469
Αριστερά, μεταθανάτιο πορτρέτο της Κλεοπάτρας του 1ου αιώνα μ.Χ και, δεξιά, η μιγάς ηθοποιός Αντέλ Τζέιμς που υποδύεται τη βασίλισσα Κλεοπάτρα στη νέα ιστορική σειρά | CreativeProtagon/Wikipedia/Netflix

«Ε, όχι και μαύρη! Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 12:45
Αριστερά, μεταθανάτιο πορτρέτο της Κλεοπάτρας του 1ου αιώνα μ.Χ και, δεξιά, η μιγάς ηθοποιός Αντέλ Τζέιμς που υποδύεται τη βασίλισσα Κλεοπάτρα στη νέα ιστορική σειρά
|CreativeProtagon/Wikipedia/Netflix

«Ε, όχι και μαύρη! Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 12:45

Μια νέα δραματική σειρά του Netflix έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Αίγυπτο παρουσιάζοντας την Κλεοπάτρα ως μαύρη.

Το τρέιλερ της νέας ιστορικής σειράς παρουσιάζει την ηγεμόνα του πρώτου αιώνα της Αιγύπτου ως μαύρη γυναίκα αφρικανικής καταγωγής, αφού η παραγωγός Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, σύζυγος του ηθοποιού Γουίλ Σμιθ, εξήρε τη σημασία της αφήγησης «ιστοριών για μαύρες βασίλισσες».

Η απόφαση να δώσει σε μια μαύρη ηθοποιό τον ρόλο της βασίλισσας έχει προκαλέσει οργή στην Αίγυπτο, όπου οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η βασίλισσα ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής και όχι μαύρη, γράφει στην Telegraph ο Κρεγκ Σίμπσον.

Εχει επισημανθεί ότι η Κλεοπάτρα καταγόταν από τον Πτολεμαίο, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πράγμα που καθιστά τη βασίλισσα «ανοιχτόχρωμη» απόγονο, μακεδονικής ελληνικής προέλευσης.

Ο κορυφαίος Αιγύπτιος αρχαιολόγος δρ Ζαχί Χαουάς δημοσίευσε μια δήλωση στο διαδίκτυο δηλώνοντας ότι «η Κλεοπάτρα δεν ήταν μαύρη». Και ξεκαθάρισε: «Η ταινία που έρχεται στο Netflix δεν είναι ακριβής και δίνει λάθος πληροφορίες για την αρχαία Αίγυπτο. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα και έμοιαζε με τις βασίλισσες και τις πριγκίπισσες της Μακεδονίας».

H Aντελ Τζέιμς σε σκηνή από τη σειρά (Netflix)

Ο δρ Χαουάς ανέφερε την εμφάνιση της βασίλισσας σε αγάλματα και απεικονίσεις του πατέρα και του αδελφού της, ως περαιτέρω απόδειξη ότι δεν ήταν μαύρης αφρικανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο δικηγόρος Μαχμούντ Αλ-Σεμαρί υπέβαλε αίτημα στον Γενικό Εισαγγελέα του  Καΐρου για αποκλεισμό του Netflix, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της αμφιλεγόμενης σειράς «Queen Cleopatra» στην Αίγυπτο.

Η απόφαση να επιλέξουν για τον ρόλο της Κλεοπάτρας μια μη λευκή ηθοποιό, την μιγάδα Αντέλ Τζέιμς, προήλθε από την επιθυμία των παραγωγών να εκπροσωπήσουν τους μαύρους στην οθόνη.

Η αμερικανίδα ηθοποιός και εκτελεστική παραγωγός της σειράς, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, εξήγησε προηγουμένως: «Ηθελα πολύ να εκπροσωπηθούν οι μαύρες γυναίκες. Δεν βλέπουμε ούτε ακούμε συχνά ιστορίες για μαύρες βασίλισσες και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα». Και πρόσθεσε: «Το λυπηρό είναι ότι δεν έχουμε έτοιμη πρόσβαση σε στοιχεία για αυτές τις ιστορικές γυναίκες που ήταν πολύ ισχυρές και η ραχοκοκαλιά των αφρικανικών εθνών».

Η ιδέα ότι η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη έχει προταθεί από αρκετούς κεντροαφρικανούς μελετητές, αν και η θεωρία τους έχει απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό στον ακαδημαϊκό κόσμο, γράφει στην βρετανική Telegraph ο Κρεγκ Σίμπσον.

Μερικοί έχουν κάνει την υπόθεση ότι ενώ η Κλεοπάτρα, τελευταία ηγεμόνας της προ-ρωμαϊκής Αιγύπτου, καταγόταν απευθείας από μια αδιάσπαστη σειρά ελλήνων ηγεμόνων, οι σύζυγοι αυτών των Πτολεμαίων μπορεί να είχαν πιο μικτή καταγωγή. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι υπήρχε αφρικανική καταγωγή.

Ο Πτολεμαίος Α’ ήταν ηγεμόνας της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν η αυτοκρατορία του μοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του. Η δυναστεία του έληξε με την κατάκτηση της χώρας από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα π.Χ., όταν ο ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός αποβιβάστηκε στην Αλεξάνδρεια στις 10 Αυγούστου του 30 π.Χ. Η Κλεοπάτρα, 39 ετών τότε, προτίμησε να αυτοκτονήσει παρά να συλληφθεί και να διαπομπευθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...