705
Τεράστιες ουρές στα γκισέ της Thomas Cook από το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου | REUTERS/Stefanos Rapanis

Εγκλωβισμένοι στην Κρήτη 20.000 τουρίστες της Thomas Cook

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 10:04
Τεράστιες ουρές στα γκισέ της Thomas Cook από το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου
| REUTERS/Stefanos Rapanis

Εγκλωβισμένοι στην Κρήτη 20.000 τουρίστες της Thomas Cook

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 10:04

Σε 50.000 υπολογίζονται οι τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με την Thomas Cook αλλά πλέον, μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας, δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην Κρήτη όπου τις επόμενες ημέρες αναμενόταν να αναχωρήσουν 20.000 επισκέπτες. Είναι μέρος μόνο των 600.000 τουριστών σε όλο τον κόσμο που πρέπει να επαναπατρίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι επιπτώσεις όμως θα αρχίσουν να εμφανίζονται από εδώ και πέρα, γιατί οι ξενοδόχοι που συναλλάσσονταν με το μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο θα μείνουν απλήρωτοι ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν μήνες ή και χρόνια μέχρι αποζημιωθούν!

Ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης δήλωσε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ότι στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 50.000 τουρίστες, σε νησιά όπως η Κρήτη και η Ζάκυνθος.

Ειδικά στην Κρήτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή 20.000 τουρίστες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα του νησιού (Λασίθι) και είναι χαρακτηριστικό μόνο την τελευταία εβδομάδα αφίχθησαν περίπου 4.000 επισκέπτες μέσω της Thomas Cook.

Κάθε χρόνο η Thomas Cook έφερνε στο νησί περίπου 400.000 τουρίστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο στο Ηράκλειο, το 80% των ξενοδοχείων είχε επαφές με το συγκεκριμένο πρακτορείο. Και είναι ένα μέγα ζήτημα τι θα συμβεί την επόμενη τουριστική σεζόν που στην Κρήτη ανοίγει νωρίς την άνοιξη.

Επιπτώσεις και σε άλλα νησιά

Στην Κέρκυρα οι εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες είναι περισσότεροι από 3.000. Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες.

Πολλές εκατοντάδες τουρίστες είναι και όσοι οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν λόγω του ναυαγίου της εταιρείας.

Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο- παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, οπότε η ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Αυτή τη στιγμή στο νησί είναι 1.800 με 2.000 Βρετανοί από το πτωχευμένο γραφείο.

«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους σε ποσοστό 75% που θα πρέπει να επαναπατριστούν» ανέφερε στο ΑΠΕ επιχειρηματίας ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου με μονάδα πάνω από 300 κλίνες.

Αυτή την εβδομάδα υπήρχαν συνολικά 9 προγραμματισμένες πτήσεις της Thomas Cook, τρεις την Τετάρτη, τέσσερις την Παρασκευή και δύο την Κυριακή.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Οι πτήσεις της (πτωχευμένης πλέον) αεροπορικής εταιρείας της Thomas Cook ήταν προγραμματισμένες να αναχωρήσουν από την Κρήτη αύριο Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο των βρετανικών Αρχών είναι να έρχονται -την ίδια ημέρα και ώρα με την προγραμματισμένες- πτήσεις από άλλες εταιρείες για την μεταφορά των τουριστών, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού και ταλαιπωρίας στα αεροδρόμια.

Για τους ξενοδόχους στην Κρήτη ξημέρωσε πάντως τη Δευτέρα μια «μαύρη ημέρα» αν και μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για «μαύρους μήνες».

Καταρχάς η σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε πλέον δεν θα έλθουν τουρίστες που ήταν προγραμματισμένο να φτάσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ακόμη οξύτερο γίνεται το πρόβλημα για το επόμενο έτος, καθώς η παύση λειτουργίας ενός από τους μεγαλύτερους tour operator θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το τουριστικό κύκλωμα στην Κρήτη, όπως και στην ελληνική οικονομία.

Ανακοίνωση του ΣΕΤΕ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κάνει λόγο για πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την οποία η Πολιτεία πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον τουριστικό κόσμο. Εκφράζει ακόμη την αισιοδοξία ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στη δυσκολία που προέκυψε από την χρεοκοπία της Thomas Cook.

Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...