tweet του. Ομως οι αρνητικές εντυπώσεις για το πώς αντιλαμβάνεται την παραπληροφόρηση και την προστασία της αλήθειας ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, έμειναν.

Το επίμαχο tweet του Μασκ προκάλεσε πολλά σχόλια.

«Κλίντον: οι θεωρίες συνωμοσίας είναι υπεύθυνες για τη δολοφονία ανθρώπων και δεν πρέπει να τις προβάλλουμε. Ιδιοκτήτης Twitter: έχετε όμως ακούσει για αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας;», συνόψισε ο Σεθ Μάσκετ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, ο οποίος επισήμανε ότι το tweet του Μασκ είναι ακατάλληλο για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το ιδιότροπο αφεντικό της Tesla και της SpaceX, που παρουσιάζεται ως ο κήρυκας της ελευθερίας της έκφρασης, έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θέλει να κάνει το Twitter ένα είδος ψηφιακής αγοράς, όπου όλες οι απόψεις είναι ελεύθερες να εκφραστούν.

Ωστόσο, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους διαφημιστές του, ο Ελον Μασκ υποσχέθηκε μετά την εξαγορά του Twitter ότι θα παρέχει στην πλατφόρμα ένα «συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου» –ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Η έλευση του Μασκ, όμως, και η αίσθηση αταξίας που αυτή έχει προκαλέσει –όχι χωρίς τη βοήθεια του νέου αφεντικού–, έχουν κάνει το Twitter πιο ευάλωτο.

Λίγες ημέρες μετά την απόκτηση του Twitter, το Μέσο έγινε στόχος συντονισμένων επιθέσεων από «τρολ» που διαδίδουν περιεχόμενο μίσους, σύμφωνα με αξιωματούχο του Twitter.

«Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, καταγράψαμε έναν μικρό αριθμό λογαριασμών να δημοσιεύουν σωρεία tweets που περιέχουν προσβολές και άλλη προσβλητική γλώσσα», δήλωσε το Σάββατο ο Γιοέλ Ροθ, επικεφαλής ασφάλειας και ακεραιότητας στο Twitter. «Για να σας δώσω μια ιδέα της κλίμακας: περισσότερα από 50.000 tweets που έκαναν μια συγκεκριμένη προσβολή προήλθαν από μόνο 300 λογαριασμούς», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ψεύτικοι λογαριασμοί.

Ο Ροθ επανέλαβε ότι «η ρητορική μίσους δεν έχει θέση» στο Twitter, καθώς η πολιτική μετριοπάθειας του δεν είχε «αλλάξει» και ότι η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για να «σταματήσει κάθε οργανωμένη προσπάθεια να κάνει τον κόσμο να πιστέψει το αντίθετο».

Το πρόβλημα είναι εξόχως πολιτικό, καθώς το Twitter υπήρξε η πλατφόρμα για να ασκεί την παρελκυστική πολιτική του και να καταλάβει τελικά την εξουσία το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ –προτού αποβληθεί λόγω της ακραίας συμπεριφοράς του στα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Επιπλέον η Πελόζι είναι συστηματικά και εδώ και χρόνια στόχος της αμερικανικής Ακροδεξιάς και τέτοιου είδους θεωρίες συνωμοσίας, όταν μάλιστα προωθούνται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του Μέσου, ρίχνουν λάδι σε μια φωτιά που δύσκολα ελέγχεται πια στην αμερικανική πολιτική σκηνή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...