544
Ο πάντα ατημέλητος Κάμινγκς φτάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ για το υπουργικό συμβούλιο στις 10 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Toby Melville

Ντόμινικ Κάμινγκς, ένας «Ρασπούτιν» στο πλευρό του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2019, 10:05
Ο πάντα ατημέλητος Κάμινγκς φτάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ για το υπουργικό συμβούλιο στις 10 Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Toby Melville

Ντόμινικ Κάμινγκς, ένας «Ρασπούτιν» στο πλευρό του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2019, 10:05

Ανθρωπος των παρασκηνίων, κυνικός, αλλά αποτελεσματικός, ο Ντόμινικ Κάμινγκς έχει τον τίτλο του «ειδικού συμβούλου» του βρετανού πρωθυπουργού, αλλά σπάνια μιλά δημόσια και ακόμη πιο σπάνια δίνει συνεντεύξεις.

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει περίεργη επιλογή για να είναι στο πλευρό του εκρηκτικού Μπόρις Τζόνσον· από μία άλλη άποψη μπορεί να είναι και η ιδανική, αν συμπληρώνει ο ένας τον άλλο.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον έχουν φιλοδωρήσει κατά καιρούς με χαρακτηρισμούς όπως «Μακιαβέλι» ή «Ρασπούτιν»· βρετανός πολιτικός τον έχει πει και «βασιβουζούκο».

Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα με τον Κάμινγκς; Αν πιστέψουμε τον ίδιο (και γιατί να το κάνουμε άκριτα;), αυτά είναι υπερβολές. «Δεν μου αρέσει η αντιπαράθεση  και οι τσακωμοί, έχω όμως πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνω πράγματα», έχει γράψει.

Σπούδασε στην Οξφόρδη με ειδίκευση στην αρχαία και τη νεότερη ιστορία, ενώ δοκίμασε την τύχη του με κάποιες μάλλον ασυνήθιστες επαγγελματικές επιλογές, από την εμπλοκή σε αεροπορική εταιρεία στη Ρωσία (πλήρης αποτυχία) μέχρι πορτιέρης.

Μπήκε στην πολιτική, σε παρασκηνιακό ρόλο, το 2007 στο πλευρό του Μάικλ Γκόουβ, σήμερα θερμού υποστηρικτή του Brexit, ως συνεργάτης και έπειτα ως επικεφαλής του γραφείου του. Ο Γκόουβ, έχουν πει άνθρωποι που γνωρίζουν, χρωστά χάρη στον Κάμινγκς γιατί τον έσωσε από τουλάχιστον δύο περιστατικά που θα τον οδηγούσαν σε παραίτηση – ένα ήταν οι δαπάνες για τη διακόσμηση του σπιτιού του που «ξέχασε» να δηλώσει.

Με τα χρόνια ο σύμβουλος ανέπτυξε μια έντονη αποστροφή για την κεντρική πολιτική σκηνή του Λονδίνου, ενώ έκανε όμως και πολλούς εχθρούς. Σπάνιο χαρακτηριστικό για ένα τέτοιον άνθρωπο των παρασκηνίων είναι ότι, παρά τα χρόνια εργασίας του δίπλα σε συντηρητικούς πολιτικούς, ο ίδιος παραμένει κομματικά ανέντακτος.

Ο Κάμινγκς με τη μορφή διαβόλου με κέρατα, σε πλακάτ διαδηλωτή κατά του Brexit // REUTERS/Henry Nicholls

Ο Τζόνσον και ο Κάμινγκς ήταν το δίδυμο χάρη στο οποίο (ή εξαιτίας του, όπως το δει κανένας) οι Βρετανοί ψήφισαν το 2016 υπέρ της εξόδου από την Ενωση. Ο Κάμινγκς ήταν campaign manager της εκστρατείας, όχι η πρώτη φορά που παίρνει μια αντιευρωπαϊκή στάση, καθώς το 1999 είχε την ίδια θέση σε αντίστοιχη καμπάνιας κατά της ένταξης στο ευρώ.

Τα χρόνια μετά το 2016 ήταν ένα είδος αγρανάπαυσης για τον Κάμινγκς, που εξέθετε τις απόψεις του μέσα από το μπλογκ του. Οι κατά καιρούς δημοσιεύσεις, επισημαίνει το Politicο, ήταν ένας οδικός χάρτης για τον μετά τον Brexit κόσμο όπως τον ονειρεύεται ο Τζόνσον. Προσφέρουν όμως και ένα σπάνιο παράθυρο στον τρόπο σκέψης του για τις εμμονές του και για το πώς θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο εμπόδιο στην υλοποίηση μεγάλων στόχων παρά διευκόλυνση.

Τώρα οι δύο, σύμβουλος και πρωθυπουργός, είναι και αυτοί που καλούνται ως τις 31 Οκτωβρίου να κάνουν το Brexit πραγματικότητα. Το σύνθημα όπως το εξέφρασε ο Κάμινγκς είναι απλό, τρεις μονοσύλλαβες αγγλικές λέξις: «Do or die!», δηλαδή με μια ελεύθερη απόδοση «Brexit πάση θυσία».

Σήμερα έχει τη δυνατότητα της προνομιακής επαφής με τον Τζόνσον – το γραφείο του είναι δίπλα σε αυτό του πρωθυπουργού – και είναι κάτι σαν ενορχηστρωτής της πολιτικής του.

Ή μάλλον αρχιστράτηγος, γιατί είναι θιασώτης μια στρατιωτικού τύπου προσέγγισης όπου δίνει κανένας στους υφιστάμενους σαφείς στρατηγικούς στόχους. Ο πόλεμος είναι ένα από τα αγαπημένα θέματά του. Ετσι βλέπει εξάλλου και την 31η Οκτωβρίου, μια ημερομηνία-στόχο κατά την οποία πρέπει να τελειώσει το εγχείρημα Brexit, με τον χρόνο να κυλά αμείλικτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...