501
Τσακαλώτος και Σταθάκης καθήμενοι, Κατρούγκαλος όρθιος. Το οικονομικό επιτελείο στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης. Μέρος τη επικοινωνιακής μεθόδευσης που θυμίζει τα περυσινά; | Menelaos Myrillas / SOOC

Διαπραγμάτευση, (δήθεν) ρήξη και μετά τι;  

Τσακαλώτος και Σταθάκης καθήμενοι, Κατρούγκαλος όρθιος. Το οικονομικό επιτελείο στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης. Μέρος τη επικοινωνιακής μεθόδευσης που θυμίζει τα περυσινά;
|Menelaos Myrillas / SOOC

Διαπραγμάτευση, (δήθεν) ρήξη και μετά τι;  

Λίγες ώρες μετά την διακοπή της «διαπραγμάτευσης» στο Χίλτον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης και Γ. Κατρούγκαλος), εμφανίστηκε σε μία συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε ότι παρά την απουσία συμφωνίας, την επόμενη εβδομάδα θα φέρει νομοσχέδια για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό. Κατά τα λεγόμενα του κ. Τσακαλώτου, αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές και πίσω δεν θα κάνει.

Δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ότι:

– «Η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση».

– «Είναι σωστό να έχουμε στόχους από το Μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των Θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση».

– «Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» (από το ύψος των 9.091 ευρώ).

Αν αυτά θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες από τους δανειστές, η πολιτική διαπραγμάτευση την οποία φιλοδοξεί να κάνει η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, έχει ναυαγήσει εκ προοιμίου.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, αξιωματούχος του ΔΝΤ υπό καθεστώς ανωνυμίας, χαρακτήρισε μονομερείς ενέργειες τα όσα νωρίτερα την Τρίτη είχε περιγράψει ο κ. Τσακαλώτος.

Οι ψυχραιμότεροι πάντως, ακόμη και από την αντιπολίτευση «ποντάρουν» σε ένα άλλο ενδεχόμενο και όχι σε αυτό της ρήξης και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και ανατροπών.

Παρόλο που το σκηνικό θυμίζει κατά πολύ την περυσινή περίοδο «διαπραγμάτευσης», η οποία κατέληξε σε ρήξη, χρεοκοπία της χώρας, τρίτο Μνημόνιο και εκλογές, φαίνεται ότι από το Μέγαρο Μαξίμου μεθοδεύεται κάτι άλλο.

Κατά κάποιους, καλλιεργείται ένα κλίμα δήθεν ρήξης όσο η συζήτηση για την αξιολόγηση παραμένει σε εκκρεμότητα. Ενας από τους πιθανούς λόγους για κάτι τέτοιο είναι πως η δραματοποίηση της κατάστασης διευκολύνει τις συσπειρώσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία. Πιθανώς δε, αυτό να συμβαίνει και με την ανοχή των δανειστών, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, στην λογική του «και μετά βλέπουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν πολλοί και την περίεργη μεθόδευση, μέσω της οποίας διακινήθηκε η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας ματαιώνει όλα όσα είχε προγραμματίσει για την Τετάρτη και αναχωρεί εκτάκτως για το Παρίσι – όπου την Τετάρτη το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Στρασβούργο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η πρώτη αντίδραση πολλών, κυρίως από τις τάξεις της αντιπολίτευσης ήταν πως πρόκειται για μία συνδυασμένη μεθόδευση της κυβέρνησης, με στόχο να καλλιεργήσει το περιβάλλον έντασης στο οποίο κατά κανόνα κινείται και πολιτεύεται και να παρουσιάσει εκ νέου μια εικόνα σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία εξυπηρετεί τους επικοινωνιακούς της στόχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο ρήξης δεν φαίνεται να είναι το πιθανότερο.

Αντιθέτως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πιθανότερο είναι να καλλιεργείται ένα επικοινωνιακό περιβάλλον, ούτως ώστε η κυβέρνηση να διευκολυνθεί στην διαχείριση της παράτασης της εκκρεμότητας και της τμηματικής αξιολόγησης. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για την επιβεβαίωση του σεναρίου που έχει ήδη περιγραφεί με τον όρο «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης και της εκταμίευσης. Παρά ταύτα, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και αυτή η λιγότερο οδυνηρή εξέλιξη να μην έχει επιπτώσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...