753
Τζόνι Χάλιντεϊ και Λετίσια Χάλιντεϊ στο κόκκινο χαλί των Καννών | Georges De Keerle/Getty Images

«Πόλεμος» για τα εκατομμύρια του Τζόνι Χαλιντέι

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 18:32
Τζόνι Χάλιντεϊ και Λετίσια Χάλιντεϊ στο κόκκινο χαλί των Καννών
|Georges De Keerle/Getty Images

«Πόλεμος» για τα εκατομμύρια του Τζόνι Χαλιντέι

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 18:32

5 Δεκεμβρίου του 2017. Ο Τζόνι Χαλιντέι, ένα ροκ είδωλο για τους Γάλλους φεύγει από την ζωή. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε μια ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη με δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες του να τον αποχαιρετούν σε μια τελετή που μετατράπηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Εκείνη την περίοδο κανένας δεν φαινόταν να ασχολείται με την διαθήκη του διάσημου σταρ. Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική.

Οπως έγινε γνωστό, ο Χαλιντέι με διαθήκη του, άφηνε «όλη την περιουσία του και τα καλλιτεχνικά του δικαιώματα» αποκλειστικά στην τελευταία του σύζυγο, Λετισιά.

Δύο από τα παιδιά του γάλλου ροκ σταρ όμως, η Λορά Σμετ και ο Νταβίντ Χαλιντέι, αποφάσισαν «να αξιοποιήσουν όλα τα νομικά δικαιώματα» ώστε να αμφισβητήσουν την διαθήκη του πατέρα τους.

GettyImages-837487484
Η κόρη του Χάλιντεϊ Λόρα Σμετ

Τα δύο παιδιά του ισχυρίζονται, μέσω των δικηγόρων τους, οι οποίοι μίλησαν στο γαλλικό πρακτορείο, ότι η διαθήκη συντάχθηκε σύμφωνα με το δίκαιο της Καλιφόρνιας, όπου ζούσε ο ποπ σταρ τα τελευταία χρόνια με την Λετισιά και τα δύο υιοθετημένα παιδιά τους, «και αυτό αντίκειται προφανώς στο γαλλικό δίκαιο», όπως αναφέρουν.

«Επέλεξα να δώσω μάχη», είχε γράψει η Λορά Σμετ στη επιστολή που απηύθυνε στον πατέρα της, Τζόνι Χαλιντέι, μετά τον θάνατο του, έχοντας ήδη αποφασίσει να προσβάλει τη διαθήκη του.

«Πριν από μερικές εβδομάδες μού έλεγες στο τραπέζι: “Λοιπόν, πότε θα κάνετε ένα παιδί;”. Αλλά τι θα μπορέσω να του μεταφέρω από εσένα, εσένα που θαυμάζω τόσο πολύ;

» Τόσες ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις. Για όλες αυτές τις φορές που έπρεπε να κρυφτούμε για να συναντηθούμε και να τηλεφωνηθούμε! Μου είναι ακόμη ανυπόφορο που δεν μπόρεσα να σε αποχαιρετήσω, μπαμπά, αυτό το ξέρεις τουλάχιστον; Κάθε βράδυ έρχεσαι να με δεις στον ύπνο μου, σε βλέπω: είσαι όμορφος, χωρίς κανένα τατουάζ, είσαι επιτέλους ελεύθερος και τρέχεις μέσα στην ομίχλη με ύφος εντελώς χαμένο και φοβισμένο. Σε καταλαβαίνω, μπαμπά, και επέλεξα να δώσω μάχη. Θα προτιμούσα αυτό να μείνει μέσα στην οικογένεια, αλλά δυστυχώς στην οικογένειά μας έτσι συμβαίνει», ανέφερε η Λορά κλείνοντας την επιστολή με τη φράση: «Είμαι τόσο περήφανη που είμαι κόρη σου. Σ’ αγαπώ, μπαμπά».

GettyImages-185400285
Τζόνι Χάλιντεϊ και Λετισιά Χάλιντεϊ

Η ανακοίνωση των δικηγόρων της Λορά σημειώνει: «Η Λορά Σμετ ανακάλυψε με κατάπληξη και θλίψη τη διαθήκη του πατέρα της Τζόνι Χαλιντέι, σύμφωνα με την οποία όλη η περιουσία του και όλα τα πνευματικά του δικαιώματα θα μεταβιβαστούν αποκλειστικά και μόνο στη σύζυγό του Λετισιά, βάσει της νομοθεσίας της Καλιφόρνιας».

Οσον αφορά το διαδικαστικό της υπόθεσης και σύμφωνα με τους δικηγόρους της Λορά, οι συγκεκριμένες διατάξεις της διαθήκης «παραβιάζουν εμφανώς τις απαιτήσεις του γαλλικού δικαίου». «Η διαθήκη αυτή προβλέπει επίσης ότι, σε περίπτωση θανάτου της συζύγου, το σύνολο της περιουσίας και των δικαιωμάτων του Ζαν-Φιλίπ Λεό Σμετ θα μοιραστεί κατά ίσα μέρη αποκλειστικά στις δύο κόρες τους Τζέιντ και Τζόι. Αν ήταν έτσι, ο πατέρας της Λορά δεν θα της είχε αφήσει τίποτε: ούτε περιουσιακό στοιχείο, ούτε δικαιώματα επί του καλλιτεχνικού του έργου, ούτε ενθύμιο –μια κιθάρα, μια μηχανή– και ούτε καν το εξώφυλλο του δίσκου με το τραγούδι “Laura”, που της αφιέρωσε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η περιουσία του Χαλιντέι

Ο διάσημος τραγουδιστής ήταν αναμφισβήτητα ένα μουσικό ίνδαλμα για τους Γάλλους. Πούλησε εκατομμύρια δίσκους, έκανε άπειρες συναυλίες ενώ για πολλές δεκαετίες γέμιζε τις αίθουσες όπου εμφανιζόταν. Ολα αυτά φυσικά απέφεραν στον διάσημο καλλιτέχνη έναν πακτωλό χρημάτων. Ο Χαλιντέι όμως είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τα χρήματα και δεν άφησε πίσω του τεράστια περιουσία παρά μόνο πολυτελή ακίνητα.

GettyImages-94428309
Τζόνι Χάλιντεϊ και Κατρίν Ντενέβ το μακρινό 1962 (Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Le Point, η περιουσία του Τζόνι Χαλιντέι ανέρχεται σε 40 ως 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ κατέχει 4 πολυτελείς κατοικίες: μια βίλα 900 τ.μ. κοντά στο Παρίσι, στο Μαρν-λα-Κοκέτ, όπου πέθανε ο σταρ και εκτιμάται σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Μια βίλα στη γαλλική περιοχή Saint-Barthélémy, όπου πέθανε ο τραγουδιστής, ένα πολυτελές σπίτι στο Λος Αντζελες, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του (10 εκατομμύρια ευρώ), ένα σαλέ στο Γκστάαντ, στην Ελβετία, για τις χειμερινές διακοπές (9,5 εκατομμύρια ευρώ) και μια βίλα στον Αγιο Βαρθολομαίο των ΗΠΑ.

Οι Times από την άλλη κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Οπως και να έχει πάντως, τα εκατομμύρια του Χαλιντέι έχουν ήδη δημιουργήσει δύο στρατόπεδα διεκδικητών στην οικογένειά του καλλιτέχνη. H μάχη θα δοθεί στα δικαστήρια ενώ η φράση του Χαλιντέι θα επαληθεύεται ξανά και ξανά. O ίδιος είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Είμαι εντελώς αποστασιοποιημένος από υλικές αξίες που σαπίζουν και δηλητηριάζουν τους ανθρώπους…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...