631
Η Ρένα Δούρου ενώ συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην «αποστειρωμένη» αυτοψία της 16ης Νοεμβρίου 2017 | INTIMEnews

Διώξεις σε Δούρου και άλλους οκτώ για τους 25 νεκρούς της Μάνδρας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 16:30
Η Ρένα Δούρου ενώ συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην «αποστειρωμένη» αυτοψία της 16ης Νοεμβρίου 2017
|INTIMEnews

Διώξεις σε Δούρου και άλλους οκτώ για τους 25 νεκρούς της Μάνδρας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 16:30

Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017, άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, σε βάρος εννέα προσώπων, ανάμεσά τους και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Λόγω σπουδαιότητος, η δικογραφία για τους 25 νεκρούς της Μάνδρας αποστέλλεται σε ανακριτή με το χαρακτήρα του επείγοντος.

H νέα δίωξη έρχεται λίγες ημέρες μετά από αυτή για το Μάτι (περισσότερα εδώ) και αφορά συγκεκριμένα τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Κατηγορούμενοι είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των τοπικών δασαρχείων.

Η ίδια η περιφερειάρχης είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη δήλωσή της στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δεύτερη Ματιά», ότι από συγκεκριμένα μέσα επιλέγεται εσκεμμένα το όνομά της ανάμεσα στους άλλους κατηγορούμενους, με προφανή στόχο τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

«Για ποιο κοινό περί δικαίου αίσθημα μιλάμε όταν κάποιοι επιμένουν να προκρίνουν το δικό μου όνομα έναντι άλλων σε μία τέτοια υπόθεση», υπογράμμιζε τότε και δήλωνε έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η πρώτη αντίδρασή της μόλις έμαθε για τη νέα δίωξη εναντίον της, επαναλαμβάνοντας το γνωστό -πια- μότο της ότι οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν…

Οπως είπε η κυρία Δούρου, ενημερώθηκε σχετικά από δημοσιογράφους για την άσκηση της δίωξης «16 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές» (σ.σ. αφήνοντας με τη συγκεκριμενη διατύπωση εκ νέου αιχμές κατά της δικαιοσύνης για τη συγκυρία που ασκήθηκε η δίωξη).

«Η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν», επανέλαβε η περιφερειάρχης Αττικής για να συμπληρώσει:

«Τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου «Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς. Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις – συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την Εισαγγελία.

Για πέντε εξ αυτών η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα έντεκα πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Κατά πληροφορίες, η εισαγγελέας εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλείψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία. 

Παράλληλα η εισαγγελέας συνεχίζει και την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη δεύτερη πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.