676
|

Το άλλο φύλο του «Doctor Who»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 14:22

Το άλλο φύλο του «Doctor Who»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2017, 14:22

Τελικός Γουίμπλεντον. Πολλή τεστοστερόνη στο τερέν. Ο αγώνας τελειώνει και ο σταρ του τένις, Ρότζερ Φέντερερ αποθεώνεται. Διαφημίσεις. Ηρθε η ώρα να μάθουν οι εκατομμύρια βρετανοί τηλεθεατές ποιος είναι ο νέος «Doctor Who».

Το BBC ανακοίνωσε, το βράδυ της Κυριακής, τον νέο σταρ της βρετανικής sci-fi σειράς του 1960, με ένα σύντομο βίντεο. Ανάμεσα σε φυλλωσιές φαίνεται μόνο ένα παλτό, το πίσω μέρος μίας φιγούρας που περπατάει. Υστερα η κάμερα ζουμάρει στο χέρι της φιγούρας. Λεπτό, λεπτεπίλεπτο και λευκό. Επειτα δείχνει ένα μάτι, με βαθύ καφέ χρώμα και έντονες βλεφαρίδες. Είναι γυναικείο! Κάπως έτσι έμαθαν οι νοσταλγοί του Dr Who ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς, o (13οςDr Who θα είναι γυναίκα. Η Τζόντι Γουίτακερ.

GettyImages-72488862
Η 35χρονη Γουίτακερ ποζάρει σε στούντιο του Χόλιγουντ (Mark Mainz/Getty Images for AFI)

«Θα ήθελα να ζητήσω από τους φαν να μη φοβηθούν το φύλο μου. Είναι συναρπαστικοί καιροί», είπε η 35χρονη βρετανή ηθοποιός. Γιατί βέβαια αρκετοί φανατικοί της σειράς «φοβήθηκαν». Ξενέρωσαν, απογοητεύτηκαν, θύμωσαν. Οχι τίποτα άλλο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την ηθοποιό. Αλλά με την επιλογή τους να αλλάξουν το φύλο του Doctor Who έκλεισαν την πόρτα στις εφηβικές τους αναμνήσεις. Και τέλος πάντων, πώς γίνεται ο Time Lord (το είδος του Dr Who) να είναι γυναίκα; Και γιατί δεν φτιάχνουν έναν νέο ρόλο για μία γυναίκα; Ολη η απογοήτευση ξεχύθηκε στο Twitter.

drwho11
Ο πρώτος Dr Who, Ουίλιαμ Χάρτνελ, έπαιξε στη σειρά για τρία χρόνια, από το 1963 έως το 1966

Εντάξει. Οπως σημείωσε ένας από τους χρήστες των social media, οι αντιδρώντες είναι άνθρωποι που αποδέχονταν έναν αθάνατο χαρακτήρα, που άλλαζε μορφές και ταξίδευε στον χρόνο, αλλά δεν μπορούν να δεχθούν μία γυναίκα πρωταγωνίστρια σε μία τηλεοπτική σειρά!

Η βρετανική σειρά -η μακροβιότερη σειρά επιστημονικής φαντασίας- προβλήθηκε αρχικά από το 1963 μέχρι το 1989 και αναβίωσε το 2005. Αφηγείται τις περιπέτειες ενός ανθρωποειδούς εξωγήινου χρονοταξιδιώτη, του Time Lord, γνωστού ως ο Δόκτωρ (The Doctor), που εξερευνά το σύμπαν με μια μηχανή του χρόνου (Time and Relative Dimension in Space), η οποία θυμίζει τον κλασικό μπλε αστυνομικό θάλαμο (Police Box) του Λονδίνου.

Υπήρχε τεράστια συζήτηση γύρω από το επόμενο όνομα που θα μετενσαρκώσει -για 13η φορά- τον Dr Who. Οι φανατικοί (Whovers) το υποπτεύονταν ότι ο ρόλος θα πήγαινε σε γυναίκα. Ε, ναι, έπρεπε να το περιμένουν. Αλλωστε ζούμε στην εποχή που το «Star Wars» εμφάνισε ουσιαστικά για πρώτη φορά μία γυναίκα τζεντάι. Διανύουμε τους καιρούς των «Hunger Games» που είναι αφιερωμένα σε μία και μοναδική γυναικεία δύναμη και του «Game of Thrones» -όπου ανάμεσα σε όλους τους διεκδικητές των επτά βασιλείων κερδίζουν με διαφορά οι γυναίκες.

«Με την αλλαγή του φύλου στον ρόλο, το «Doctor Who» γίνεται μέρος μίας ευρύτερης συναρπαστικής αλλαγής. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται ένας “παραδοσιακά ανδρικός” ρόλος σε μία γυναίκα» σχολίασε ο δημοσιογράφος Μόργκαν Τζέφρεϊ.

«Πάντα ήξερα ότι ήθελα ο 13ος γιατρός να είναι γυναίκα και είμαστε συνεπαρμένοι με την επιλογή μας. Η Τζόντι είναι αστεία, μία πηγή έμπνευσης, μία δύναμη που θα φέρει εξυπνάδα, κύρος και ζεστασιά στον ρόλο», σχολίασε ο παραγωγός Κρις Τζίμπναλ.

2017-07-16T165254Z_550769663_RC1F3729A420_RTRMADP_3_TELEVISION-DRWHO
Η εντυπωσιακή ηθοποιός σε πρεμιέρα της ταινίας «St Trinian’s 2: The Legend of Fritton’s Gold» το 2009 (REUTERS/Luke MacGregor/File Photo)

Η 35χρονη ηθοποιός είναι γνωστή από την ερμηνεία της στην αστυνομική σειρά μυστηρίου «Broadchurch», ενώ έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, σε ένα επεισόδιο της ανατριχιαστικής σειράς «Black mirror», αλλά και στο φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Attack the block».

«Είναι κάτι περισσότερο από τιμή μου να ενσαρκώσω τη γιατρό», σχολίασε η ίδια. «Σημαίνει ότι θα θυμηθώ όλα όσα ήμουν στο παρελθόν και θα ενσωματώσω όλα όσα αντιπροσωπεύει ο Doctor: την ελπίδα. Ανυπομονώ».

Πράγματι, η αλλαγή αυτή εμπνέει ελπίδα και όχι μόνο για τον χώρο της τηλεόρασης ή του Χόλιγουντ. Κάθε ριζική και προκλητική αλλαγή οδηγεί στην εξέλιξη. Και δυστυχώς ότι έχει να κάνει με μία γυναίκα στον ρόλο άνδρα ακόμη προκαλεί. Οπως σχολίασε άλλη χρήστης του Twitter: «Ξαφνικά έχουν αρχίσει να προβληματίζονται τύποι που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τον Dr Who. Μάλλον πρέπει να ανακοινώσουμε ότι και η κλιματική αλλαγή είναι γυναίκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...