421
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπροστά στο φέρετρο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ | YouTube

Εφυγε από τη Μόσχα ο Πούτιν για να μην πάει στην κηδεία του Γκορμπατσόφ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 12:30
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπροστά στο φέρετρο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
|YouTube

Εφυγε από τη Μόσχα ο Πούτιν για να μην πάει στην κηδεία του Γκορμπατσόφ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 12:30

Είναι αναμενόμενο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που θεωρεί ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν «η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα», να μην είναι και ο πιο φανατικός θαυμαστής του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ακόμα και έτσι όμως, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωση, «επειδή το πρόγραμμά του δεν του το επιτρέπει».

Ο Πούτιν προτίμησε να φύγει για πολυήμερη επίσκεψη στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, ώστε να αποφύγει να βρίσκεται στη Μόσχα το Σάββατο, όταν θα γίνει η αποχαιρετιστήρια τελετή και η κηδεία του Γκορμπατσόφ.

Στο ερώτημα αν η κηδεία θα είναι κρατική, ούτε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν μπορούσε να απαντήσει –κάτι που σημαίνει ότι… δεν θα είναι, σύμφωνα με τον Guardian. Σε αυτή την περίπτωση, ο Γκορμπατσόφ θα είναι ο πρώτος ηγέτης μετά τον Νικίτα Χρουτσόφ που δεν θα ταφεί με κρατικές τιμές.

Η αποχαιρετιστήρια τελετή θα περιέχει «στοιχεία μίας κρατικής κηδείας, όπως τιμητική φρουρά. Η κυβέρνηση θα βοηθήσει στην οργάνωση της κηδείας», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι σίγουρος αν αυτό σημαίνει ότι η κηδεία θα είναι κρατική και ότι θα πρέπει να… διαβάσει τον επίσημο ορισμό της κρατικής κηδείας για να είναι σε θέση να απαντήσει.

Οταν ο Πούτιν ήταν πρωθυπουργός, το 1999, είχε πεθάνει ο Μπόρις Γιέλτσιν, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας. Η κηδεία του είχε γίνει με όλες τις τιμές του ρωσικού κράτους και είχε μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση. Ο Πούτιν είχε κηρύξει εθνικό πένθος.

Στην περίπτωση του Γκορμπατσόφ, η μόνη τιμή που του απέδωσε ο ρώσος πρόεδρος ήταν η χθεσινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο, όπου άφησε κόκκινα τριαντάφυλλα μπροστά στο ανοιχτό φέρετρο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, στάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα, υποκλίθηκε και έκανε τον σταυρό του.

 

Την σκηνή μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Στη συνέχεια, ο Πούτιν πέταξε για το Καλίνινγκραντ, όπου επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, ένα σχολείο και είπε στα παιδιά πως οι ρώσοι στρατιώτες που πολεμούν στο Ντονμπάς μάχονται για τη μητέρα πατρίδα και το μέλλον της.

Αμερικανικής προέλευσης ο χαιρετισμός του Πούτιν με τους μαθητές του σχολείου στο Καλίνινγκραντ – Sputnik/Alexey Maishev/Pool via REUTERS

Στη συνάντηση μαζί τους, ο ρώσος πρόεδρος προτίμησε τον αμερικανικής προέλευσης χαιρετισμό «high five», ενώ σε ένα σπάνιο για αυτόν στιγμιότυπο, οι φωτογράφοι τον απαθανάτισαν να χαμογελάει πλατιά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «σκάει» ένα σπάνιο για αυτόν πλατύ χαμόγελο στο Καλίνινγκραντ – Sputnik/Alexey Maishev/Pool via REUTER

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...