705
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο ΣΕΦ, αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα μιας ομάδας σε διάλυση... | ΙΝΤΙΜΕSports/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Είδες χάλια, κόουτς Μπαρτζώκα;

Sportscaster Sportscaster 15 Ιανουαρίου 2020, 13:19
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο ΣΕΦ, αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα μιας ομάδας σε διάλυση...
|ΙΝΤΙΜΕSports/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Είδες χάλια, κόουτς Μπαρτζώκα;

Sportscaster Sportscaster 15 Ιανουαρίου 2020, 13:19

Εφυγε από το ΣΕΦ, από το ίδιο, «καταραμένο» πάρκινγκ όπου τον Οκτώβριο του 2014 είχε τερματιστεί (βιαίως) η πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά ήταν «βουβό». Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ηττηθεί (93-86) από την Αλμπα Βερολίνου, μια ομάδα χαμηλού κόστους με ισλανδό πλέι-μέικερ και σουηδό γκαρντ-φόργουορντ, όμως ουδείς διανοήθηκε να διαμαρτυρηθεί στον προπονητή. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είναι θαυματοποιός, ώστε να διορθώσει τα… αδιόρθωτα σε δύο προπονήσεις. Μετά και τη νέα απογοήτευση -πέμπτη σε εννέα εντός έδρας αγώνες στην εφετινή Ευρωλίγκα- όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή του.

Πρώτος, ο ίδιος ο 54χρονος κόουτς. Καμία σχέση με το 2012, τότε που διαδέχτηκε τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, παραλαμβάνοντας τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης με αξιόλογους ξένους (Χάινς, Λο, Αντιτς, Πάουελ…) και με έναν ελληνικό κορμό (Σπανούλης, Πρίντεζης, Σλούκας, Παπανικολάου) που έγραψε ιστορία. Σήμερα η ομάδα μπορεί να υπολογίζει σε πέντε παίκτες, όλους κι όλους: στον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, που βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους, τον Μιλουτίνοφ, που δύσκολα θα συνεχίσει να παίζει στα μέρη μας, τον Παπανικολάου και τον (ανερχόμενο) Κόνιαρη. Αντε και στον Βεζένκοφ, εφόσον εξακολουθήσει να προοδεύει. Μετά, το χάος.

Φάνηκε ξεκάθαρα στο χθεσινοβραδινό (Τρίτη) ματς με την Αλμπα. Ο Ολυμπιακός ήταν ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας, μόνο με αυτήν την πεντάδα. Οταν ήρθε η ώρα του Μπόλντγουϊν, του Ρότσεστι, του Ρούμπιτ, ακόμη και του Πολ, η μυρωδιά της ανεπάρκειας απλώθηκε στο ΣΕΦ απ’ άκρη σ’ άκρη. Ο Μπαρτζώκας, που συνηθίζει να ζει τους αγώνες με πάθος, εξασκώντας ενίοτε και τα… γαλλικά του, παρακολουθούσε τα χάλια της ομάδας του ήρεμος, σαν συμφιλιωμένος με τη ζοφερή πραγματικότητα.

Ασφαλώς, ήλπιζε σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, στην πρεμιέρα της δεύτερης θητείας του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Που μπορεί και να είχε έρθει, εάν ο Μιλουτίνοφ δεν αστοχούσε στην κρίσιμη βολή για την ισοφάριση (στο 86-87, 28″ πριν από τη λήξη) και, στη συνέχεια, ο Σπανούλης δεν «έβρισκε σίδερο» στο τρίποντο που δοκίμασε, προτού χρεωθεί με αντιαθλητικό φάουλ. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε μετά το παιχνίδι, τίποτε από όσα είδε να συμβαίνουν στο παρκέ δεν τον εξέπληξε. «Το 50%, ίσως και περισσότερο, της δουλειάς μιας ομάδας γίνεται το καλοκαίρι, στον σχεδιασμό της», εξήγησε, αποφεύγοντας να συμπληρώσει ότι στο «χτίσιμο» του εφετινού Ολυμπιακού έγιναν… εγκλήματα. Γι’ αυτό οι «ερυθρόλευκοι» άλλαξαν, ήδη, τρεις προπονητές. Γι’ αυτό (σχεδόν) όλοι οι ξένοι τους αποχώρησαν, ή είναι υπ’ ατμόν. Γι’ αυτό μετρούν 12 ήττες σε 19 αγώνες της Ευρωλίγκας.

Η δωδέκατη ήττα ήρθε από την άμυνα. Η αισθητή βελτίωση στην επίθεση, που μαρτυρούν οι αυξημένες ασίστ (22), πήγε στράφι επειδή τα μαρκαρίσματα γίνονταν… με τα μάτια. Ιδίως στην περιφέρεια. Ο Μάρκους Ερικσον, που οφείλει πολλά στον έλληνα κόουτς (στην Μπαρτσελόνα του είχε δώσει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής από κάθε άλλον προπονητή), πέτυχε 6/9 τρίποντα (ρεκόρ καριέρας) και 22 πόντους στο σύνολο. Ο Χέρμανσον έβαλε 18 πόντους και ο Γκιεντράιτις, 15. Ο Ολυμπιακός επέτρεψε σε τρεις μέτριους παίκτες να τον «μακελέψουν». Αν χρειαζόταν ένα μικρό θαύμα για να προκριθεί στα πλέι-οφ, τώρα, με ρεκόρ 7-12, έχει ανάγκη από ένα μεγάλο θαύμα.

Οσο ακόμη υπάρχουν ελπίδες, έστω λιγοστές, ο Μπαρτζώκας είναι υποχρεωμένος να τις εξαντλήσει. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο ανακατασκευής της ομάδας. Διότι, όπως όλα δείχνουν, η εφετινή σεζόν θα τελειώσει πολύ σύντομα για τον Ολυμπιακό – στα μέσα Απριλίου. Να δώσει ευκαιρίες σε όλους, να δει τον Χαραλαμπόπουλο, ενδεχομένως και κάποια παιδιά της αναπτυξιακής ομάδας, και να τους αξιολογήσει. Να αποφασίσει ποιοί «του κάνουν» και ποιούς θα αναζητήσει στο καλοκαιρινό παζάρι.

Η ευφορία που είχε προκαλέσει η νίκη στη Βαλένθια, σε συνδυασμό με την επιστροφή του κόουτς Μπαρτζώκα, δεν κράτησε πολύ. Οπως, άλλωστε, κάθε αναλαμπή σε αυτή τη μαρτυρική σεζόν, όπου ο Ολυμπιακός μόνο μια φορά κατάφερε να κάνει δύο νίκες στη σειρά. Αλλά, μέσα σε αυτό το κλίμα απογοήτευσης, ο προπονητής δήλωσε αισιόδοξος. Γιατί όχι; Δείτε την Εφές, που από την τελευταία θέση το 2018, έφτασε -την επόμενη χρονιά- στο Φάιναλ Φορ, κι φέτος «πετάει» από επιτυχία σε επιτυχία.

Βεβαίως, θα πει κάποιος, η Εφές είχε πολύ περισσότερα χρήματα να διαθέσει. Τότε, δείτε την Αλμπα. Το μπάσκετ που παίζει με τον Ερικσον από την Γκραν Κανάρια και τον Χέρμανσον της Ετουάλ Σαρλβίλ Μεζιέρ (Α2 Γαλλίας). Δύο εξαιρετικούς αθλητές που δεν κοστίζουν πολύ, αλλά ο Ολυμπιακός δεν θα γυρνούσε να κοιτάξει ούτε στην παρακμή του.
Ακολουθεί το ματς της Παρασκευής με την Μπάγερν Μονάχου (20:30).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...