524
Ο Νίκος Δένδιας: «Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου». | George Vitsaras / SOOC

Δένδιας: Η «νέα Γιάλτα» της Τουρκίας και τι θα συμβεί αν φύγει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 12:04
Ο Νίκος Δένδιας: «Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου».
| George Vitsaras / SOOC

Δένδιας: Η «νέα Γιάλτα» της Τουρκίας και τι θα συμβεί αν φύγει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 12:04

«Η Τουρκία έχει μετατραπεί όχι απλώς σε δύσκολο γείτονα και δύστροπο εταίρο της Ευρώπης, αλλά σε μια σαφή απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και εν γένει του αραβικού κόσμου αλλά και του Καυκάσου. Υπονομεύει ανοιχτά τη συνοχή δυτικών οργανισμών στους οποίους είναι τυπικά ακόμα μέλος, όπως το ΝΑΤΟ».

Αυτό τονίζει σε άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Άγκυρας, περιγράφει τις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει «μια νέα Γιάλτα».

Στο κείμενό του, ο κ. Δένδιας αναλύει τη φιλοσοφία της τουρκικής πολιτικής. Ωστόσο κάνει δύο αναφορές που εφόσον διαβαστούν μαζί έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον: τι θα συμβεί αν φύγει ο Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία; Και τι πρέπει να έχει στο νου της η Ευρώπη για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη γείτονα;

Προσεκτικός ων, ο υπουργός Εξωτερικών δεν κατονομάζει τον πρόεδρο της Τουρκίας, ωστόσο κάνει λόγο για «ανακατατάξεις στο τουρκικό πολιτικό σύστημα» και λίγο έπειτα υπενθυμίζει ότι η μη καταδίκη από την ΕΕ της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα αποδυνάμωνε από τον εσωτερικό πολιτικό διάλογο στη γείτονα εκείνα ακριβώς τα κομμάτια της τουρκικής κοινωνίας που διαφωνούν με τον νεοθωμανισμό (του Ερντογάν).

«Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται κατά καιρούς, η απειλή αυτή δεν θα εκλείψει διά μαγείας εάν και εφόσον υπάρξουν ανακατατάξεις στο τουρκικό πολιτικό σύστημα. Αντιθέτως, η απειλή αυτή, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί με σθένος, θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη», προειδοποιεί ο κ. Δένδιας.

«Η Τουρκία διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, καταλαμβάνει τμήματα γειτονικών κρατών, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών χωρών, μεταφέρει τζιχαντιστές, αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών υποστηρίζοντας ακραία κινήματα, εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας. Επιχειρεί να αναπτύξει μια σφαίρα επιρροής στην ευρύτερη περιφέρεια – να δημιουργήσει μια νέα τουρκική Γιάλτα», σημειώνει.

Ο ίδιος θέτει και τον πήχη για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής:

«Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού και καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου άφησε ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να διακόψει την κατ’ εξακολούθηση παράνομη συμπεριφορά της. Η Τουρκία έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Με δήθεν χειρονομίες καλής θέλησης, προσπαθεί τώρα να ξεγελάσει την Ευρώπη. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι αφελής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε λίγες ημέρες θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Τουρκία. Βεβαίως, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για θετικό θεματολόγιο. Αντιθέτως, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα υποδεικνύουν στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου. Αυτές οι αποφάσεις δεν θα συνιστούν μήνυμα της Ελλάδας. Θα συνιστούν μήνυμα της Ευρώπης.

»Και θα είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος και της Τουρκίας, διότι θα της επιτρέψουν να διαγνώσει μέσα από τις νεφέλες του νεοθωμανικού μεγαλείου τα πραγματικά της όρια. Η μη σαφής καταδίκη της απομάκρυνσης από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα αποδυνάμωνε στον εσωτερικό της πολιτικό διάλογο τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό και την προσέγγιση με την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...