232
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον | REUTERS/Henry Nicholls

Brexit: Νέα παράταση θα ζητήσει ο Τζόνσον αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 19 Οκτωβρίου

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 15:15
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον
|REUTERS/Henry Nicholls

Brexit: Νέα παράταση θα ζητήσει ο Τζόνσον αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 19 Οκτωβρίου

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 15:15

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να ζητήσει (άλλη μία) παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση αν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.

Αυτό αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν σε δικαστήριο στη Σκωτία.

Τον περασμένο μήνα, βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και «αντάρτες» από το Συντηρητικό Κόμμα ψήφισαν νόμο που αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit. Ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου.

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκοτσέζικο δικαστήριο, όπου ακτιβιστές κατά του Brexit προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια δικαστική απόφαση που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Τζόνσον δέχθηκε πως είναι υποχρεωμένος να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ με το αίτημα της καθυστέρησης του Brexit.

Πρόκειται για στάση που αντιφάσκει προς τις θέσεις που εξέφραζε δημόσια ο πρωθυπουργός, ότι δεν πρόκειται να ζητήσει νέα παράταση, την κατά σειρά τρίτη. Η αρχική ημερομηνία ήταν η 29η Μαρτίου, ακολούθησε μια παράταση ως τον Μάιο-Ιούνιο και πλέον η ημέρα πήγε στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, είτε υπάρξει συμφωνία με την Ενωση είτε όχι.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Οι «27» περιμένουν ως εκείνη την ημερομηνία τις τελικές προτάσεις του Λονδίνου – ως σήμερα δεν έχουν δει παρά μόνο μια σειρά από non-paper.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...