898
Κουντουρά και Δανέλλης έτοιμοι να διεκδικήσουν την τύχη τους στις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη βουλευτική τους έδρα | SOOC/CreativeProtagon

«Κάλπικα παιχνίδια» με φωτογραφικές τροπολογίες

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 09:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/03/2019, 12:30
Κουντουρά και Δανέλλης έτοιμοι να διεκδικήσουν την τύχη τους στις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη βουλευτική τους έδρα
|SOOC/CreativeProtagon

«Κάλπικα παιχνίδια» με φωτογραφικές τροπολογίες

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 09:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/03/2019, 12:30

Η φωτογραφική τροπολογία που διευκολύνει την Ελενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη να μείνουν βουλευτές –και να συντηρήσουν την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 για την κυβέρνηση– έως ότου δουν αν θα εκλεγούν στην Ευρωβουλή, προκαλεί ευλόγως αντιδράσεις.

Η άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή, βολεύει μεν και κάποιους άλλους από άλλα κόμματα, πχ. την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και την Κατερίνα Μάρκου από τη ΝΔ, αλλά μοιάζει να έχει γίνει ακριβώς για τους δύο από τους «πρόθυμους» έξι που στις αρχές Φεβρουαρίου (εδώ) έσπευσαν να δηλώσουν πίστη στην κυβέρνηση Τσίπρα. Κάποιοι παρατήρησαν ότι αυτή η τροπολογία συνιστά και το αποδεικτικό της πολιτικής συνδιαλλαγής που έκαναν με το Μαξίμου η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ κυρία Κουντουρά και ο προερχόμενος από το Ποτάμι κ. Δαννέλης.

Ακόμα και αν ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι υπερβολικός –o αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης προέβλεψε εξάλλου ότι αν δεν γίνουν και εθνικές εκλογές τον Μάιο η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα, καθώς αν χάσει κάποιον από τους δύο βουλευτές θα απορροφήσει και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ–, η αιφνιδιαστική αλλαγή των κανόνων, λίγες μόλις εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές συνιστά ένα θεσμικό ατόπημα.

Ο Μάκης Βορίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, επιτέθηκε άμεσα στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης: «Θα μείνει ως νομοσχέδιο Κουντουρά αντί Χαρίτση το σημερινό. Η τροπολογία Κουντουρά είναι το μείζον. Γιατί αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, έρχεται ένας άλλος των ΑΝΕΛ, που είναι πιστός στον πρόεδρο Πάνο Καμμένο και τίθεται θέμα αν η κυβέρνηση επιβιώνει. Άρα αλλάζουμε τη νομοθεσία. Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται πουθενά. Μόνο εδώ και μόνο στον καιρό σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εύη Χριστοφιλοπούλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

«Δηλαδή κάποιοι είναι λίγο πιο ίσοι από τους άλλους, επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε μία πλασματική δεδηλωμένη; Με ολίγον ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ και Καραμανλική δεξιά; Είναι μια ωμή συναλλαγή, ένα πάρε δώσε στη λογική ψήφισε τις Πρέσπες και ό,τι άλλο ότι σου φέρνουμε εδώ και μην ανησυχείς θα έχεις και την υποψηφιότητά σου στο ευρωψηφοδέλτιο εξασφαλισμένη».

Τον τόνο είχε δώσει νωρίτερα το πρωί, ο δημάρχος Αθηναίων –και υποψηφίος ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ– Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είχε σημειώσει:

«Η άρση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή, που εισηγείται η κυβέρνηση, συνιστά ακόμη μία μεθόδευση της τελευταίας στιγμής. Η πράξη αυτή μαρτυρά τη συνήθη πρακτική της κυβέρνησης για φωτογραφικές διευθετήσεις και επιβεβαιώνει την έλλειψη κάθε σεβασμού στην ύπαρξη καθαρών και εκ των προτέρων γνωστών σε όλους κανόνες. Με αυτό τον τρόπο πλήττεται η ισοτιμία των υποψηφίων και κυρίως βάλλεται η αρχή της δεδηλωμένης, που είναι η καρδιά του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία».

Αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής Α’ Αθηνών του ΚΙΝΑΛ, είχε σπεύσει από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης να καυτηριάσει όλες τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που προκύπτουν από την επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Οσοι κάνουν κάλπικα παιχνίδια παίζουν με τη Δημοκρατία», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος και στην πρόβλεψη να χρησιμοποιηθούν δημόσιοι υπάλληλοι ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στα διπλάσια πλέον εκλογικά τμήματα, εκφράζοντας αμφιβολίες αν αυτή η επιλογή θα γίνει αξιοκρατικά.

Κάποιοι εξάλλου, διάβασαν στην παράλληλη τροπολογία για τον διπλασιασμό των εκλογικών τμημάτων προετοιμασία της κυβέρνησης για εθνικές εκλογές 26 Μαΐου ή 6 Ιουνίου (στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών) ασχέτως με το τι λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε διάφορες χαλαρές εκδηλώσεις όπως αυτή της Δευτέρας (εδώ).

Οι τέσσερις τροπολογίες

Συνολικά η κυβέρνηση φέρνει τέσσερις τροπολογίες 68 ημέρες πριν γίνουν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με την πρώτη τροπολογία κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

«Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)», ανέφεραν από το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές).

Με τη δεύτερη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα διορισμού υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.

Με την τρίτη τροπολογία οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Με την τέταρτη τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στο ίδιο πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών, σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Βrexit.

Η ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία με τόσες κάλπες είναι πάντως διάχυτη. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Γιάννη Σγουρού, υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος υπενθύμισε τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί το 2014 (όταν και πάλι είχαν συμπέσει αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές):

«Θα πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε το ακέραιο των εκλογών και της διπλής κάλπης που προωθεί η κυβέρνηση. Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής είχαμε 106.962 άκυρα ψηφοδέλτια τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά, που ισοδυναμεί με το 6 % όσων ψήφισαν στο β’ γύρο. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για το ορθό της διαδικασίας», είπε ο κ. Σγουρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...