364
Κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βαδίζουν πλάι σε μια γιγάντια αφίσα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου | REUTERS/Umit Bektas

Μπροστά σε δύο δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου – θα καταφέρει να πιάσει το 50%;

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 12:40
Κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βαδίζουν πλάι σε μια γιγάντια αφίσα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
|REUTERS/Umit Bektas

Μπροστά σε δύο δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου – θα καταφέρει να πιάσει το 50%;

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 12:40

Προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, τρία μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές που έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα εν όψει της κάλπης της της 14ης Μαΐου, εμφάνισε τον Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Η συγκεκριμένη έρευνα έδωσε στον τούρκο πρόεδρο ένα 43,7% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου έφτασε στο 49,3% –μια ανάσα από το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας που απαιτείται για να κερδίσει από τον α’ γύρο –υπό αυτές τις συνθήκες το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου, είναι το πιθανό σενάριο.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, μετέδωσε τα ευρήματα της έρευνας της εταιρείας Metropoll.

Σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε να λαμβάνει την πρώτη Κυριακή ποσοστό 49,1%, ενώ ο τούρκος πρόεδρος 46,9% (διαφορά 2,2%). Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, φαίνεται πως υπάρχει τάση να μεγαλώνει η διαφορά υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, ενώ αυξάνονται και τα ποσοστά του Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται τα ποσοστά των μικρών κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την δεύτερη Κυριακή, 51,3% λαμβάνει ο Κιλιτσντάρογλου και 48,7% ο Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση η υπεροχή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα τελευταία γκάλοπ. Μάλιστα η συνισταμένη των δημσοκοπήσεων δείχνει ότι ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης όχι μόνο διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του Ερντογάν, αλλά πλησιάζει κοντά στο «φράγμα» του 50%, απέχοντας πλέον από αυτό περίπου μία ποσοστιαία μονάδα: η αποκαλούμενη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» του Politico τον έφερε στο 48,9% -στα όρια του στατιστικού σφάλματος από το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας-, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Ερντογάν κυμαίνεται στο 43,2%.

Φαίνεται επίσης ότι η πιο «γήινη» εκστρατεία του 74χρονου Κιλιτσντάρογλου –ο οποίος συνηθίζει να απευθύνεται στους ψηφοφόρους με βιντεοσκοπημένα μηνύματα από την… κουζίνα του– έχει αποδώσει καλύτερα από τους μεγαλοϊδεατισμούς του Ερντογάν. «Τα αεροπλανοφόρα δεν λύνουν τη στεγαστική κρίση. Αυτό δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις με τον Κιλιτσντάρογλου πιο κοντά στη νίκη από τον πρώτο γύρο των εκλογών», έγραψε χαρακτηριστικά σε άρθρο του στη γερμανική FAZ ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Κωνσταντινούπολη, Μπουλέντ Μουμάι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...