455
Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής | INTIMEnews

Δένδιας στη Βουλή: Δεν εκφοβιζόμαστε – Απειλές αγοραίες, πότε θα έρθει ο καθένας, δεν μας αγγίζουν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 13:23
Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
|INTIMEnews

Δένδιας στη Βουλή: Δεν εκφοβιζόμαστε – Απειλές αγοραίες, πότε θα έρθει ο καθένας, δεν μας αγγίζουν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 13:23

Τη λέξη «νταηλίκια» χρησιμοποίησε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας αυτή τη φορά στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για να περιγράψει την τουρκική επιθετικότητα και τις απειλές Ερντογάν κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

«Η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται, δεν μας φοβίζει […] Απειλές αγοραίες για το πότε θα έρθει ο καθένας δεν αγγίζουν τηνελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών με αφορμή τις πρόσφατες ρητορικές εξάρσεις επιθετικότητας του τούρκου προέδρου (σ.σ. και το «θα έρθουμε ένα  βράδυ ξαφνικά» που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία).

Η κυβέρνηση, διεμήνυσε «δεν θα πέσει στην παγίδα των ρητορικών οξύνσεων με ανάλογες αγοραίες εκφράσεις. Δεν θα μετατρέψουμε ένα θέμα Διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας σε ανατολίτικο καβγά. Η Ελλάδα είναι τμήμα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας τραβήξει κάτω στο δικό του επίπεδο και στην δική του τακτική, από όπου και αν προέρχεται, είτε είναι γείτονας είτε από άλλη χώρα».

«Δεν θα υποτιμήσω τα λεγόμενα τις τελευταίες ημέρες από Τούρκους επισήμους. Είναι πέραν του απαραδέκτου η αναφορά σε κατοχή ελληνικών νησιών», είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Δένδιας και «χρησιμοποίησα και ενώπιον της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών την έκφραση “νταηλίκια” για να υπογραμμίσω ακριβώς τα απαράδεκτα, πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα που διατυπώνει η γείτων. Δεν αξίζουν κριτική και απάντηση».

«Είναι προφανές -τόνισε- ότι υπάρχει ομόνοια του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας», απέναντι στις τουρκικές απειλές, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την καθαρή θέση -με σαφή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας- που πήραν υπέρ της Ελλάδας Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ – θέση που προκάλεσε ήδη τον εκευρισμό της Αγκυρας.

«Μπορούμε και μόνοι μας να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε φίλους, σύμμαχους και στήριξη», παρατήρησε στη συνέχεια ο επκεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, για να προσθέσει:

«Και η γερμανίδα ΥΠΕΞ όπως και γαλλίδα ΥΠΕΞ ήταν και εδώ και στην Αγκυρα και είπαν όσα έπρεπε να πουν. Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι τις επόμενες ημέρες. Η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται αλλά δεν μας φοβίζει», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση.

Στο αντικείμενο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής  επιτροπής – τα πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- ο ΣΥΡΙΖΑ διά του αρμόδιου εισηγητή του, Γιώργου Κατρούγκαλο, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει. Κατά την παρέμβασή του πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος δεν παρέλειψε να άσκησει κριτική στον Πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει επιλέξει να είναι αμερικανικότερος των Αμερικανών», σχετικά με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Υπέρ της κύρωσης των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ όπως αναμενόταν, το ΚΚΕ  καταψηφίζει με τον εισηγητή του, Νικόλαο Παπαστρατη, να ασκεί δριμύτατη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...