311
Μια ατμοσφαιρική εικόνα από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Εβρο για την άσκηση «Παρμενίων 2019» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης και η μάχη των συμβόλων

Μάριος Νομικός Μάριος Νομικός 4 Οκτωβρίου 2019, 14:44
Μια ατμοσφαιρική εικόνα από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Εβρο για την άσκηση «Παρμενίων 2019»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης και η μάχη των συμβόλων

Μάριος Νομικός Μάριος Νομικός 4 Οκτωβρίου 2019, 14:44

Η πολιτική αγαπά τα σύμβολα: Διότι επικοινωνούν τα μηνύματα πιο άμεσα και αποτελεσματικά από τις λέξεις. Επιτυγχάνουν να απλοποιήσουν σύνθετα νοήματα και καταστάσεις. Να φτάσουν στο υποσυνείδητο του πολίτη διαπερνώντας το συνειδητό, επανενώνοντας εγκεφαλικές συνάψεις του παρελθόντος.

Η διττή απεικόνιση του ορατού και του σημαινόμενου, η αλληγορική μετάδοση της πληροφορίας ασκούν διαχρονική γοητεία στους πολιτικούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γάλλος πρόεδρος Μιτεράν φέρεται να είχε πει ότι «η πολιτική είναι η επιτυχής διαχείριση των συμβόλων». Αλλά ακόμα κι αν δεν το είχε πει, σίγουρα πάντως το είχε κάνει πράξη.

Ετσι, κοιτώντας τις φωτογραφίες του Πρωθυπουργού από την άσκηση «Παρμενίων 2019» μου έκανε εντύπωση κατ αρχάς ότι ο πρωθυπουργικός φωτογράφος Δημήτρης Παπαμήτσος, αντιμετώπισε το θέμα της άσκησης ως αντικείμενο τέχνης παίζοντας δημιουργικά με το φως και τις σκιές.

 

Oμως πέραν της αισθητικής προσέγγισης των φωτογραφιών που επέλεξε να τραβήξει ο επίσημος φωτογράφος του Πρωθυπουργού, μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η ιδιαίτερα προσεκτική αντιμετώπιση των συμβόλων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκε με πολιτική περιβολή, ως όφειλε, προσαρμοσμένη στους στρατιωτικούς χρωματικούς κώδικες.

Ούτε μπουφάν παραλλαγής, ούτε πουλάδες, ούτε παρατύπως τοποθετημένα στρατιωτικά σήματα σε τζάκετ τύπου «Τop Gun», ούτε αντιποίηση στολής, όπως είχαμε δει στο πρόσφατο παρελθόν.

«Παρμενίων 2015»
«Παρμενίων 2019»

Η λέξη κλειδί ήταν «σεβασμός». Σεβασμός στη χρήση των συμβόλων. Σεβασμός στους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει, και κάποιοι από αυτούς δώσει, τη ζωή τους στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έχει ανάγκη να καταφύγει σε τέτοια φτηνά τερτίπια, παριστάνοντας ότι είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι.

Το μήνυμα της στιβαρότητας εκπέμπεται πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει ουσία πίσω από τα σύμβολα και όχι όταν απλώς αυτά χρησιμοποιούνται διακοσμητικά, ή ως νερό που ποτίζει το δέντρο της πολιτικής ματαιοδοξίας.