320
Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ | Wikipedia

Βερολίνο: Μυστηριώδης σύληση τάφου διαβόητου αρχιναζί

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 09:44
Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ
|Wikipedia

Βερολίνο: Μυστηριώδης σύληση τάφου διαβόητου αρχιναζί

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 09:44

Η αστυνομία του Βερολίνου προσπαθεί να λύσει το μυστήριο του ανοιγμένου τάφου του διαβόητου αξιωματικού των SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Υπάλληλος του κοιμητηρίου Invalidenfriedhof στο κεντρικό Βερολίνο ανακάλυψε την περασμένη Πέμπτη ότι ο τάφος του Χάιντριχ είχε ανοιχτεί, αν και σύμφωνα με την αστυνομία, δεν είχαν αφαιρεθεί οστά από μέσα.

Οπως ανέφερε το BBC, η παραβίαση ενός τάφου διώκεται από το γερμανικό Δίκαιο.

Ο Χάιντριχ υπήρξε ένας από τους οργανωτές της μαζικής δολοφονίας των Εβραίων της Ευρώπης στη Ναζιστική Γερμανία.

Μάλιστα ήταν εκείνος που προήδρευσε στο συνέδριο του Βάνζεε, τον Ιανουάριο του 1942, όπου ήταν το μέρος όπου αποκαλύφθηκε επισήμως η «Τελική Λύση» σε κορυφαία στελέχη και εκτός του ναζιστικού κόμματος, τα οποία επρόκειτο να συμβάλλουν στη μεταφορά των Εβραίων από όλα τα μέρη της υπό γερμανική κατοχή Ευρώπης προς τα στρατόπεδα «εξόντωσης» των SS στην Πολωνία.

Ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Ο Χασάπης» και ο ίδιος ο Χίτλερ τον είχε αποκαλέσει «ο άνδρας με την σιδερένια καρδιά».

Ο αξιωματικός σκοτώθηκε από τσέχους μυστικούς πράκτορες το 1942 ως αντίποινα για τις σφαγές και τις εκκαθαρίσεις που διέταξε σε Βοημία και Μοραβία την διετία 1941-42.

Ο συλημένος τάφος του αρχιναζί (με την μαύρη σκιά)

«Οι συμμαχικές δυνάμεις κατοχής, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισαν ότι οι τάφοι σημαντικών Ναζί δεν θα πρέπει να σημαδεύονται, ώστε να εμποδίσουν τους υποστηρικτές τους να τους μετατρέψουν σε “βωμούς λατρείας”», σημειώνει το δημοσίευμα.

Όποιος παραβίασε τον τάφο του Χάιντριχ πιστεύεται ότι είχε «εσωτερική» πληροφόρηση για το ποιος βρισκόταν μέσα στον συγκεκριμένο τάφο.

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και το 2000 σε ένα άλλο κοιμητήριο του Βερολίνου, όταν ένα ομάδα ακροαριστερών άνοιξαν τον τάφο του Χόρστ Βέσελ, στρατιώτη σε τάγμα εφόδου των Ναζί που δολοφονήθηκε το 1930.

Η ομάδα υποστήριξε ότι πέταξε το κρανίο του στον ποταμό Σπρέε, ωστόσο η αστυνομία το διέψευσε δηλώνοντας ότι αφενός επρόκειτο για τον τάφο του πατέρα του Βέσελ, αφετέρου δε, κανένα οστό δεν είχε αφαιρεθεί από μέσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...